NB 1/B: Nagy csata várható a playoff nyitányán

Mentálisan is készülnek férfi kosárlabdázóink a Salgótarján elleni, maratoninak ígérkező playoff negyeddöntőre. Faragó Péter, a Vasas Akadémia vezetőedzője szerint, akár öt mérkőzésre is szükség lehet a továbbjutás eldöntéséhez.

Győzelemmel fejezte be szombaton a férfi NBI/B Piros-csoportjának alapszakaszát a Vasas Akadémia együttese. Kosárlabdázóink már korábban biztosították helyüket a legjobb nyolc között, a végleges ötödik helyezés pedig azt jelentette, a tabellán éppen előttük álló Salgótarjáni KSE ellen kezdik a rájátszást. A három győzelemig tartó negyeddöntős párharc tétje pedig nem kisebb, mint a legjobb négy közé jutás.

Hogyan értékeled csapatod eddigi teljesítményét? – kérdeztük Faragó Pétertől a Vasas Akadémia férfi csapatának vezetőedzőjétől.

Pontosan ott vagyunk, ahová magunkat az idény előtt elképzeltem. A playoffba kerülést tűztük ki célul, ami sikerült is. A pakliban ugyanakkor benne volt egy nagyobb bravúr lehetősége is, hiszen a szezont hét zsinórban megnyert meccsel kezdtük, ami a jól sikerült alapozásnak volt köszönhető. Ezt követte a koronavírus miatti kényszerpihenő, ami gyakorlatilag derékba törte az alapszakaszunkat. Olyan lendületben voltunk a betegség előtt, hogy akár tíz győzelemig is elszaladhattunk volna. A visszatérés ezzel szemben nagyon nehéz volt, idő kellett, míg újra összeállt a csapat. A több mint egyhónapos kihagyást követően elszalasztottunk pár itthoni meccset, mint például a PVSK ellenit, a hajrára azonban ismét erőre kaptunk. Képletesen úgy írhatnám le az eddigi szezont, hogy az erős kezdést halvány középszakasz, majd ismét egy erős befejezés követte.

A koronavírus-járvány a többi csapatot is sújtotta.

Ez igaz, csak éppen korántsem hasonló mértékben. Rajtunk kívül a Baja és a BKG kapta telibe a betegséget, előbbi nem is állt igazán talpra belőle és a tizedik helyen végzett. A Nyíregyházán és a Honvédon ugyanakkor már az idény elején csendben átvonult a vírus, az ő teljesítményüket kevésbé befolyásolta a pandémia. Emellett sajnos sérültjeink is voltak. Az egyik legjobb játékosunk, Andrássy Géza például négy hónapig nem játszhatott, s bár már javulgat, azt még nem várhatjuk tőle, hogy a rájátszásban a hátán vigye a csapatot. Gyakorlatilag a Rátgéber Akadémia elleni, legelső meccsünkön számíthattam csupán a teljes keretre. Éppen ezért, most már úgy fogalmazok, az a teljes keret, amelyik éppen a rendelkezésemre áll.


A rájátszás első mérkőzésén is nagy csata várható

Kikkel elégedett a leginkább?

Senkit sem szeretnék név szerint kiemelni, inkább úgy fogalmaznék, volt egy-két nagyon stabil teljesítmény és volt egy-két olyan emberünk, aki a szerencsés formaidőzítésnek köszönhetően kezdi hozni a tőle elvárható játékot. Számomra a csapategység a legfontosabb, és az, hogy mindenki megtalálja a helyét, tudja kihez, mikor, mivel fordulhat. Az általam remélt hierarchia is kialakult, ami elsősorban az állandóságnak köszönhető. Ez a két dolog pedig alap egy jól működő gárdán belül.

Hogyan tovább? Az első ellenfél a Salgótarján lesz, amelytől az alapszakaszban előbb három, majd kétpontos vereséget szenvedett a csapat.

Szombat, szerda, szombat ritmusban folytatódik a bajnokság, hosszú, kemény párharcra készülünk az első fordulóban. Akár öt meccsre is szükség lehet annak eldöntésére, ki jut a legjobb négy közé. Nagyon szeretnénk győztesen kikerülni az első körből, de tudjuk, nehéz feladat lesz. Az alapszakaszban központi feladatként meghatározott egyéni képzés most egy időre háttérbe szorul. Az edzéseken minden alkalommal a csapatokból és a csapatokra készülünk. Amolyan vizsgaként is felfogható ez az időszak akadémistáink számára, akiknek eddig inkább a fejlődésükre figyeltünk, nem pedig a közvetlen eredményeikre. Az erőnlét benne van a csapatban, most fejben kell nagyon összeszednünk magunkat. Frissességre és mentális tartásra lesz szükségünk ahhoz, hogy az utolsó másodpercig, fáradtan is a legjobb döntéseket tudjuk hozni.

Forrás: https://www.vasassc.hu/hirek/21522/nagy-csata-varhato-a-playoff-nyitanyan

Fotók: Vasas Attila