Elnökség, stáb, sportszakemberek

Elnökség, stáb, sportszakemberek

ELNÖKSÉG:

Zöldi Péter, elnök

Tizenegy éves korától 18 éves koráig a TFSE utánpótlás csapatában kosárlabdázott. Egyetemi tanulmányait az ELTE TTK-n végezte, ezalatt a BEAC NB II-es csapatának volt tagja. 2003-ban feleségével Zöldi-Skoumal Judittal és Saeed Armaghanival közösen alapították meg az MKB-Euroleasing Kosársulit. A szakosztály elnökeként kiemelt figyelmet fordít az alapításkor megfogalmazott célok és alapelvek megvalósítására.

 

Mészáros Zalán, elnökségi tag, szakosztály igazgató

Kosárlabdázóként a KSI-ben nevelkedett, majd a Honvéd kötelékébe került, ahol 17 évesen már a felnőttek közt is szerepelhetett, s a klubbal négy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szerzett, majd felnőtt válogatottként Pécsre szerződött, az ezredfordulón pedig Paksra igazolt – s további négy felnőtt magyar bajnoki és négy Magyar Kupa aranyérmet nyert pályafutása 2011-es befejezésééig. 21 felnőtt szezonja alatt 13 bajnoki döntőt játszhatott, melyekből nyolc alkalommal volt győztes csapat irányítója.

Tagja volt az 1999-ben – az akkor még 16 csapatos – Európa-bajnokságon szereplő férfi magyar válogatottnak, s összesen 110 alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

2005 esztendőben az év játékosának választották

Kosárlabda szakedzői végzettsége mellett további három diplomával (pénzügyi, marketing és MBA szakokleveles közgazdász) rendelkezik.

2011-től sportigazgatói és ügyvezetői feladatkörben dolgozott a pécsi Rátgéber Akadémiánál, illetve a PEAC-Pécs, nemzetközi szinten is versenyző felnőtt női együttesénél, ahol 2 év alatt Magyar Kupa győztes, Magyar Bajnoki ezüstérmes gárdát épített fel szinte a semmiből. A Vasas Akadémiához 2016-ban csatlakozott, ahol a 2016/17 szezonban a felnőtt csapat klubigazgatói, valamint az akadémia szakosztály igazgatói feladatait látta el. 2017. augusztusától a Vasas Kosárlabda Akadémia Férfi Szakosztályának igazgatója és egyben ügyvezetője.

 

Zöldi-Skoumal Judit, elnökségi tag

Az Akadémia egyik alapító tagja 10 évesen kezdett kosárlabdázni a BSE-ben. 17 éves korában a német másodosztályba igazolt (TSV Wasserburg). Felnőtt éveiben a MAFC-ban és a Közgázban kosárlabdázott. Az aktív kosárlabdázást abbahagyva 36 éves koráig az ICO SE-vel szerzett több bajnoki címet.

Az Akadémia megalapításáig közgazdászként dolgozott, majd később szakosztályvezetőként tevékenykedett, ma stratégiai tanácsadóként dolgozik az Akadémia elnökségi tagjaként.

 

Harald Stein, elnökségi tag, U18-20-NB I szakmai igazgató és egyéni képzés vezető, U16 mentor edző

A német utánpótlás válogatottak sikeredzője játékosként is kiemelkedő karrierrel büszkélkedhet. Pályafutása során 5 Bundesliga csapatban (Braunschweig, Bramsche, Oberelchingen, Ulm, Giessen) játszott. 1998-ban a Bundesliga döntőjében, két alkalommal pedig a Német Kupa elődöntőjében szerepelt csapataival. Pályafutása során négy alkalommal választották be a Bundesliga All-Star csapatába, és szintén négyszer volt a Bundesliga legponterősebb német játékosa. 1998-2003 között a német válogatott csapat tagja volt.

Már játékos pályafutása alatt készült az edzői karrierre is. 1990-ben megszerezte a legmagasabb kategóriát képviselő német edzői liszenszet (DBB A-Lizenz), 1991-ben kosárlabda edzői diplomát szerzett a híres kölni akadémián. Később sportmarketing manager, végül mesteredzői diplomát szerzett. 1983 és 2002 között kisebb megszakításokkal dolgozott egyéni és csapat edzőként is Bundesliga klubjai utánpótlás szakosztályainál.

