Esélyesként vágunk neki az országos döntőknek

A fiatalok számára is véget ért a bajnokság alapszakasza, és rájátszása, májusban már az országos döntőkben mérik össze tudásukat a legjobbak. A Vasas Akadémia csapatai a három kiemelt utánpótlás-korosztályban a legkevesebb pontot kapva, egyaránt egyenes ágon jutottak a fináléba, a serdülő A és a kadet A csapat ráadásul az első helyen.Bár az akadémiai munka eredményességét nem a számszerű eredmények tükrözik a leginkább, a fiatalok fejlődésében ezek a kiélezett végjátékok is nagy szerepet játszanak. A Vasas Akadémia U10-U16-os korosztályainak szakmai igazgatója, Nagy Zoltán, az eddigi teljesítményt értékelve az idei esztendőt meghatározó koronavírus-járvány okozta nehézségekről is beszélt honlapunknak:

 

Bármennyire is a magyar és az egyetemes kosárlabdázás érdekeit tartjuk szem előtt, azért bennem számos kétely megfogalmazódott a bajnokság során a mérkőzések megtartásával kapcsolatban. Sokszor nagyon nehéz pillanatokat éltünk át, a csapatok karanténba vonulása pedig végül eltörpült a tény mellett, hogy voltak szülők, akik az intenzív osztályon küzdöttek az életükért. A mi felelősségünk pedig nemcsak a gyerekekre, hanem a családjukra és természetesen az edzőinkre is kiterjed. Ilyen körülmények között úgy vélem, már az is óriási eredmény, hogy egyáltalán döntőt játszhatunk!”


Nagy Zoltán szerint mindenkit dicséret illet, aki a koronavírus-járványt a pályán küzdötte végig

A Vasas Akadémia szakembere szerint az utánpótlás-nevelés szempontjából különösen fontos tervezhetőség híján idén nem lehetett az egyébként megszokott optimális környezetet biztosítani az akadémián meghatározott magas színvonalú munkához. A külföldi gyakorlathoz képest – az európai országok többségében ugyanis hosszabb-rövidebb ideig szinte mindenhol leálltak a korosztályos bajnokságok – azonban még így is irigylésre méltó helyzetben voltak. Az elmaradt, és a Pasaréten folyó munka legjobb értékmérőjeként szolgáló nemzetközi tornák azonban szakmailag, emberileg és a csapatösszetartás szempontjából is nagy űrt hagytak maguk után.

„Ezek a nehézségek természetesen nemcsak bennünket érintettek, éppen ezért le a kalappal az egész hazai kosárlabda társadalom előtt, hogy ezt a kegyetlen időszakot a pályán küzdötte végig – véli Nagy Zoltán, aki a korosztályos döntők előtt csak annyit kíván a vetélytársaknak és persze saját maguknak is, hogy a körülményekhez képest a legjobb felkészüléssel, igazi kosárlabdát játszanak a finálékban. – A külső lehetőségek híján természetesen házon belül igyekeztünk minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy a szakmai fejlődési céljainkat a nehézségek ellenére is elérhessük. Közös edzőmeccseket, edzéseket szerveztünk, a fiatalabbakat és az idősebbeket összevont csoportokban egymás ellen játszattuk. Leleményesnek kellett lennünk. Szerencsére mindenki partner volt ebben az útkeresésben, játékos, szülő, edző, klubvezető. Végül sikerült a maximumot kihozni ebből a furcsa időszakból.”


