NB I/B – Izgalmas csatában nyertünk

A harmadik negyedben bemutatott hibátlan védekezésünk pecsételte meg a PVSK elleni meccs sorsát, amelyet a véghajrában Moravcsik Áron büntetőinek köszönhetően sikerült megnyernünk.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Alapszakasz. 18. forduló.

Vasas Akadémia – Pécsi VSK-VEOLIA 73-71 (20-24, 17-16, 17-8, 19-23)

Vasas: Moravcsik (9), Marcikic (5), Bagó (9), Dormán (2), Kelemen (2). Csere: Cseh (4), Andrássy (24/6), Fekete (9/3), Farkas (7), Pleesz, Medve (2).

PVSK: Halász (8), Harler (34/21), Bíró (7), Horti (13), Molnár (2). Csere: Bor (5/3), Tóth (2), Kocsis, Antoni, Bíró.


A Nagykőrösön elszenvedett vereséget követően, a tabella második helyezett, PVSK-át fogadta férfi együttesünk, amely négy győzelmes sorozatot tudhatott ekkor maga mögött. Nagy csatára volt tehát kilátás a Sport 11 Sportcentrumban.

A meccset a vendégek kezdték jobban, bár Moravcsik Áron, Marcikic Leon és Bagó Martin pontjaival tartottuk a lépést. A hatodik perctől Andrássy Géza egyre jobban belejött a dobásokba, a pécsiek nem tudtak nyolcnál nagyobb előnyt szerezni, a negyed végére pedig az is négyre csökkent.

A tizenkettedik percben először jutottunk vezetéshez Andrássy Géza révén, aki folytatta az első negyedben megkezdett sorozatát. A pécsiek azonban gyorsan visszajöttek, és ismét előnyhöz jutottak. Továbbra is nagy küzdelem folyt a pályán, s a vendégek minimális három pontos vezetésével zárult az első félidő.

A nagy szünetről mi tértünk vissza harciasabban, akadémistáink szinte repülő rajtot vettek, a pécsiek pedig mintha az öltözőben maradtak volna. 10-0-as sorozattal indítottunk, s ezzel nemcsak ledolgoztuk addigi hátrányunkat, de hét pontos előnyhöz is jutottunk (47-40). Később kiderült, hogy ez fordulópontot jelentett a meccs végkimenetelében. A folytatásban próbáltuk megőrizni a vezetésünket, s ebben ismét Andrássy járt az élen.

A hajrában kezdetben Bagó Martin kosarai révén tartottuk az előnyünket, majd Moravcsik és Andrássy csatlakozott hozzá. A pécsiek részéről Harler triplái következtek, s ezzel egyetlen pontra zárkóztak fel (62-61). Cseh Botond és Fekete Viktor kosaraival ismét ötpontosra nőtt az előnyünk, a pécsiek azonban továbbra sem adták fel, és Harler hibátlan kisérletei nyomán, kicsit több mint egy perccel a vége előtt ki is egyenlítettek (71-71). Izgalmas utolsó perc következett, amelyben Moravcsiké lett a főszerep. Irányítónk kétszer is büntetőt harcolt ki, s mindkét esetben egyet értékesített, amire ezúttal a vendégek nem tudtak válaszolni, így kétpontos győzelmet arattunk.

A mezőny legjobbjának Andrássy Géza bizonyult 24 szerzett pontjával és 30-as VAL-értékével.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a fiúknak! Szerintem megérdemeltük a győzelmet. Mindenekelőtt megpróbáltunk keményen védekezni, ami különösen a harmadik negyedben működött nagyon jól. A meccs folyamán végig hittünk a győzelemben, még akkor is, amikor a PVSK-nak volt néhány szép kosara, és feljavultak a játékban. Nagyon örülünk ennek a győzelemnek, mert még nem felejtettük el, hogyan veszítettünk Pécsett. Sok sikert kívánok a PVSK-nak a szezon hátralévő részében!”

Andrássy Géza, a Vasas Akadémia játékosa:

„Egy rendkívül nehéz, hajtós meccsen sikerült ma nyernünk. Végig tartottuk magunkat az öltözőben megbeszéltekhez, a kulcsszituációkban pedig jól döntöttünk, nem remegett meg a kezünk. A kimaradt büntetők miatt azonban maradt bennem egy kis hiányérzetem, de ezek szerencsére nem bosszulták meg magukat. Gratulálok a csapatnak, a PVSK gárdájának pedig sok sikert kívánok a bajnokság hátralévő részében.”

Fotók: Láng Győző