Fő állású edzői karrierjét 2003-ban kezdte. 2003-2008 között Giessenben az egyéni képességfejlesztésért felelős vezetőedzőként U16-20 korosztályokban dolgozott, emellett pedig az U19 csapat vezetőedzőjeként tevékenykedett. A 2005-2008 időszakban ezzel párhuzamosan ellátta Hessen Régiójának U15 válogatott csapat vezetőedzői feladatait is.

2008-ban a német U16 válogatott segédedzője volt a „B” csoportos EB aranyérmét nyerő válogatott.

2008-2013 között a szintén Bundesliga klubban, a Skyliners Frankfurtban az Iskolai Program és az Egyéni Képességfejlesztés vezetője, illetve ellátta a ProB-ben és a JBBL-ben induló U19 csapat vezetőedzői postját is.

A 2010-2012 években a német U16 válogatott vezetőedzőjeként, az U18 válogatott edzőjeként dolgozott.

2013 óta a Német Kosárlabda Szövetség (DBB) fő állású szövetségi edzőjeként az U16-U18-U20 válogatottak egyik vezető edzője. Edzői feladatai mellett a német kosárlabda edzőképzés egyik vezetője, rendszeres előadója.

Legnagyobb edzői sikereit is ebben az időszakban érte el. 2015-ben 3. helyett szerzett az általa vezetett német U16 válogatott Tbilisziben az Ifjúsági Nyári Olimpiai Játékokon (EYOF). 2016-ban vezetőedzője volt az U18 EB elődöntőjébe jutott Németország válogatottjának. Ezzel történelmi eredményt ért el a német kosárlabda utánpótlás, hiszen 30 év után kijutott a válogatott az U19 VB-re. Még ezt az eredményt is felülmúlta ugyanezzel a csapattal: 2016-ban a német válogatott irányításával megnyerte a kétévente megrendezett, nem hivatalos U18 VB-t (AST – Albert Schweitzer Tournament.) 2018 tavaszán Németország U18 válogatottja megvédte címét az U18 VB-n (AST). Ezen a tornán másodedzőként vett részt az edzői stáb munkájában. 

Harald Stein az U18 EB után, 2018. augusztusának 2. hetében kapcsolódott be akadémiánk munkájába. Kiemelt képző edzőként és U18-U20-NB I szakmai vezetőként felügyeli és irányítja az edzők munkáját, felel a tehetséggondozásért, ezen felül a 2019/20 szezonban az U16 korosztály mentor edzőjeként támogatja Bazsik Péter vezetőedző munkáját  Nagy Zoltán U10-U16 szakmai igazgató szakmai stratégiájával összhangban.

 

Nagy Zoltán, elnökségi tag, U10-U16 szakmai igazgató és egyéni képzés vezető, U12 csapat vezetőedző

Kosárlabdázóként a KSI-ben nevelkedett (1976-1984). Ezután profi játékosként bő egy évtizedig játszott a magyar NB1-ben (1984-1995). Játékosként három magyar bajnoki címet, egy magyar kupagyőzelmet és egy Szuperliga győzelmet szerzett. 1987 és 1992 között összesen 61-szer szerepelt irányító játékosként a magyar válogatottban.

Edzői karrierjét 1995-ben Németországban kezdte meg, ahol fő állású utánpótlás edzőként dolgozott 1999-ig. Ebben az időszakban profi játékosként is játszott még Németországban.

1999-től 2001-ig Magyarországon volt az NB1-es Matáv Pécs és a Debreceni Vadkakasok vezető edzője. Ebben az időszakban ő volt a magyar férfi nemzeti válogatott másodedzője is.

