Érmek, válogatottak, sikerek Pasaréten

A Vasas Akadémia női és férfi kosárlabda-szakosztálya szerda délután közösen tartotta meg bajnoki évzáróját a Pasaréti Sportcentrumban. A családias eseményen, amelynek kedves sztárvendége volt az Euroliga-győztes, sokszoros válogatott Határ Bernadett, megtelt a csarnok, és díjak sokasága talált gazdára.

Szép hagyománnyá vált Pasaréten a bajnokságok befejezését követő évzáró és díjátadó, amelyet a női és a férfi szakosztály mindig közösen rendez meg. Ez remek alkalom arra, hogy egy évben egyszer, a különböző korosztályok valamennyi játékosa, edzője, és segítő szakembere összegyűljön és együtt fejezze ki mit is jelent számára a Vasas családhoz tartozni. Elsősorban természetesen a kosárlabda szeretetét, és a sport iránti elkötelezettséget, ám Pasaréten ennél mindig sokkal többről szólnak a közösségi események. Egymás tisztelete és megbecsülése legalább olyan fontos, mint az akadémiához tartozás érzése, amire az évzáró különleges hangulata a legjobb bizonyíték.

Mészáros Zalán a férfi szakosztály igazgatója sem az eredményekre akart fókuszálni köszöntőjében, helyette inkább a jövőről beszélt. Éppen ezért elsőként azokat az edzőket méltatta, akik a legkisebbekkel foglalkoznak.

„Nekik jár a legnagyobb köszönet, hiszen ők szerettetik meg a hozzánk érkező gyerekekkel a kosárlabdát, itt kezdődik minden – mondta Mészáros Zalán. – Ha ők nem végeznék a munkájukat a rájuk jellemző lelkesedéssel, és elhivatottsággal, akkor később nem lenne mire építkezni. Hogy ezekben a korosztályokban is voltak szép eredményeink, az eltörpül amellett a tény mellett, hogy mindenki örömmel jön az edzésekre, meccsekre, és reális célokat tud megfogalmazni. Ez számukra fontosabb minden éremnél. Arra pedig kifejezetten büszke vagyok, hogy a különböző bajnokságokban rendre szinte kizárólag saját nevelésű játékosokkal lépünk pályára. Óriási erő van abban, hogy akadémistáink itt, együtt nőnek fel. Számomra ez nagyobb érték, bármilyen eredménynél.”

Amikor Mészáros Zalán kiemelte a fantasztikus idényt produkáló Rosta Péter nevét, azzal is a Vasas Akadémia tehetséggondozó küldetését hangsúlyozta, hiszen ő a legjobb példája ennek a munkának. Ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy az európai szintű karrierre méltán esélyes fiatalt addig támogatják, ameddig csak igényli, de ez már a kosárlabdázó döntése lesz. A felnőtt csapatra kitérve a fiatalok favorizálását jelentő döntésről is beszélt, ennek eredményeként kaptak a 18-19 éves akadémisták idén a szokásosnál is nagyobb szerepet az NBI/B-s együttesben. A kockázatos lépés fényében még nagyobb értéke van annak, hogy ez a „csikócsapat” az alapszakaszban végig versenyben volt az elsőségért.

A női, illetve a férfi szakosztály szavait erősítette az a tény, hogy az év edzője címet mindkét nemnél egy utánpótlás-nevelő edző kapta, tovább hangsúlyozva a Vasas Akadémián zajló oktató-nevelő-képző munka fontosságát. Ahogy az a tény is, hogy a felnőtt és korosztályos válogatottakban 21-en kaptak Pasarétről meghívót, a központi előkészítő keretekben pedig 35 akadémistánk vehetett részt.

Az év férfi edzője: Mészáros Szonja (U11)
Az év férfi csapata: U16

Búcsúzik:
Cseh Botond

ALL-STAR:
Férfi NBI/B: Cseh Botond
Férfi U20: Bérces Dániel

Fiú U18: Rosta Péter

Fiú U16 A: Halasy Örs, Zöldi Péter
Fiú U16 B: Badinier Maxim

Fiú U14 A: Szöllősi Máté
Fiú U14 B: Bajor Zétény
Fiú U 14/Áldás: Horváth Gergely

Fiú U12: Fodor Barna, Fülöp Milán
Fiú U12/Áldás: Reich Samu
Fiú U12/Budai Aranysakálok: Mészáros Dávid

Fiú U11 A: Lovas Brúnó, Kiss Fülöp, Világi Ádám
Fiú U 11/Áldás: Németh Áron, Makai Borisz, Böcskei Linda
Fiú U11/ Pasa Csillagai: Maszlag Katinka, Bucsi-Szabó Lőrinc
Fiú U10: Schannen Emmett

Fotók: Vasas Attila

Cikk: Gy. Szabó Csilla