NB I/B – Fontos győzelem a MAFC ellen

Izgalmas és fordulatos mérkőzésen verték akadémistáink a MAFC együttesét. Ez a fontos győzelem azt is jelenti, hogy az alapszakasz első felét a bajnoki tabella előkelő harmadik helyén zárják.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Alapszakasz. 13. forduló.

Vasas Akadémia – MAFC 92-82 (27-20, 24-21, 9-21, 32-20)

Vasas: Fekete (9), Dormán (10), Kelemen (4), Marcikic (10/3), Andrássy (12/3). Csere: Farkas (11/9), Cseh (15), Bagó (14), Pleesz (7).

MAFC: Tóth (20/9), Bordács (14), Buzás (23/12), Misek (8), Biber (7). Csere: Pintér (3/3), Herlő (3/3), Polgárdy, Csapai (4).


A bajnoki tabellán kizárólag jobb pontkülönbségének köszönhetően előttünk álló, akadémistáinkhoz hasonlóan 9 győzelmet és 3 vereséget begyűjtő MAFC csapatát fogadtuk szombaton este a Sport11-ben, így óriási csatára lehetett számítani. A mérkőzés tétje az volt, hogy melyik csapat zárja a bajnokság első felét a dobogós, harmadik helyen. Együttesünk betegség miatt sajnos nélkülözni kényszerült Radics Gerzsont, s továbbra sem számíthatott Moravcsik Áronra.

Andrássy Géza révén szinte repülőrajtot vettünk. Magas emberünk triplával, zsákolással, közelivel, majd büntetővel, vagyis a teljes skálát végig játszva, egymaga nyolc pontot szerzett az első percek során. Hozzá csatlakozott Fekete Viktor, s már 10-2-re vezettünk is. A műegyetemisták a negyedik percben tértek magukhoz, majd szorgalmasan dolgozták le a hátrányukat. A hatodik percben végül nemcsak egyenlítettek, de fordítani is tudtak. Ekkor Bagó Martin vette át Andrássytól a pontgyártást, akinek nagy része volt abban, hogy sikerült visszavenni a vezetést. Az első negyedet Cseh Botond és Dormán Balázs dupláival végül hét pontos vezetéssel zártuk.

Akadémistáink lendülete a második negyedben is kitartott, alig másfél perc alatt tizenhat pontosra növelték előnyüket (36-20), majd meg sem álltak a húszpontos különbségig (40-20). A dobószázalék, amely ekkor 60,9%-33,3%-ot mutatott együttesünk javára, pontosan mutatta, hogy kemény védekezésünkkel és pontos támadásainkkal értük el ezt a nagy arányú vezetést. A MAFC a folytatásban feljavult a kosárszerzésben és a 19. percre hétpontosra csökkentette hátrányát. Az utolsó percben Farkas Attila volt eredményes távolról, így tízpontos vezetéssel vonulhattunk az öltözőbe a nagy szünetre.

A pihenőt követően Pintér hármasával a vendégek kezdték a pontszerzést, ám ekkor még Bagó és Fekete révén mi is válaszolni tudtunk. A 24. perc közepén Pleesz Ádám közelijével alakult ki az 56-48-as eredmény, s akkor még nem tudhattuk, hogy hosszú percekre ez lesz az utolsó kosarunk.  A MAFC viszont nem állt le a pontszerzéssel, a 27. perc végére kiegyenlítettek a műegyetemisták, a 28.-ban pedig Pintér triplájával háromra el is mentek (56-59). A 29. perc második felében Marcikic Leon törte meg a rossz sorozatot, majd Dormán is betalált, de így is a MAFC örülhetett a kétpontos vezetésnek.

Az utolsó negyedet Cseh sikeres középtávolijával indítottuk, s ezzel hosszú idő után kiegyenlítettünk (62-62), amire Buzás már a következő támadásban egy triplával válaszolt. De ismét jött Cseh, akit Fekete és Andrássy követett a pontszerzésben, s juttatta együttesünket vezetéshez. A negyed hátralévő részében óriási csata alakult ki, felváltva estek a kosarak, mi pedig tartottuk néhány pontos előnyünket. A 39. perc elején a hajrában remekül játszó Cseh közelije révén ötpontos vezetéshez jutottunk, amire Tóth Péter válaszolt egy újabb hármassal (81-79). A következő támadásban Marcikic harcolt ki két büntetőt, amelyből csak egyet értékesített, a hárompontos vezetésre azonban Buzás triplával válaszolt, ami azt jelentette, hogy 82-82-vel vághattunk neki az utolsó percnek.

A véghajrát mi indítottuk jobban, Fekete, Cseh és Marcikic pontjainak köszönhetően fél perc alatt ötpontos előnyhöz jutottunk. Az utolsó másodpercekben Dormán ellen szabálytalankodtak, ő pedig nem is hibázott, gyakorlatilag is eldöntve a mérkőzés sorsát (89-82). Az izgalmak azonban nem értek véget, a MAFC technikai hibáját követően Fekete egy, majd a következő támadásban Dormán két büntetőt érvényesített, kialakítva a 92-82-es végeredmény.

A Vasas Akadémia gárdája ezzel az előkelő harmadik helyen zárta az alapszakasz első felét.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a fiúknak! Egy nagyon erős MAFC ellen játszottunk a mai napon, korán jelentős előnyhöz jutottunk, amelyet hagytuk ledolgozni, a harmadik negyedben pedig még négypontos hátrányba is kerültünk. Nagyon harcos szellemben küzdöttünk, visszavettük a vezetést és végül  megnyertük a meccset. A MAFC ismét nagyon kemény ellenfélnek bizonyult, sok sikert kívánok nekik a következő meccsekhez”

Cseh Botond, a Vasas Akadémia játékosa:

„Nagyon jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, az első negyed végére már húsz ponttal is vezettünk, a MAFC azonban vissza tudott jönni és a vezetést is átvette. Csapatunknak azonban a végére is maradt tartása, és fontos győzelmet arattunk egy nagyon szívós és kemény ellenféllel szemben.”

Fotók: Láng Győző

Cikk: Gy.Szabó Csilla