2002-től több német utánpótlás program meghatározó szereplője és vezetője lett. Különleges, saját maga által kialakított edzői módszertanának és gyakorlatai kimeríthetetlen tárházának köszönhetően az egyik legjobb német utánpótlás edzővé vált. Csapataival 6 alkalommal került be a német korosztályos TOP4 döntőkbe. A német regionális utánpótlás válogatottak kiválasztó és felkészítő programjában, képző táboraiban is részt vett edzőként. Kiemelkedő munkáját a német szakma és a kosárlabda szövetség 2012-ben és 2016-ban az „Év utánpótlás edzője” díjjal ismerte el. Edzői munkája mellett szövetségi edzőképző és továbbképző programjainak oktatója és vizsgáztatója volt. A legutóbbi években a német Bundesliga egyik meghatározó csapata, a Ratiopharm Ulm kiemelkedően sikeres utánpótlás programjának főállású edzője volt.

A Vasas Akadémiához 2017.szeptember 1-én csatlakozott, ahol az U10-U16 korosztályok szakmai igazgatói feladatát látja el, valamint részt vesz a kiválasztási folyamat menedzselésében, illetve vezeti és felügyeli a korosztályos egyéni képzéseket. A 2019/2020 szezonban ezen felül az U12 csapat szakmai munkájáért is Ő felel.

 

STÁB:

Ujhelyi Gyula, U16-18-20 és felnőtt erőnléti és koordinációs edző, tudományos munkatárs

Gyermekként kosárlabdázott, majd nagyon fiatalon az edzőség felé vette az irányt – először a MAFC Kosársulinál kezdett, ahol több sikeres korosztálynál volt segédedző – többek közt a ’91-es születésűeknél, akikkel Országos Serdülő Bajnokságot nyert.

Később alapító tagja és utánpótlás vezetőedzője lett az Elite Basketnek, ahol több későbbi korosztályos válogatott és NB I/A-s játékos nevelőedzője volt, viszont még fiatal edzőként váltott a szakmán belül és egy amerikai képzést elvégezve az erőnléti edzőség felé vette az irányt.

Több egyéni felkészítési siker (többek közt Hanga Ádám és Lóránt Péter nyári felkészüléséért, év közbeni segédjeként dolgozik már évek óta) után 2015-ben csatlakozott a Vasas Akadémiához, ahol a fizikai felkészítés mellett a játékosok dietetikai neveléséért és tervszerű, tudatos táplálkozásáért is felel, valamint e 2019/2020 szezontól tudományos munkatársként az akadémiai felmérésrendszer és a hozzá tartozó adatbázis kialakításával, továbbá az adatok elemzésével is foglalkozik fő feladata, az U16-18-20 és felnőtt korosztály fizikai képesség fejlesztése mellett.

 

Mészáros Áron U11-16 atlétikai, koordinációs, fizikai fejlesztésért felelős edző

1985-ben a KSI-ben kezdett kosárlabdázni, majd egy rövid Tungsram-os kitérő után 89-ben került a Honvédhoz, ahol 97-ben már a felnőtt csapat tagjaként nyert bajnoki aranyérmet. Egy év százhalombattai kitérő után 2000-ben a Szolnok játékosaként is döntőt játszott, majd Debrecenben Nagy Zoltán játékosa volt a Vadkakasok csapatában. Másfél év B csoportos játék után sorozatos térdsérülései hatására fejezte be aktív profi pályafutását.

2008-tól végez különböző fizikai felméréseket az élsportban elsősorban a labdajátékok területén. 2011-től a Dávid Kornél Akadémián dolgozott, mint erőnléti edző, eközben Carlos Frade és Dzunic Branislav edzősége alatt a fehérvári felnőtt csapat mellett is tevékenykedett.

Kosárlabda szakedző, atléta edző és Humánkineziológus MSC végzettségekkel rendelkezik, jelenleg a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.

2019 augusztusától dolgozik a Vasas Akadémia kötelékében ahol az U11-U16 korosztályok fizikai felkészítéséért felel

 

Pankár Tibor, sport szakpszichológus

A kosárlabdával Szombathelyen a FALCO KC utánpótlás csapataiban ismerkedett meg. Profi pályafutása során végig hű maradt a csapathoz, aminek színeiben részt vett többféle nemzetközi kupasorozatban, többször játszott döntőt a magyar bajnokságban és kupában, és egyszeres magyar bajnok is.

