NB I/B: Csodaszerű fordítással négy között vagyunk!

NB I/B, Piros csoport, rájátszás, 1-8. helyért, negyeddöntő, 3. mérkőzés, Nyíregyháza

Nyíregyháza Blue Sharks – Vasas Akadémia 75 – 78 (17-27, 20-14, 20-14, 18-23)

Nyíregyháza, Continental Aréna, 600 néző, vezette: Fodor A., Rácz Zs., Balogh Gy., (ellenőr: Nagy J.)

A Nyíregyháza legjobb dobói: Bus 18/6, Sztojanovics 16/6, Nagy K. 16.

Vasas Akadémia: Moravcsik 20/3, Katona 14/12, Boros 14/3, Andrássy 9/3, Völgyi 11.
Csere: Kiss 10, Kozma -, Kovács -, Barócsi -, Sólyom -, Bencsik -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Továbbjutott: 2-1-es összesítéssel a Vasas Akadémia

Nem akármilyen előzmények után jutott el a mindent eldöntő összecsapáshoz ez a két gárda, hiszen Pasaréten egy végletekig kiélezett derbi végén tudott csak „életben maradni” Faragó Péter együttese, s így bár lélektani előnye lehetett ezen a találkozón, sem tapasztalatban, sem pedig egyéb fontos tényezőkben nem számított esélyesebbnek csapatunk a nyíregyházinál.

Ennek ellenére az első etapban ellentmondást nem tűrően játszottak Moravcsik Áronék (20 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda, 8 kiharcolt fault), így 10 pontos vezetéssel mehettek el az első szünetre. A második etapban a hazaiak zónája elkezdett sokkal inkább működni, így támadásban jóval alábbhagyott a Vasas hatékonysága, ám a nagyszünetben így is a Faragó-Lekli páros tanítványai vezettek négy ponttal.

A fordulás után nem tudott ritmust váltani felnőtt csapatunk és minden tendencia arra utalt, hogy nem hogy sima mérkőzés nem lesz már ez számunkra, de a győzelemhez is kell az ellenfél komolyabb visszaesése. Utóbbi pedig nem akart megtörténni, annyira nem, hogy a záró játékrész közepéig egyetlen kosarat szereztünk (Boros Márk triplája) és már 13 egységnyi hátrányban voltunk, a Continental Aréna közönsége pedig ünnepelte győztesnek tűnő kedvenceit.

Ám ekkor valami történt. Előbb Katona Róbert (14 pont, 4/8 triplából, 2 szerzett labda, 6 kiharcolt fault) dobott be egy olyan hármast, ami nem kis szerencsével kötött ki végül a gyűrűben, aztán a letámadásunktól kissé megzavarodó és felesleges támadó hibát vétő ellenfelünk vezetőedzője, Siska János kapta meg második technikai hibáját, ami után ki kellett mennie a csarnokból.

Itt nagy esélyt kaptunk, hiszen három perccel a vége előtt nyolc pontnál büntetőt dobhattunk és labdát birtokoltunk – csakhogy Katona nem dobta be a büntetőt és még ezt követően három támadást is pont nélkül fejeztünk be – miközben az ellenfélnek még támadólepattanót is engedélyeztünk. Ám a szabolcsiak is teljesen szétestek, Fazekas több rossz vállalása után pedig Katona újabb hármast dobott, ami közben a palánk alatt Andrássy Gézát faultolták, így újfent mi jöhettünk, rutinos hátvédünk pedig egy újabb triplát dobott, feljöttünk kettő pontra!

A másik oldalon Bus törte meg a nyíregyháziak hosszú gólcsendjét, két jó büntetője után viszont Moravcsik vert be egy távolit, ezzel pedig egyetlen egységnyi maradt a különbség!

A hazaiak nem tudtak betalálni – igaz Katona is hármast rontott -, de a támadólepattanóból Kiss Barnabás (10 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) bedobta azt a ziccert, amivel fordítottunk – ezt követően pedig újfent egy jó védekezés következett, így a hazaiaknak 15 másodperccel a lefújás előtt faultolniuk kellett. Itt sem hétköznapi jelenetekkel folytatódott a csata, előbb Moravcsik dobta be az elsőt és rontotta el a másodikat, de Andrássy egy támadó lepattanóval visszaszerezte a támadás jogát és le is faultolták – ő pedig szintén hibázott, de a lepattanót megint megszereztük úgy, hogy a másik oldalon a 215 centis Czinger is a lepattanóért harcolt, viszont megint kimaradt a második dobás, s Kiss Barnabás támadó lepattanó után kiharcolt faultjával plusz 3 után két jó egypontossal lényegébe véve sikerült le is zárni a főbb kérdéseket. Ez azt jelenti, hogy négy perc alatt sikerült egy 20-2-es futással fordítani és tovább is jutni – a végén a hazaiak ziccere már csak a végeredményt állította be.

Pihenésre nagyjából semmi idő az erőltetett menet miatt, pénteken 18:00-tól már a Veszprém otthonában kezdheti története második B-csoportos elődöntőjét a Vasas Akadémia. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc második, budapesti mérkőzése pedig kedden 17:30-tól kerül megrendezésre a Sport11-ben, ahová mindenkit várunk szeretettel a fergeteges hangulat érdekében.

Fotó: Bornyi Márton