Harald Stein jövőre több figyelmet szentel az idősebb korosztályoknak

A korábban hosszú éveken át Németországban edzősködő Nagy Zoltán szerint megtisztelő a magyar bajnoki cím elnyerése, a valódi előrelépéshez azonban elengedhetetlen színvonalas, európai meccseket is játszani. Az életkortól függően ez húsz és hatvan mérkőzés közötti számot is jelenthet, amelyet normális időben azért tudnak könnyen teljesíteni, mert a Vasas neve kontinens-szerte nagyon jól cseng. Ahogy az itt dolgozó szakembereké is. Az U10-U16-os szakmai igazgatón túl, az idősebbek képzéséért felelős Harald Stein is olyan kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amely garancia a sikeres vendégszereplésekre. A nyitást türelmetlenül váró külföldi csapatok pedig szívesen jönnek Budapestre.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések között azonban olyan is található, amelyet Nagy Zoltán a legnagyobb örömmel üdvözöl:

„Egyértelműen a minőséget szolgálja, hogy az országos döntőket hosszabb idő alatt, több pihenővel fogják megrendezni, egy napon egy meccset kell csak lejátszani. Így valamennyi találkozóra, mind fizikálisan, mind pedig taktikailag optimálisan lehet felkészülni. Az erőnlétet nem a végjátékban, hanem a felkészülés és a bajnokság során kell megalapozni, itt már afelé kell a fiatalokat terelni, hogy megszokják a magas szintű, intenzív meccselést. A nemzetközi mezőnytől ugyanis épp ez utóbbi terén maradunk el igazán. Persze, ha egy csapat nem kellően homogén, és egy-két kiugró játékosnak kell hozni a meccset, akkor érthető, ha spórolnak az energiájukkal. De ez egy rossz út, a fiataloknak azt kell megtanulniuk, hogy ameddig pályán vannak, maximális erőbedobással játszanak. Ehhez persze megfelelő erőnléti alapok is kellenek, szerencsére nálunk az akadémián, Mészáros Áron és Ujhelyi Gyula kitűnően végzi ezt a felkészítést.”


A Lakosa Ákos (képünkön) és Kárpáti Dániel irányította U14-es fiúegyüttes a fináléban is győzelemre törekszik

De nézzük, hogyan jutott el a playoff rendszerben, egy győzelmes országos döntőig a három kiemelt korosztályban játszó A csapatunk?

Lakosa Ákos és Kárpáti Dániel által irányított U14-es fiúegyüttes ugyan átélte a koronavírus-járvány összes buktatóját, mégis veretlenül végzett az alapszakasz élén és nagy esélyesként jutott a fináléba. Ez az a 2007-es korosztály, amely már a legmagasabb szintű kiválasztás alapján került az akadémiára és az első lépésektől kezdődően nemzetközi tornákon is részt vett. Ráadásul a Novák Judit és Gyimesi János mesteredző által vezetett, az Áldás utcai általános iskolában működő bázisról kikerülő tehetségeket is eredményesen sikerült beépíteni az együttesbe.

„A kiválasztás során mindig jelen van a szerencsefaktor, amely az ő esetükben pozitív előjellel nyilvánult meg. A többi korosztályba is hasonló mennyiségű energiát ölünk bele, mégsem kapjuk mindig ugyanazt az eredményt, amit várunk. Van, hogy a csapat szerkezete nem áll rendesen össze, van, hogy a játékosok egyénisége nem illeszkedik. Ezzel a gárdával azonban pillanatnyilag minden rendben van, a pályán és azon kívüli is jó közösséget alkotnak, miközben a később érkezők is gond nélkül beilleszkedtek. Az ideális anyaghoz a két edző nagyszerűen nyúlt hozzá, és formálta csapattá. Bizony, néha még én is tanulok a fiatal kollégáimtól, nap mint nap meglepnek valami kreatív ötlettel, aminek nagyon örülök, hiszen a szakosztály fejlődését segítik ezzel elő. A csapatról ugyanakkor bátran ki kell jelenteni, nem lehet más céljuk a döntőben, mint a győzelem” – jellemzi az U14-es korosztályt Nagy Zoltán.