57 alkalommal játszott a magyar válogatottban, annak tagjaként részt vett az 1999-es franciaországi Európa-bajnokságon.

Sportolói pályafutása során folyamatosan tanult, sport szakpszichológusi végzettsége mellett rendelkezik jogi szakokleveles közgazdász diplomával, és középfokú kosárlabdaedzői végzettséggel is.

A profi sportolói karrier befejezése után teljes erővel kezdett dolgozni pszichológusként a sport különböző színterein, és civil területen. Sport szakpszichológusi feladatai mellett vezetői kompetenciafejlesztő trénerként, szuper vízió alapú coach-ként több éven keresztül vett részt rendészeti vezetők kiválasztásában és képzésében, fejlesztésében.

A sporthoz kapcsolódóan klubszinten dolgozik különböző sportágak felnőtt és utánpótlás csapatai mellett, szövetségi szinten utánpótlás és felnőtt válogatottak mellett különböző sportágakban, mind férfi/fiú, mind pedig női/leány vonalon. Emellett magánpraxist is működtet, ahol egyéni és csapatsportágak felnőtt és utánpótlás korú sportolói mellett civil emberek számára is nyújt támogatást.

 

Bazsik Bence, technikai vezető

Gyermekkora óta labdaközpontú az életük ikertestvérével, mivel Édesapjuk profi kézilabdázó volt, gyakorlatilag a pálya szélén nőttek fel. 8 évesen ismerkedtek meg a kosárlabdával, ami rögtön magával ragadta Bencét is, így már 9 évesen igazolt játékossá vált a KOKEC csapatában.

13 évesen ikertestvérével, Péterrel együtt az MKB-Euroleasing Vasas Kosársuli növendékei lettek, 16 éves korukban édesapjuk Spanyolországi szerződése miatt a spanyol bajnokságban folytatták a kosárlabdázást, ahol kamatoztathatták a játék iránti szenvedélyüket és mellette edzői végzettséget is szereztek. Hazaérkezésük után ismét a Vasas tagjai lettek és a Pannónia utcai bázison segítették az Akadémia munkáját. Bence később a CarNet csoport tagjaként értékesítési koordinátorként dolgozott, de soha nem szakadt el a szeretett sportágától.

2017 végén kapott felkérést szakosztályunktól, amelyet nagy örömmel fogadott el, így 2018. januárjától ismét a Vasas Akadémiánál dolgozik, hiszen a kosárlabda az Élete!

 

EDZŐK, SPORTSZAKEMBEREK:

Evangelos Vangelis Ziagkos NB I B vezetőedző, külföldi képző edző

Vangelis 45 éves görög szakember Thessalonikiból, az Iraklis élvonalbeli csapatától érkezett 2021 nyarán a Vasas Akadémiához. A mesterdiplomás szakember a görög élcsapatoknál szerzett 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, így garantáltan rendkívül értékes szakmai tudású edzőt sikerült az akadémiánkhoz szerződtetni.

A kétezres években utánpótlás-fejlesztési programokban vett részt hazájában, elsősorban az AEK Athén akadémiáján, ahol az U14-es, U16-os és U18-as korosztályokkal is foglalkozott, miközben nyaranként Theodoros Papaloukas nyári táborában tevékenykedett. Az AEK Athén felnőtt csapatának másodedzője volt, majd a görög B ligában lett vezetőedző. Utóbbi posztot később az AEK Athénnál is betöltötte a második ligában, majd a 2013-14-es szezon bajnokaként nem csak az élvonalba jutott fel csapatával, de az év edzőjének is megválasztották. A 2010-es évek második felében a Panionios-szal jutott fel a legjobbak közé, ahol később a Rethymno Cretan Kings és az Iraklis együttesével is szerepelt.

Akadémiánknál elsődleges feladata az U18 és U20-as korosztály kiemelt tehetségeinek egyéni képzése, mentorálása, edzésének szakmai irányítása, valamint a felnőtt csapatba való bekerülésre való felkészítés lesz.

