Cseh és Rosta új kihívásokra készül

A Vasas Akadémia fiataljai több korosztályos válogatottban is bizonyítottak, illetve bizonyítanak folyamatosan ezen a nyáron. Két játékosunk, Cseh Botond és Rosta Péter is nagy lelkesedéssel készült a nemzeti együttes erőpróbájára, ám rajtuk kívül álló okok miatt, végül egyikük sem került be az utazó csapatba. Mostantól mindketten a pasaréti alapozásra koncentrálnak, s jövőre újult erővel, még jobb formában kívánnak a legjobbak közé lépni.

Cseh Botond az utolsó pillanatban, a végső keresztszűkítés során került ki a B csoportos Európa-bajnokságra, Romániába utazó U18-as fiúválogatottból. A 191 centiméteres akadémista természetesen csalódottan vette tudomásul a történteket.

„Nagyon szerettem volna részt venni az Eb-n, úgy érzem mindent megtettem azért, hogy a kiválasztottak között lehessek – tudtuk meg Cseh Botondtól, aki idén januárban mutatkozott be először címeres mezben, korábban csak kiválasztótáborokban szerepelt. – Persze a szezon elején még nem gondoltam volna, hogy az idény során meghívót kapok a válogatottba, ám néhány hónap alatt is sok minden történhet, én pedig hosszú évek óta keményen dolgozom a sikerért, amelynek gyümölcse idén ért be látványosan. A korosztályos bajnoki döntőn nagyon jól játszottam, ezért is éreztem magam esélyesnek az utazásra. Most újult erővel vágok neki az alapozásnak, a jövő évi U19-es világbajnokságon, amit ráadásul Magyarországon rendeznek, mindenképpen ott szeretnék lenni. Ezért a célért, az eddigieknél is keményebben fogok dolgozni.”

Mészáros Zalán, a Vasas Akadémia férfi kosárlabda szakosztályának igazgatója szerint, a 2021/22-es bajnoki szezonban ezüstérmet szerző U18-as csapatunkban a legjobb és legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó tagja az utóbbi néhány évben mentálisan, valamint a támadásban és a védekezésben egyaránt rendkívül sokat fejlődött. Nem véletlenül döntöttek tehát úgy, hogy az idei idényben már a felnőtt NBI/B-s csapattal készülhet tovább.


Cseh Botond (23) számára most a felnőtt csapatba való beilleszkedés a legnagyobb kihívás

„Amennyiben követni tudja az eddigi fejlődési ívet, akkor reményeink szerint kiharcolhatja a jövő évi világbajnokságra készülő korosztályos válogatottban való szereplés jogát, hiszen szerintem egyértelműen korosztályának tizenkét legjobb magyar játékosa között van – jelentette ki Mészáros Zalán, aki szerint a felnőtt csapat tagjaként újabb motivációs erőt kaphat a későn érő, fejlesztése során most még nagy türelmet igénylő fiatal magas emberük. – Nagyon bízunk Botiban, biztos befektetésnek tartok minden reá szánt percet.”

Cseh Botond nem számít könnyű idényre, hiszen a felnőttek között az eddigieknél fizikálisan és mentálisan egyaránt megterhelőbb edzések várnak rá. Abban pedig csak reménykedni tud, hogy a vezetőedző, Vangelis Ziagkos pályára is küldi majd, az ő célja mindenesetre az értékes játékpercek kiharcolása.

„Nem tartok a feladattól, inkább kihívásnak tartom, s szeretném megállni a helyem. A korosztályos csapatban vezéregyéniség voltam, a nagyok között most még nyilván kiegészítő szerep vár rám. Védekezésben azonban már most hasznos tagja lehetek az együttesnek, s amennyiben a dobások pontosságában javulni tudok, és jó helyzeteket kialakítani, akkor pontokkal is hozzájárulhatok a sikerekhez. A legfontosabb azonban az, hogy fizikálisan hozzá tudjak erősödni ehhez a nagy feladathoz” – összegezte terveit Cseh Botond.

A pénteken, Skopjéban megkezdődő U16-os fiú Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott keretből Rosta Péter is kimaradt, ám őt egy váratlan sérülés kényszerítette pihenőre. A 15. születésnapját csak késő ősszel ünneplő játékosra Faragó Péter szövetségi kapitány is számított volna, hiszen nemcsak a nála egy évvel idősebbek között, de a Vasas Akadémia U18-as együttesében is megállta a helyét, még az országos döntőben is állandó játéklehetőséghez jutott.


Rosta Péter (15) az új idényben bajnokságot nyerne a Vasas Akadémia U16-os csapatával

Körülbelül két héttel ezelőtt kezdett el fájni a bokám, s mivel az első vizsgálatok nem találtak komolyabb problémát, néhány napos pihenőt követően folytattam a felkészülést – idézte fel az U16-os válogatott edzőtáborában történteket szomorúan Rosta Péter. – Sajnos a fájdalom visszajött, így született meg a döntés. Nagyon szerettem volna utazni, mindent megtettem azért, hogy jó formában legyek, ezért most nagyon szomorú vagyok, hogy itthonról drukkolhatok csak a fiúknak. Még nem ismerem az időközben elvégzett alaposabb vizsgálatok eredményeit, de nagyon remélem, a hirtelen növés követkeménye a jelenlegi probléma, s ahogy jött, úgy el is múlik. Nekem ugyanis már a jövő évre is megvannak a terveim, saját korosztályommal bajnokságot szeretnénk nyerni, a juniorcsapatba pedig folyamatosan fel szeretnék játszani. A válogatott kihívásokról már nem is beszélve. Szerencsére az utóbbi években sokat fejlődtem a dobások terén, izmot is szedtem fel néhány kilónyit, de abból még többre van szükségem.

Mészáros Zalán kiugró tehetségnek tartja Rosta Pétert, akinek a feje a legnagyobb erőssége, különleges érzékkel látja át és érti a játék lényegét, az egyestől a négyes pozícióig szinte bárhol lehet számítani a már most 203 centiméterre nőtt játékosra.

„Petivel kapcsolatban az a legfontosabb feladatunk, hogy túlterhelés nélkül, folyamatos mérésekkel kontrolálva folytassuk a fizikai fejlesztését. Még mindig növésben van, ezért nagyon kell vigyáznunk a tipikusan kosaras alkatú, éles eszű játékosra” – zárta Rosta Péter jellemzését Mészáros Zalán.

Fotók: FIBA.basketball és Vasas Akadémia

Cikk: Gy.Szabó Csilla