NB I/B: Megvan az első győzelem!

Férfi NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 4. forduló, Budapest, mérkőzésösszefoglaló

Jó kezdés után hazai pályán megszületett nagyon fiatal felnőtt csapatunk első győzelme az idei B-csoportos bajnokságban, egálnál Andrássy Géza hármasa döntött a szívósan küzdő Vásárhely ellen.

Vasas Akadémia – Vásárhelyi Kosársuli 82 – 79 (20-18, 19-20, 17-19, 26-22)

Sport 11, 150 néző, vezette: Vida, Lövei, Major (ellenőr: Schaffer)

Vasas Akadémia: Moravcsik 15/3, Katona R. 17/9, Boros 9/3, Andrássy 15/3, Peringer 14.
Csere: Kozma -, Kiss 2, Völgyi 8, Kovács 2. Szakmai igazgató: Saeed Armaghani. 

A Vásárhelyi Kosársuli legjobb dobói: Gajics 27/6, Szabó P. 21/3, Vas 11/3

Újra remek rajtot vett Saeed Armaghani legénysége – ezzel gyakorlatilag egyszer sem volt még gondja idén felnőtt csapatunknak -, ám 16-8 után egy 0-10-es futás jött és át is vette a vezetést a tarthatatlan Gajics (27 pont, 11 lepattanó) húzta viharsarki gárda. Peringer Balázs (14 pont, 9 lepattanó) tartva a Sport11-ben eddig kiváló formáját két gyors 2+1-es akcióval kezdett és stabilan lepattanózott, ami viszont igazi pluszt hozott, az a közben felgyógyuló Moravcsik Áron (15 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda) hatékonyabb játéka támadásban – ilyen formán pedig jóval kevesebb hullámvölgye volt a négy Budapest-válogatott U20-as játékosát még mindig nélkülöző csapatunknak. 

Noha Szabó Pétert (21 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) sem tudtuk érdemben feltartóztatni, hosszabb távon úgy festett, hogy a kollektív csapatteljesítmény meghozhatja a várva várt eredményt – ráadásul az eddigieknél jobban rá tudta erőltetni saját akaratát felnőtt gárdánk az aktuális ellenfélre, a negyedik etap kezdése sajnos most is rémálomszerűre sikeredett. Ugyanakkor az a tartás és győzni akarás, ami ekkor jellemezte a Vasast, minden dicséretet megérdemel. Az addig támadásban kevésbé eredményes Katona Róbert (17 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 4 gólpassz), valamint a fejben magát nagyon összeszedő Andrássy Géza (15 pont, 7 lepattanó) vállaikra vették a csapatot és a végig agresszívan játszó, igaz most kevésbé hatékony Boros Márk (9 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés) is bemutatott pár kulcsfontosságú védekezést, így kilenc egységnyi hátrányból három pontos előnyt tudtunk kovácsolni kettő (!!!) perc alatt. 

A vendégeknek így is volt elég lélekjelenlétük és szinte minden támadásukból eredményesek tudtak lenni, ám Vas Péter (11 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) egyenlítő triplája után Moravcsik betörésből megtalálta a sarokban álló Andrássy Gézát, aki bevágta a győztes hárompontost két szekundummal a lefújás előtt – a vásárhelyiek Varga Zalán révén már csak egy hamvába holt támadást tudtak vezetni.

Kiemelendő még az ezúttal is kreatívan és bátran kosarazó, de most statisztikáját tekintve kevésbé „látványosat” produkáló Kiss Barnabás támadó lepattanója a sérülten is nyerőemberré váló Völgyi Marcell (10 perc alatt 8 pont, 6 lepattanó, 3 kiharcolt fault, 1 gólpassz) kihagyott büntetője után a hajrában, valamint a nyolc játékperce alatt mindkét oldalon szép dolgokat mutató, 17 esztendős Kovács Bálint egyre bátrabb játéka is.

Így tehát három vereség után megvan a reményeink szerint sok lelki gátat átszakító első diadal – legközelebb kedden 18:15-kor a Közgáz/A elleni Hepp-kupa mérkőzésen lehet alkalma ezt a pozitív mometumot győzelmi szériává alakítania akadémiánk felnőtt gárdájának.

Fotó: Bornyi Márton