 

Stephen Arigbabu U18 és U20 vezetőedző, NB I B edző, külföldi képző edző

Stephen a Dirk Nowitzki által fémjelzett generáció tagjaként ért el komoly sikereket (Európa Bajnokságon ezüst-, Világbajnokságon bronzérmes!) Németország képviseletében, ahol 166 (!) alkalommal játszott felnőtt válogatottként. Klub pályafutása alatt Németország mellett játszott több évig Görögországban, illetve Olaszországban is, az Alba Berlin tagjaként bajnok és kupagyőztes is lett, 2004-ben pedig az MBC Weisenfeld csapatával FIBA Eurocup győztes volt.

Játékos pályafutása végeztével dolgozott ProB és ProA csapatoknál is vezetőedzőként és másodedzőként (legutoljára a Szolnok kupaellenfelénél, a s. Oliver Würzburg-nál), emellett 2013-2015 között a Német U18 válogatott, 2016 óta pedig az Egyetemi, illetve A2 válogatottként aposztrofált “B” válogatott mellett dolgozott, dolgozik másodedzőként, így 2019 nyarán is a német csapat mellett volt és az Universiade-n 5. helyezést értek el az USA-tól mindössze 2 ponttal kikapva a negyeddöntőben.

A korábban többek között Dirk Bauermannal is dolgozó Stephen Arigbabu 2019. augusztusában csatlakozott a Vasas Akadémia U18-U20 és felnőtt stábjához az U18 és U20 csapat vezetőedzőjeként, a magas játékosok egyéni képző edzőjeként, illetve a felnőtt csapat edzői team tagjaként.

 

Katona Róbert, U16 vezetőedző, U15 edző

Felnőtt csapatunk korábbi vezére már kilenc éves kora óta a kosárlabda “rabja”. Utánpótlás éveit az LRI-Malév SC színeiben töltötte. Innen került Egerbe, ahol két évet játszott, azonban a fejlődési igénye visszaterelte Budapestre, a Tehetséges-Fiatalok csapatába. Az itt eltöltött öt év és a kiváló bosnyák szakember, Mehmedovics Merim nevelő munkája meghatározóak voltak számára. Első komolyabb, felnőtt mezőnyben elért eredményét is itt ünnepelhette, amikor 2015-ben Hepp-Kupa bronzérmet szerzett a TF BP-el.

Az élet azonban  úgy hozta, hogy 2015 őszén már a Vasas Akadémia gárdáját erősítette, ahol az első közös év is sikerekben gazdagon telt már Sárosi Bulcsú irányítása alatt. A Vasas csapatával 2016-ban először állhatott a dobogó legfelső fokára mind a Hepp-Kupában, mind pedig a bajnokságban. A feljutást követően játszott az NB1/A -s csapatban és az itt megszerzett tapasztalatok is csak megerősítették abban, hogy a kemény munka mindennek az alapja.

A kosárlabda mellett a tanulásnak is fontos szerepet szánt az életében. A Testnevelési Egyetemen először, “Bsc” képzésen testnevelő-kosárlabdaedző diplomát szerzett (2013) majd ezt egy mesterdiploma követte, testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakon(2016).

E tapasztalatoknak is köszönhetően egyetlen célja, hogy olyan kosarasokat neveljen a magyar utánpótlás számára, akik hisznek a fejlődésben – szeretnek ezért meg is dolgozni -, valamint hisznek a csapat erejében és abban, hogy egymást fejlesztve egy mindennél erősebb és építő közeget hozhatnak létre.

A 2021/2022 szezonban az U16 csapat vezetőedzőjeként, illetve az U16/B csapatunk edzői team tagjaként dolgozik

 

Kárpáti Dániel U15 vezetőedző U16 edző 

Danit 14 évesen csábította el a kosárlabda, köszönhetően az 1992-es Barcelonai Olimpia Játékoknak, ahol a “Dream Team” elkápráztatta a világot. Korábban több sportágat is kipróbált, sí, torna, úszás, és a labdarúgás alapjaiba kóstolt bele.

