NB I/B – Ott vagyunk az elődöntőben!

 Ismét magabiztos győzelmet aratott férfi csapatunk a DEAC U23 felett, s ezzel három meccs alatt le is zárta a negyeddöntős párharcot. Az elődöntőben az NKA Pécs lesz az ellenfél, játékosaink nagy elszántsággal célozták meg a döntőbe jutást.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Rájátszás. Az 1-8. helyért. 3. mérkőzés

Vasas Akadémia – DEAC U23 77-54 (12-10, 17-10, 24-17, 24-17)

Vasas: Moravcsik (7/3), Kelemen (4), Andrássy (20), Radics (3), Fekete (8/6). Csere: Medve (10/6), Cseh (4), Farkas (6), Dormán (7), Bagó (6), Pleesz (2).

DEAC: Gáspár (9), Balázsi (8), Kenéz (5), Neuwirth (5/3), Kovács (9/3). Csere: Ságodi (3/3), Várszegi (6/6), Czermann (2), Pollák (5/3), Högye, Fábián.  


A DEAC elleni negyeddöntős párharc vasárnapi találkozóján idegenben aratott győzelmet követően, akadémistáink számára megcsillant a gyors továbbjutás lehetősége, s ezt már a harmadik meccsen el is akarták érni. Az egyetemisták számára ugyanakkor az utolsó szalmaszálat jelentette volna egy budapesti siker.

Andrássy Géza és Moravcsik Áron találatával úgy tűnt, folytatódik az első két meccsen megszokott Vasas-fölény. A debreceniek azonban érezvén a tét nagyságát nyomban utánunk eredtek, s az 5. percben fordítottak. Kelemen Ádám billentette ismét a javunkra a mérleg nyelvét, amire egy triplával válaszoltak a vendégek, s ezzel ismét ők kerültek előnybe. A negyed hátralévő részében Cseh Botond és Dormán Balázs talált be, s így két pontos előnnyel zártuk az igen pontszegény első negyedet.


Bagó Martin kosárra dob a debreceni védők gyűrűjében

A második játékrész elején azonban repülőrajtot vettünk, Andrássy, Medve Máté, Dormán és Moravcsik kosaraival alig négy perc alatt tizenkét pontos előnyhöz jutottunk (22-10). A teljesen logikus, azonnali DEAC-os időkérést követően azonban összekapták magukat a vendégek, igaz, csak néhány pontot tudtak faragni a hátrányukból. A félidőre így már kilencre nőtt az előnyünk, csapatunk jó védekezésének köszönhetően a debreceniek pedig ezúttal sem tudtak tíz pontnál többet szerezni a negyed során.

A szünet után ismét mi kezdtünk jobban, Fekete Viktor, Andrássy és Radics kosaraival a 23. perc végére már 18 ponttal vezettünk (40-22). Ismét kapaszkodni próbált a DEAC, de csak ideig-óráig sikerült néhány pontot faragni a hátrányából. A 28. perc végén a bűvös húszas különbséget is átléptük Dormán révén (53-32).

A negyedik negyednek megnyugtató tizenkilenc pontos előnnyel vághattunk neki, amely tizenhatra csökkent a pasaréti nevelésű Várszegi triplája nyomán. Bagó Martin, Medve és Farkas Attila azonban gyorsan kedvét szegte a debrecenieknek, és a harmincnegyedik percben már huszonöttel vezettünk. A meccs hátralévő részében már nem is tudtak húsz alá kerülni, s így a Vasas Akadémia együttese 3-0-as győzelemmel zárta a párharcot, s a folytatásban már a döntőbe jutás lesz a tét az NKA Pécs ellenében.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok csapatomnak az elődöntőbe jutáshoz. Nagyon elégedettek vagyunk a három mérkőzés eredményével. S bár 3-0 lett a javunkra, egyáltalán nem volt könnyű párharc. Nagyon jól kellett játszanunk ehhez a sikerhez. A DEAC nagyon jó csapat, amelyet egy kiváló szakmai gárda irányít, ezért kellett sokat beleadnunk a mérkőzések megnyeréséhez. Most élvezzük a pillanatot, a jövő héttől pedig már a Rátgéber elleni sorozatra készülünk. Minden jó kívánok a DEAC-nak a szezon hátralévő részében és a még előttük álló meccsekre.”

Farkas Attila, a Vasas Akadémia játékosa:

„Szeretnék gratulálni a Debrecennek, egy nagyon küzdős és harcos széria volt, amelyben minden meccsen negyven percen át maximális koncentrációra volt szükségünk. Ezt szerintem nagyrészt teljesítettük is. Várjuk a következő párharcot, amelyen a döntőbe jutásért fogunk küzdeni.”

Fotók: Láng Győző

Cikk: Gy. Szabó Csilla