NBI/B- Bravúrosan hajráztunk Szigetszentmiklóson

Óriási csatában, mindössze két ponttal nyert férfi együttesünk a BKG-Prima Akadémia otthonában, a győzelmet határozott védekezésünknek köszönhetjük. A találkozó vége előtt fél perccel fordítottunk, s ekkor már nem engedtük ki kezünkből a vezetést.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 3. forduló.

BKG-PRIMA Akadémia– Vasas Akadémia 68-70 (21-19, 18-20, 13-8, 16-23)

BKG: Nagy Botond (33/15), Nagy Benedek (1), Büki (9/9), Newman (7/3), Nshimba (2). Csere: Halász (7/3), Bartos (4), Csomós (5/3), Szeleczki.

Vasas: Cseh (10), Fekete (8/3), Takács (2), Bagó (6), Pleesz Á. (2). Csere: Farkas (16/6), Andrássy (14), Medve (10/9), Pleesz G., Filipovic (2).


A bajnokságban eddig veretlen két csapat találkozott vasárnap délután Szigetszentmiklóson. A meccs a hazaiak triplájával indult, amire Cseh Botond két büntetővel felelt, majd Bagó Martin duplájával átvettük a vezetést. Együttesünk nagyon jól védekezett, ezért a vendéglátóknak nehezebb helyzetekből kellett vállalniuk dobásaikat, többnyire sikertelenül. Csapatunk ennek köszönhetően viszonylag gyorsan nyolc pontos előnyhöz jutott (11-3). A BKG vezéregyénisége Nagy Botond azonban kisvártatva elkapta a fonalat, és tizenkét pontot szerezve, köztük két triplát, fordította meg szinte egyedül az állást. A negyedet kétpontos hátrányban zártuk.

A második negyed 13. percére Medve Máté hármasával, majd Farkas Attila dupláival sikerült ismét vezetéshez jutnunk (26-25). Sajnos nem sokáig, a házigazdák jól bevált távoli dobásainak köszönhetőn újból hozzájuk került az előny. A folytatásban felváltva estek a pontok, hol egyik, hol másik csapat vezetett, de egyik sem tudott igazán ellépni a másiktól. A negyed lefújása előtt fél perccel Medve tetszetős triplájával hárompontos előnyhöz jutottunk, ám az utolsó másodpercben Halász távolijával kiegyenlítettek a vendégek (39-39).

A szünet után folytatódott a nagy küzdelem, mindkét csapat keményen védekezett. A harmadik negyedben a pontszerzésben a hazaiak voltak kicsit jobbak, pontosabban Nagy Botond, aki a játékrész végére már egymaga huszonhat ponttal vette ki a részét ötpontos vezetésükből.


Végig nagy  küzdelem folyt a pályán, a győzelmet végül a védekezésünknek köszönhetjük

A negyedik negyedet annak a Filipovic Viktornak a duplájával kezdtük, akinek azt a feladatot adta Arigbabu mester, hogy semlegesítse az ellenfél legjobbját, Nagy Botondot. Utóbbi csak részben sikerült, hiszen a szigetszentmiklósi irányító ekkor már a harmincadik pontja felé járt. Fekete és Medve jól irányzott dobásainak köszönhetően a 32. percben hosszú idő után ismét vezetéshez jutottunk. Ez akkor is fontos momentum volt, ha a házigazdák azonnal válaszoltak is rá. Sőt, Newman középről eleresztett triplájával ismét néggyel vezettek, négy perccel a meccs vége előtt. Farkas Attila kosaraival azonban faragtunk a hátrányunkból, triplái révén ő tartotta gyakorlatilag a lépést Nagy Botond távoli találataival (66-65). A mérkőzés sorsa, még két perccel a lefújás előtt sem dőlt el.

Kevesebb, mint másfél perc volt már csak hátra, amikor Andrássy Géza jutott büntetőhöz. Miután csak az egyiket értékesítette, maradt az egypontos hazai vezetés (68-67).

Az utolsó percre remek védekezéssel fordultunk rá, a szigetszentmiklósiak nem tudták ponttal befejezni a támadásukat, Andrássy viszont remekül fordult le a védőjéről és talált be a kosár alól. 39 perc 30 másodpercnél egy ponttal vezettünk (69-68). Egy újabb jó védekezéssel Medve szerzett labdát, akit rutinosan azonnal faultoltak a házigazdák. S bár a javunkra megítélt kettőből, csupán egy büntetőt érvényesítettünk, a kétpontos előny most már végig kitartott. Az utolsó öt másodpercben nem tudtak pontot szerezni a BKG-játékosok.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Büszke vagyok a játékosaimra, mert „40 perces meccset” játszottak, végig koncentráltak, soha nem adták fel. A győzelem pedig annak fényében különösen nagy dolog, ha megnézzük a hárompontos vonal mögül, illetve a szabad helyzetekből végrehajtott dobásaink eredményességét. Mindkettőben elmaradtunk az optimálistól, védekezésünknek köszönhetően mégis sikerült nyernünk.”

Fotók: hunbasket.hu