1993 nyarán családja elhagyta Magyarországot, és Marseille-ben ” kötött ki ”, Franciaország déli tengerparti városában.Ott az U16-os csapatban már a nemzeti bajnokságban játszott, egészen 18 éves koráig.

Edzői karrierjét 2005-ben kezdte, Aix-en-Provence mellett, ahol 12 éven át vezette az utánpótlás csapatokat. Edzői pályafutása alatt Franciaországban 15 döntőt és 8 bajnoki címet ért el csapataival, ezek közül a női szakosztályok felépítése volt a legnagyobb sikere. 2010 és 2017 között 2 csapatot épített fel és szinte a semmiből a legfelsőbb regionàlis szintre jutott velük. Klubmunkái mellett a ” Pole Espoirs Provence ” kiemelt tehetségei közül az U14 korosztállyal dolgozott, ahonnan több játékos is az USA-ban folytatta pályafutásàt. 7 éven át volt az U12 megyei válogatott vezetőedzője, ahol elsősorban a tehetség kutatàs volt a fő szerepe. 2017-ben igazolt át a Basket Métropole Aix-Venelles-be, mely a két leghíresebb leghíresebb  Marseille környéki klubjának az egyesüléséből jött létre, ahová több mint 1000 utánpótlás játékos tartozott. Itt a felnőtt női N2-es csapat másodedzőjeként, illetve az U17-es és U11-es fiúknàl vezetőedzőjeként tevékenykedett, valamint szakmai igazgató volt az U11 alatti csapatok mellett.

Kárpáti Dániel 2020 júniusàban vette fel akadémiànkkal a kapcsolatot, és rögtön azonos hullámhosszra került Nagy Zoltán szakmai- és Mészáros Zalán szakosztály igazgatóval, így a  Magyarországra való visszatérése szinte pillanatok alatt történt A 2020/21-es szezonban a Vasas Akadémia U16-os és U15-ös csapatai mellett volt másodedző, az év végén pedig Lakosa Ákos u14-es csapata mellett töltött több időt, elsődlegesen a csapat védekezési  fejlesztésének érdekében, valamint előkészítve a korosztály átvételét, mivel a 2021/22-es szezonban már az U15-ös csapat vezetőedzőjeként, és az U16 másodedzőjeként folytatja pályafutását akadémiánkon amellett, hogy a kiválasztásért felelős stáb munkájában is részt vesz.

 

Kovács Dénes U15 edző, az U15-16 edzői team tagja

Dénes 1999-ben Pécsett született, ott is ismerkedett meg a kosárlabda alapjaival, majd a későbbiekben a helyi Kosárlabda Akadémia megalakulása után náluk folytatta utánpótlás karrierjét. Később a PVSK és a Zalaegerszeg csapataiban is megfordult, majd pályafutása végét jelentő térdsérüléséig Salgótarjánban kosárlabdázott, ahol a feljutást kiharcoló gárda alapembere volt.

Már egészen fiatalon mentora, Vertetics István hatására kezdett el a kosárlabda edzői oldala iránt érdeklődni, később Salgótarjánban már 18 évesen átvette az U16-os gárda irányítását. A nógrádi megyeszékhelyen folyamatosan lépett előre a ranglétrán, előbb az U18 majd az U20-as csapat vezetőedzője lett. A 2019/2020-as szezontól két éven át a felnőtt csapat segédedzői feladatait is ellátta.

A Vasas Akadémiára 2021 májusában érkezett és elsősorban az U15 és az U16-os korosztályoknál dolgozik, illetve része lesz a kiválasztásért felelős stáb munkájának. Mindezek mellett felvételt nyert a Testnevelési Egyetem Bsc kosárlabda edző szakára, így elméleti oldalról is képzi magát a későbbi komolyabb munkára való felkészülés érdekében.

 

Karatka Lajos, U14 edző, U13 edző, kiválasztásért felelős személy

Lajos a jelenleg is a kiválasztási bázisunkhoz tartozó I. kerületi Batthyány Lajos Általános iskolában (Batyiban) kezdett kosárlabdázni, majd később a MAFC Kosársuliban pallérozódott 1988-94 között. Felnőttként az NB2-es, valamint a Budapesti- és a Zala Megyei bajnokságban játszott. Középiskolai csapatánál a Vági István DSK színeiben kezdett edzősködni, ahol az u16-os korosztállyal foglalkozott 1993-96 között, majd 1996-ban egy sikertelen felvételi után egy időre felhagyott az edzősködéssel.

