NBI/B – Bérces is pontokkal debütált

Újabb sajátnevelésű fiatal mutatkozott be a múlt hétvégén felnőtt férfi kosárlabda együttesünkben. Bérces Dániel (12-es fehér mezben) négy percet töltött a pályán és két ponttal járult hozzá a Budafok elleni nagyarányú győzelemhez. A tizennyolc esztendős játékos biztos kézzel értékesítette a javára megítélt két büntetőt.


Alig két héttel azt követően, hogy a mindössze tizenhat esztendős Rosta Péter pályára léphetett, és az első labdaérintésből kosarat szerzett NBI/B-s férfi csapatunkban, a hétvégén újabb sajátnevelésű játékosunk mutatkozott be a felnőttek között. A tizennyolc esztendős Bérces Dániel Pasaréten lett kosárlabdázó, hiszen közel tíz éve a Vasas Akadémián pallérozódik. A sportágválasztását nagyban befolyásolta, hogy édesapja és bátyja is kosarazott, s bár egészen pici korában a focival is megpróbálkozott, nem tudta elcsábítani a családi hagyományok folytatásától. Korosztályos pályafutása során többször is részt vett kiválasztó táborokban, de a szűkebb válogatott keretekbe nem sikerült bekerülnie. Ehhez legközelebb az U18-as nemzeti együttes esetében volt.

A felnőtt csapathoz nyáron felkerült fiatal kosárlabdázónak először az új közeghez kellett hozzászoknia, ami nemcsak szerinte, de együttesünk vezetőedzője, Stephen Arigbabu szerint is remekül halad. Ennek ékes bizonyítéka a Budafok elleni debütálás is.

Természetesen ez a nyár nagy váltást hozott az életemben, sokkal intenzívebb edzéseink vannak a felnőttek között, mint amilyenek a junioroknál voltak – beszélt az NBI/B-s együttesnél szerzett első tapasztalatairól honlapunknak Bérces Dániel. – Itt már nincs idő a gondolkodásra, szinte automatikusan, belőlünk kell fakadnia a pályán meghozott jó döntéseknek. Szerencsére csak pozitív élmények értek a váltás során, a társak nagyon kedvesen fogadtak, semmilyen hátrányát nem érzem annak, hogy most még zöldfülűnek számítok közöttük. Ennek is része lehet abban, hogy egyre jobban felveszem a ritmusukat, de tudom, hogy ez egy hosszabb folyamat, amelyet nem igazán lehet siettetni. Ugyanezt tudom elmondani a csapatban betöltött szerepemről is, amely egyre határozottabban rajzolódik ki. A sebesség terén azonban még sokat kell fejlődnöm, ahogy a fizikumom erősítésében is. Utóbbit egyáltalán nem segíti, hogy a szezon végén volt egy műtétem, de most már csak előre nézek, és ezen a téren is mindent megteszek azért, hogy az esetleges lemaradásomat behozzam.”

Bérces Dániel nyáron már játszott a felkészülési meccseken, így nagyjából tudta, mire számíthat, amennyiben Stephen Arigbabu egyszer csak bizalmat szavaz neki. Az első négy mérkőzésen ráadásul még sérült volt, de az ötödiken már kispadozott, a hatodik Budafok elleni találkozón pedig már pályára is léphetett. Négy perc alatt két pontot szerzett, egy gólpassza volt, és egy védőlepattanót szedett.

„Mivel csak tízen voltunk, bíztam a bemutatkozás lehetőségében, de nem lehettem biztos benne. Nagyon örültem, hogy végül bedobtak a mélyvízbe, s az elején kicsit izgultam is. Talán ennek is része van abban, hogy valamivel többet vártam magamtól. Amikor a büntetőt kiharcoltam és értékesítettem, akkor már nyugodtabb voltam, örülök, hogy pontokkal mutatkozhattam be a felnőttek között. Ez a lehetőség most egy igen pozitív, kifejezetten megerősítő visszajelzés a számomra, és könnyebbé teszi a hétköznapok küzdelmeit és áldozatait. A csapat nagyon jól kezdett a bajnokságban, hatból hat meccset nyertünk, de most nagyon figyelnünk kell arra, hogy el ne bízzuk magunkat. Azt hiszem nagyon jól összeállt a csapat, amelyben fiatalok és idősebbek remekül kiegészítik egymást. Úgy érzem, ez egy sokra hivatott együttes – foglalta össze a Budafok ellen történteket Bérces Dániel, miközben a csapat további esélyeiről is beszélt.

Fotók: Vasas Akadémia/Láng Győző

Cikk: Gy. Szabó Csilla