A csapatkapitány bizakodva várja a rajtot

Negyedik szezonját kezdi meg Pasaréten Medve Máté, a Vasas Akadémia férfi kosárlabdázóinak csapatkapitánya. Az együttes rangidős játékosa örömmel segíti fiatalabb társait a fejlődésben, s úgy gondolja, eredményes felkészülés áll mögöttük.

Szombaton kezdi meg idei bajnoki szereplését férfi együttesünk az NB/B Piros csoportjában az Óbudai Kaszások ellen. A csapat idén nyáron meglehetősen átalakult, többen is távoztak, helyükre leginkább saját nevelésű fiatalok léptek. Medve Máté az elmúlt idényben Moravcsik Áronnal közösen viselte a csapatkapitánysággal járó terheket, az irányító távozásával azonban ez most kizárólag rá vár, ahogy az ifjabbakat segítő rangidős szerepköre is.

„A hosszú profi évek alatt az szerezte nekem az igazi örömöt, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, akkor el sem tudtam volna képzelni, hogy egyszer majd a csapattársaim fejlődése jobban érdekel a sajátoménál – tudtuk meg Medve Mátétól, aki négy éve érkezett Pasarétre, s azóta a csapat egyik nélkülözhetetlen alapembere. S bár az elmúlt idényben térdsérülése miatt hosszabb időt ki kellett hagynia, a szezon végére ismét megtalálta helyét. – Egyre öregebbnek érzem magam a sok fiatal között, de úgy gondolom, hogy egy akadémián ez a jó irány, s én is miattuk, illetve a közös szellemiség miatt maradok. Nagyon szeretem a srácokat, lelkileg sokat ad a számomra, ahogy őket napról napra látom fejlődni. Természetesen elsősorban a kosárlabdát érintő kérdésekben kérnek tőlem tanácsot, ezen a téren egy igen aktív és nyílt párbeszéd alakult ki a fiatalok és köztem. De az is előfordult már, hogy magánéleti problémáikkal fordultak hozzám, ami óriási megtiszteltetés a számomra. A bizalmukat természetesen maximális diszkrécióval igyekszem meghálálni, és kellő komolysággal igyekszem válaszolni nekik.”

Medve Máté szerint egy nagyon pozitív hangulatú és eredményes nyári felkészülés áll a csapat mögött, ezért optimistán tekint a szombaton rajtoló új idény elé. Egyedül Moravcsik Áron a másik „aggastyán” hiányzik neki, ám az irányító távozása továbbra is tartják a kapcsolatot és reméli, hogy ez most már mindig így is lesz. A kosárlabda ugyanis nemcsak az eredményekről, a teljesítményről, de az életre szóló barátságokról is szól. Életkortól függetlenül.

„Hálás vagyok ezekért az ismeretségekért, és azért is, hogy a térdsérülésemet követően vissza tudtam térni a pályára – tette hozzá a csapatkapitány, aki természetesnek tartja, hogy Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia férfi együttesének vezetőedzője most már a fiatalok érdekeit helyezi előtérbe, s amikor visszatért sérüléséből, sokáig még azoknak szavazott több bizalmat, akik addig játékban voltak. – A tavaszom sajnos ráment a „lábadozásra”, a végén azonban ismét hasznos tagja lehettem együttesünknek. Ilyenkor pedig nem gondolok az évek múlására, amikor pályára lépek minden más kikapcsol, kizárólag a játékra és a lehető legjobb teljesítményre összpontosítok. A versenyzői lét idővel teljesen az emberi természetünk részévé válik, s nagyon örülök neki, hogy ezt a fajta érzést a fiatalok is egyre inkább átveszik tőlünk, idősebbektől. Láthatóan beállnak a sorba és csinálják. Ebben persze nagy szerepe van a közösségnek, a jó csapatszellemnek. De a mi erőnk egyébként is az egymásra támaszkodásból fakad, a jó védekezésből indulva építkezünk. Ez pedig egy igen erős alap, amit az is bizonyít, hogy akkor is nyertünk, amikor sok sérültünk, vagy éppen betegünk volt. Nem egyetlen jó dobóra koncentrálunk, akit mindenki kiszolgál.”

Az egyéni céljairól beszélve Medve Máté úgy fogalmazott, szeretné élvezni a játékot, a kosárlabdát, miközben a csapat folyamatos építkezésének is aktív részese kíván lenni. A jól sikerült alapozás során szerinte mostanra kellőképpen összeszokott a csapat, a fiatalok folyamatos fejlődése pedig egyértelműen a szakmai stáb munkáját dicséri. Ő pedig a maga eszközeivel, a pályán kívánja ezt a folyamatot maximálisan segíteni és erősíteni.

Fotók: Vasas Akadémia/Láng Győző

Cikk: Gy. Szabó Csilla