Ezután több, mint 20 évvel, 2017-ben tért vissza a kosárlabdához és a  RICSILLA Sport keretein belül Hévízen az U10-11-12-es játékosokkal foglalkozott.

Miután a családjával, feleségével és kisfiával, Buda Vitézzel visszaköltözött Budapestre, a 2018/19-es idénytől Akadémiánknál segítő edzői feladatokat látott el, majd a 2019/20-as szezontól az U10-13-as korosztályoknál töltött be edzői szerepkört, Tanulmányai során az építészet mellett jog- és államtudományi szakon, valamint OKJ-és kosárlabda sportedzői tanfolyamon végzett.

2021 júniusában sikeresen abszolválta a Testnevelési Egyetem Bsc kosárlabda edző levelezői szakát, így a 2021/22 szezonban már diplomás edzőként tevékenykedik az U14, U13 csapataink mellett, valamint első számú felelőse az Akadémia Kiválasztási Programjának.

 

Márkus Attila U14 vezetőedző, U13 edzői team tagja

Márkus Attila tizenkét éves korában, Szegeden kezdett el kosárlabdázni. Büszke határon túli gyökereire, a délszláv kosárlabda kultúra komoly hatással volt játékos pályafutására, illetve edzői filozófiájára. Az SZTE-SZEDEÁK korosztályos csapataival ért el sikereket, 2000-ben az Országos Serdülő Bajnokság 3. helyén végzett. 2003-2006 között csapatával az NB II-es bajnokságban játszott, tagja volt a 2006-ban bajnokságot nyert, és ezzel az NB I/B-be való feljutást kiharcoló csapatnak. A Szegedi Tudományegyetem csapatával többször nyert egyetemi bajnokságot. 

Edzői pályafutása 2012-ben kezdődött. Főállású edzőként a szegedi utánpótlás-nevelésben eltöltött tíz év alatt valamennyi korosztálynál megfordult. Munkájában törekszik a folyamatos fejlődésre, igyekszik új kihívásokat megfogalmazni. Ennek megfelelően 2021-től a Vasas Akadémia U13 és U14 csapatai mellett dolgozik. Jelenleg a Testnevelési Egyetem kosárlabda edző szakának hallgatója. Házas, két kislány édesapja.

 

Lakosa Ákos, U13 vezetőedző, a Fenyves utcai bázisiskola programvezetője

Lakosa Ákos hatéves korában, Kecskeméten kezdett kosárlabdázni, és az Univer KSE színeiben több korosztályos országos döntőn is részt vett. 16 éves korától három éven keresztül az Egyesült Államokban kosarazott és tanult ösztöndíjjal. 2012-ben a magyar U20-as korosztályos válogatott tagjaként Európa Bajnokságon szerepelt.

Felnőtt játékosként több NB1 B-s csapat mellett egy évet Spanyolországban játszott, jelenleg a Nagykőrösi Sólymok csapatát erősíti. Edzői karrierjét a 2012-2013-as szezonban kezdte Nagykőrösön az U12-es és U16-os csapatok vezetőedzőjeként. 

A Vasasnál először a 2013-2014-es idényben dolgozott kadet másodedzőként Sárosi Bulcsú mellett. 4 éves kihagyás után, a 2017-2018-as szezonban tért vissza Akadémiánkra az U10-es és U14-es csapatokhoz edzőként és a Fenyves bázisiskola programvezetőjeként.

A 2019/2020-as szezontól a 2007-es generációt vezette, mellyel 2021 tavaszán ért a csúcsra hiszen egy veretlen szezon után lett serdülő bajnok a csapatával amellett, hogy jó néhány potenciális jövőbeli válogatott játékos pallérozódott a keze alatt e korosztályban. A 2021/22 szezonban újból U13-as korosztálytól kezd el egy új generációt felépíteni, illetve továbbra is a Fenyves utcai bázis programvezetője lesz a Kiválasztási Program tagjaként, valamint jövőbeni céljai érdekében megkezdte tanulmányait a Testnevelési Egyetem Msc kosárlabda edzői szakán.

