Medve Máté bízik a közösség erejében

Húsz győzelemmel és hat vereséggel végzett az alapszakasz harmadik helyén férfi együttesünk az NBI/B Piros csoportjában. Ezzel biztosította a hazai pályán kezdés jogát a rájátszásban. A csapatkapitány Medve Máté szerint, a gárda legnagyobb ereje az összetartásában és az akaratában rejlik, ezért bizakodóan várja a Cegléd elleni rajtot.

Tizenkét győzelmes nagyszerű sorozattal kezdte a 2023/24-es bajnokságot férfi együttesünk, első vereségét csak december közepén, a későbbi alapszakasz-győztes PVSK-tól szenvedte el. A folytatásban újabb három siker következett, majd január végén Fóton, azt követően pedig hazai pályán, a MAFC-tól kapott ki. Az erőviszonyok ismeretében ez utóbbi volt a kevésbé fájó, szemben a februári ceglédi „kisiklással”. A hétvégén a PVSK-t fogadtuk a Sport11-ben, a bajnokaspiránssal szemben három negyeden keresztül remekül játszva vezettünk, a negyedikre azonban kicsit elfogytunk, így fordíthatak a vendégek.

A szép pillanatok száma bőven felülmúlta a kevésbé örömtelieket, jó pozícióból várhatjuk a rájátszást. Pedig két komoly sérülés is akadályozta a csapat szereplését, Homoki Donát és Bagó Martin kiesése miatt szezon közben, gyorsan kellett centert igazolnunk Olasz Ádám személyében.

„Úgy gondolom, az első félévben extra teljesítményt nyújtottunk, több ki-ki meccset is nagy izgalmak közepette, az utolsó percben nyertünk – értékelte az alapszakaszt csapatkapitányunk, Medve Máté. – Sérülések, betegségek tizedelték együttesünket, volt, hogy alig tudtunk kiállni. Ezek a körülmények tovább növelik a győzelmi sorozat értékét. Ehhez képest a második félév már kevésbé sikerült jól, összességében én mégis elégedett vagyok az alapszakasszal. Szuper dolog, hogy miénk a hazai pálya előnye, reális helyen állunk, ezt kéne kihasználnunk a folytatásban. A rájátszás azonban mindig egy új helyzet, minden párharcot életre-halálra vívunk, fejben és testben egyaránt topformában kell lennünk. Bízom benne, hogy a hazai pálya előnye ad majd annyi önbizalmat a srácoknak, hogy sikerrel vegyük az első kört. Mindenképpen szeretnénk legalább a négy közé bejutni.”

Medve Máté (középen fehérben) szerint jó versenyzőkből áll a csapat, a rájátszás jelentette kihívás kifejezetten „tetszik” nekik

Rutinos kosárlabdázónk szerint Homoki és Bagó kiválása igen nehéz helyzet elé állította együttesünket. Andrássy Gézára óriási terhek hárultak, a szintén 3-4-es pozícióban játszó Pleesz Ádámmal együtt segítettek be neki, különösen a védekezésben. Ugyanakkor a felmentőként érkező Olasz Ádám sem volt könnyű helyzetben, hiszen idény közben kellett beilleszkednie egy már kialakult rendszerbe, az alap stratégiák ismerete nélkül.

„Összeszorított foggal, de megoldottuk a helyzetet – idézte fel a nehéz pillanatokat Medve Máté. – Nem számított hányan vagyunk, ki, milyen állapotban lép pályára, mindig a végsőkig küzdöttünk. Közösségünknek ez az egyik legnagyobb értéke, egyfajta kultúrává vált, hogy bármire képesek vagyunk egymásért. Ami pedig Ádámot illeti, igyekeztünk a legnagyobb szeretettel fogadni őt, így emberileg nem lehetett olyan nehéz a beilleszkedés számára. Taktikailag azonban valóban sokat kellett beletennie ahhoz, hogy végül ilyen gyorsan megtalálja a helyét. A fiatalokat is csak dicsérni tudom. Cseh Botond nagyon sokat fejlődött, látszik rajta az akarás, az előrelépés iránti vágy, fényes jövő előtt áll. Korához képest Rosta Péter is extrát nyújtott, az ő esetében különösen az fogott meg, hogy nem érzem rajta a feszültséget, a tehetségére hagyatkozva, bátran kosárlabdázik.”

Ami pedig a hullámvölgyeket illeti, csapatkapitányunk szerint egy hosszú alapszakasz során, még a legjobbak sem tudják azokat elkerülni. A játék természetes velejárói ezek a nehezebb pillanatok. A számára legfájóbb, fóti vereségnél is azt érezte, egyszerűen fejben elfáradtak, arra a napra teljesen szétestek mentálisan. Akkor és ott, esélyük sem volt papíron gyengébb ellenfelükkel szemben. A hétvégén ezzel szemben egészen más körülmények között kaptak ki a PVSK-tól Az alapszakasz legjobbja ellen olyan magas fordulatszámon pörögtek három negyeden keresztül, hogy azt a negyedikben már nem tudták fenntartani.

„A találkozót még nem elemeztük ki, de szerintem öt perccel tovább kellett volna csupán kitartanunk. Akkor most egy bravúros győzelemről beszélgethetnénk egy olyan csapattal szemben, amelynek minden posztra legalább két jó képességű játékosa van. Tőlük kikapni nem szégyen. Mégis sajnálom a meccset, mert nagyon közel voltunk a sikerhez. A végén nem reagáltunk jól arra, hogy agresszívan kijöttek ránk védekezni, miközben a mi erőnket felőrölte az a stabil és jó játék, amelyet három negyeden keresztül hoztunk. S bár a távoli dobásaink ezúttal nem voltak elég pontosak, jól lepattanóztunk, futottunk, indítottunk, fizikálisan egyértelműen a topon voltunk. Harminc percig. Ez mindenképpen biztató a folytatásra nézve, ugyanakkor tanulnunk kell a történtekből” – tette hozzá Medve Máté, aki szerint jó versenyzőkből áll a csapatunk, a rájátszás jelentette nagyobb tét hatására pedig még az eddigieknél is jobban meg szeretnék mutatni mit tudnak. Együtt, egymásért!

Fotók: Vasas Akadémia/Láng Győző