NB I/B: Elképesztő végjáték után ezüstérmesek lettünk!

NB I/B, Piros csoport, rájátszás, 1-2. helyért, döntő, 3. mérkőzés, Sport11

Tehetséges Fiatalok-Basketball Players – Vasas Akadémia 67 – 66 (17-23, 16-18, 16-15, 18-10)

Sport11, 700 néző, vezette: Tőzsér, Söjtöry, Jakab (ellenőr: Dernei)

A TF legjobb dobói: Beák 14/6, Buzás 14/3, Filipovics 13

Vasas Akadémia: Moravcsik 7, Katona 13/9, Boros 17/6, Kiss 4, Völgyi 11.
Csere: Andrássy 6, Sólyom 8, Kozma -, Kovács -, Csík Ri. -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Az egyik fél második győzelméig tartó döntő győztese: a TF-BP 2-1-es összesítéssel.

Csurig megteltek a Sport11 lelátói, igazi döntőhöz méltó hangulatban indult tehát a derbi, melynek elején sokkal inkább kezdeményezőek tudtunk lenni, mint az előző két összecsapáson. Ennek megfelelően a most is tarthatatlan Boros Márk (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) főszereplésével hat ponttal vezettünk az első etap végén – ráadásul Filipovics és Beák is gyorsan eljutott három faultig, így kénytelen volt egyetlen igazi magasemberét ültetni Merim Mehmedovics.

A második játékrészben némiképp változott a játék képe, de ezt a negyedet is hozták Völgyi Marcellék, noha a fiatal magasembernek is újfent faultgondjai lettek, míg az ellenfél sok faulttal rendelkező benti emberei megúszták az újabb „büntetést” jó darabig, félidőben további egy egységgel növelte előnyét a Faragó-legénység.

A fordulás után Filipovics palánk alatti munkája és az addig támadásban nagyon élő Buzás védőmunkája stabilizálta ellenfelünk helyzetét, a negyed zárása pedig sokkal jobban sikerült a TF-nek, ezt a játékrészt el is vesztettük eggyel, de még mindig minden arra utalt, hogy kézben tudjuk tartani ezt a meccset.

A záró 10 perc viszont nem sok pozitívumot tartogatott számunkra, Filipovics ugyanis kipontozódásáig tarthatatlan volt – kifújták róla Völgyit, majd Andrássy-t is, így igazi benti ember nélkül maradtunk, pláne mivel Kovács Bálint Benedek sem tudta feltartóztatni az U20-as válogatott ászát, ám beütötte az ötödik személyiét riválisunk centere, majd a hatalmas tripláival a „hazaiakat” ütőtávon belülre hozó Buzás is kipontozódott, így hiába csökkent a különbség, a Vasasnak állt a zászló. Ám egy pontos előnyben labdát vesztettünk, amiből Beák ziccert dobott, majd az ellentámadásból Kiss Barnabás harcolt ki faultot, de csak az egyik büntetőjét értékesítette, így 39 percnyi Vasas-vezetés után egálnál jöhetett a Mehmedovics-legénység 2,8 másodperccel a végső dudaszó előtt.

Ekkor pedig újra Beák kapta meg a labdát és kisodródva próbált dobást kezdeményezni, miközben lejárt az idő, de a játékvezetők szabálytalanságot véltek felfedezni Kozma Norbertnél, így két időntúli büntető következhetett, melyek közül az elsőt értékesítette is az ellenfél rutinrókája, ezzel pedig bajnok lett a TF-BP – ezt pedig érthető módon nehezen viselték edzőink, játékosaink, így némi közjáték után lett csak vége a finálénak.

Noha úgy érezhetjük, hogy kiénekelték a sajtot a szánkból, egy egészen fantasztikus menetelés végén egy semmilyen szinten sem (el)várt sikerrel zártuk ezt a szezont, története során először lett ezüstérmes a Vasas Akadémia az NB I/B-ben, ami a következő évekre óriási lendületet adhat a Faragó – Lekli páros tanítványainak.

Fotó: Bornyi Márton