A héten dőlt el, hogy az U16-osok is csoportelsőként jutottak a fináléba, ám az ő menetelésük már korántsem volt olyan zökkenőmentes, mint a fiatalabbaké. Pedig két évvel korábban ők is serdülő bajnokok voltak Bazsik Péter és Magyar Zoltán vezetésével. Számukra azonban a lehető legrosszabbkor jött a nemzetközi tornák hiánya, jóllehet két évvel ezelőtt egy németországi viadalon, a legjobb utánpótlás csapatokat verve állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Nem véletlen tehát, hogy a korosztályos válogatottban is szereplő Major Bulcsú már a juniorok között bizonyított idén, nem is akárhogyan. Rajta kívül a szintén kerettag Laczházi Bence lehetett volna még húzóember, ám sérülés és betegség egyaránt akadályozta ebben.


Katona Róbert (képünkön) kollégájával Kárpáti Dániellel jövőre átveszi a vezetőedzői posztot Harald Steintől az U16-os gárdánál

„A jól működő csapatban legalább két-három kiemelkedő egyéniségre van szükség, úgy gondolom, hogy Bulcsún és Bencén kívül a közeljövőben a többiek is sokat fejlődnek majd és ismét domináns arcát mutatja a Katona Róbert és Kárpáti Dániel által irányított gárda, amelynek vezetőedzője eddig Harald Stein volt. A német szakember a jövőben több figyelmet szentel majd az idősebbeknek, Robi és Dani pedig négy évnyi kemény munka után megérett arra, hogy átvegye tőle ezt a posztot. A csapathoz Kovács Dénes személyében új edző is csatlakozik a napokban. Ez egy kiegyensúlyozott és több esélyes bajnokság volt, a fináléban is a napi, illetve heti forma dönti majd el a bajnoki cím sorsát. Célunk, hogy egy intenzív, jó védekezésen alapuló csapatjáték révén a legjobb eredményt érjük el” – mondja az U16-os döntő kapcsán Nagy Zoltán, megjegyezve, hogy mindhárom korosztályban a Vasas Akadémia csapatai kapták a legkevesebb pontot, amely erény a végelszámolásnál is döntő lehet.

Az U18-as együttes ugyan nem végzett a tabella élén az alapszakaszban, ám a Vasas szakembere szerint a 2003-as, 2004-es korosztály mind technikailag, mind pedig csapatként hatalmasat lépett idén előre. Ebben kiemelkedő szerepe volt a már említett Harald Stein, valamint az U18-U20 vezetőedző, NB I/B-s edző Stephen Arigbabu elkötelezett szakmai munkájának, amelyben Faragó Péter, a felnőtt csapat irányítója is közreműködött.


Stephen Arigbabu szakmai munkáját Harald Stein és Faragó Péter egyaránt segítette az U18-as együttes mellett

„Az elmúlt két esztendő eredményeként, a keretek már hiánytalanul megvannak, csak tartalommal kell nap mint nap megtölteni – véli az U18-as együttes felelőse Harald Stein, aki Pasarétre érkezésekor széleskörű tapasztalataival igen nagy stabilitást adott a kadeteknek és a junioroknak. – Tudják, hogyan kell edzeni. S bár ez egyszerűen hangzik, gyakorlatilag ez a legnehezebb dolog a képzés során. Összességében öröm velük dolgozni, így nem is csoda, hogy az egyéni fejlődés terén idén különösen nagyot léptek előre. A bajnokság során megmutattuk, hogy bárkit meg tudunk verni, éppen ezért a döntőben is találkozóról találkozóra haladva, minél több meccset szeretnénk nyerni. Néhány csapat ellen ehhez jó napot kell majd kifognunk, de bízom a srácok harcosságában.”

Nagy Zoltán azonban az eredményeken túl leginkább arra a szakmai munkára büszke, amelyet Mészáros Zalán vezetésével a nehézségek ellenére is maradéktalanul elvégzett a szakosztály. A korosztályos döntők már csak hab a tortán.

Fotók:Bornyi Márton

Forrás: https://www.vasassc.hu/hirek/22232/eselyeskent-vagunk-neki-az-orszagos-dontoknek