NB I/B: A Honvéd ellen is folytatódott jó sorozatunk!

NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 12. forduló, Sport11, mérkőzés összefoglaló

Vasas Akadémia – Budapesti Honvéd 80 – 70 (19-16, 17-12, 25-18, 19-24)
Sport11, 100 néző, Vezette: Válé, Lövei, Horváth Cs. (ellenőr: Mocsai László)

Vasas Akadémia: Moravcsik 9, Katona R. 18/9, Boros 13, Kiss 14, Völgyi 4.
Csere: Sólyom 9/9, Barócsi 4, Kozma -, Kovács 3, Steier -, Bencsik 3/3, Csík Ro. 3/3. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

A Honvéd legjobb dobói: Pintér 18/6, Fülöp 12, Kováts 10/3.

A mérkőzés előtt tudta mindenki, hogy a Faragó Péter vezetőedzősége óta eddig 100%-os gárda egy győzelemmel 50%-os mutatóval mehetne karácsonyozni, ami a célok abszolút túlteljesítését jelentette volna, hiszen a csapat ebben a felállásban azt várta (volna) el magától, hogy 20 alapszakasz meccs után legyen legalább annyi győzelme, mint veresége. Viszont a fő cél, a fiatal játékosaink fejlesztése, be- és felépítése mindennél fontosabb, így mindennek csak következményei lehetnek a győzelmek.

Már a bemutatásnál jöhetett egy kellemes meglepetés a fa alá, hiszen a madridi akadémián pallérozódó, tavaly a világhírű utánpótlás műhelynek számító Sevillát is megjáró, de pici kora óta a Vasasban nevelkedő, még mindig csak 17 éves Somogyi Ádámot köszöntötte a klub – annak apropóján, hogy Ádám karácsonyi szünetét töltve pár napig itthon tartózkodik.

A gárda továbbra is nélkülözte a betegségből felépülőben lévő Andrássy Gézát, sőt, már Peringer Balázs sem állt a csapat rendelkezésére, így magasban igencsak foghíjasan állt ki erre a derbire a Vasas, pláne mivel Völgyi Marcell is sérülten vállalta a játékot.

Az első 15 percben látottak sajnos nem hoztak közönségcsalogató játékot, viszont úgy festett, nincs meg az átütőerő a fővárosi riválisban ahhoz, hogy igazán átvegye az uralmat a meccs irányítása felett az ex-vasasos Tóth Bence távollétében, pláne mivel több kulcsemberét faultgondok miatt már korán padoztatni kényszerült a Honvéd.

A nagyszünet előtt sikerült meglépni 12 pontra, ám két kosárral beljebb jött Puskás Artúr legénysége, így látótávolságon belül maradtak a vendégek.

A fordulás után már egészen más volt a játék képe, többször is elérte a 20-as különbséget az addig az alapszakaszban 40-ből 40 (!!!) büntetőt értékesítő Katona Róbert (18 pont, 6/8 mezőnyből, 3/4 triplából, 3 szerzett labda) vezette felnőtt gárdánk, s az is belefért, hogy a példátlan sorozat megszakadjon vezérünk esetében, aki még így is a bajnokság legjobbja ebben a kategóriában.

A hajrában, ahol a 2000-es születésű, saját nevelésű Bencsik Barnabás is megszerezte első tétmeccsen elért felnőtt szintű pontjait egy tripla formájában, még tudott faragni hátrányán az ellenfél és bejött 10 pontra, ám így is idei legmagabiztosabb hazai győzelmét aratta a Vasas Akadémia és ezzel 6-6-os mérleget tudhat magáénak, s rájátszás pozícióban zárhatja 2017-et!

Az egyéni teljesítményekkel kapcsolatosan meg kell említenünk az NB I/B-s pályafutása legjobb meccsét hozó Kiss Barnabást, aki több poszton is helyt állva, igazi vezérként 14 ponttal, 9 lepattanóval, 1 gólpasszal, 2 szerzett labdával és 4 kiharcolt faulttal vitte hátán a csapatot a másik 20 esztendős saját nevelésű játékosunkkal, Boros Márkkal (13 pont, 7 lepattanó, 2 gólpassz, 3 szerzett labda) és a továbbra is kiváló formában irányító Moravcsik Áronnal (9 pont, 9 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 5 lepattanó, 2 szerzett labda) karöltve. Külön öröm a ’99-es születésű Sólyom Botond újabb remek beszállása, félelmet nem ismerő ifjoncunk három jó triplájával mindig tudott egyet lökni a csapat szekerén és egyre fegyelmezettebben kosárlabdázva, látványosan érik a felnőtt mezőnyhöz a játéka.

Folytatás január 6-án, hazai pályán a harmadik helyen szilveszterező Nyíregyháza ellen, várunk mindenkit szeretettel arra a derbire is, de addig is Boldog Karácsonyt és kellemes ünnepeket mindenkinek!

Fotó: Bornyi Márton