 

Kozma Norbert, U12 vezetőedző

Norbi 7 évesen kezdett el kosárlabdázni Budafokon. 2009-ben került a Vasashoz elsősorban egy Pasaréten rendezett nemzetközi torna látogatásának hatására, ahol olyan Euroligás csapatok utánpótlás korosztályai fordultak meg, mint a Barcelona, a Partizan Belgrád, a Cibona Zagreb, vagy a Bosna Sarajevo. A következő évben volt szerencséje pályára lépni ugyanezen a tornán, ahol az Olimpia Milano-val kiegészülve már 5 neves külföldi csapat vett részt a Vasas mellett.

Később 2 országos bajnokságot nyert serdülő és kadet korosztályban, juniorban pedig országos második helyezést ért el a csapattal, melynek edzője a rá nagy hatással lévő Saeed Armaghani volt. 17 évesen mutatkozott be a felnőtt csapatban, ugyanebben az évben meghívást kapott az U18-as válogatottba, valamint az EYBL-ben induló Budapest Válogatott csapatkapitánya is lett.  

A legnagyobb sikereket a 2015/16-os szezon hozta, mivel felnőtt csapatunkkal Hepp kupát nyert, és a bajnoki cím elhódításával feljutott az első osztályba. Az itt eltöltött év alatt rengeteg hasznos tapasztalatot szerzett.

Norbi a Testnevelési Egyetem kosárlabda edző szakán végzi tanulmányait, a 2018-19-es idény óta pedig az edzői pályán is elkezdett dolgozni. Jelenleg az U12-es csapat vezetőedzője, valamint az előkészítő, és Ovikosár foglalkozásokon is tevékenykedik.

 

Róth Norbert, U11 vezetőedző

Norbi 8 éves korában kezdett kosárlabdázni a MAFC egyesületében, ahol 8 éven át játszott és csapatával kadet korosztályban országos 8. helyet érte el. Később a VASAS csapatában folytatta 2 éven keresztül és a junior országos bajnokság 5. helyezettjeként fejezte be a szezont. A későbbiekben 3 szezont játszott eredményes játékkal a budapesti egyetemi bajnokságban a TFSE színeiben. 2013 óta dolgozik a Vasas Akadémiánál utánpótlás segédedzőként U12, U11, U10 korosztályokkal és általános iskolákban előkészítő kosárfoglalkozásokon.

Jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatója és a 2019-2020 szezonhoz hasonlóan az U11 csapat vezetőedzőjeként dolgozik, illetve részt vesz a Kiválasztási Programban.

 

Magyar Zoltán, U10, U9, U8 vezetőedző, a Fillér utcai bázisiskola és az Ovikosár programvezetője

Óvodás kora óta kosárlabdázik. A kunszentmiklósi Kék Rókákkal több országos döntőn szerepelt és tagja volt a korosztályos válogatottnak is. Huszonegy évesen, a KOKEC-ben kezdett edzőként dolgozni, majd 2010-ben a Vasasba tette át a székhelyét. Azóta a Mustármag-program egyik kiemelt edzője, illetve a 2002-es korosztály vezetőedzőjeként 2016-ban Serdülő Országos Bajnokságon bronzérmet, 2017-ben pedig az U14-es korosztály vezetőedzőjeként országos bajnokságot nyert. A 2018-19 szezontól kiemelt feladata az U11 alatti Tehetség csoportok és az Ovikosár program vezetése, emellett pedig az első számú háttériskolánk, a Fillér utcai intézmény testnevelőjeként és előkészítős edzőjeként is tevékenykedik, tuúzás nélkül állítható, hogy nélküle nem működne ugyanilyen szinte akadémiánk.

Edzői filozófiájának alapja, hogy a sport egészségre, fegyelemre, pontosságra és önállóságra nevel