NBI/B – Nagyot hajráztunk Újbudán

A legnagyobb fővárosi riválisunk, a MAFC otthonában aratott győzelemmel továbbra is veretlen férfi csapatunk az idei bajnoki pontvadászatban. Játékosaink nagyot hajráztak, az utolsó percekben döntötték el véglegesen a mérkőzés sorsát.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 5. forduló.

Újbuda MAFC – Vasas Akadémia 83-87 (17-23, 27-18, 26-17, 13-29)

MAFC: Bordács (8), Polgárdy (20/6), Buzás (15/9), Pintér (2), Pápai (). Csere: Katona (16/12), Biber (8), Misek (13), Kovács (1), Matejovics.

Vasas: Fekete (8), Medve (4/3), Cseh (19/3), Takács (18/6), Bagó (4). Csere: Farkas (8), Pleesz Á. (8), Andrássy (13), Rosta (2), Kelemen (3).


Legnagyobb fővárosi riválisunk, az Újbuda-MAFC otthonába látogatott felnőtt férfi csapatunk szombaton. Legutóbb a bajnokság harmadik helyéért folytatott csatájában találkoztunk, akkor akadémistáink nyerték a sorozatot és vele együtt a bronzérmet. S mivel a házigazdák váratlanul elveszítették a hazai idénynyitójukat a BKG-tól, ezért különösen fontos volt a számukra, hogy otthon tartsák a két pontot.

A találkozó első kosarat a MAFC-osok szerezték, ám Bagó Martin a 2. perc elején egyenlített, Fekete Viktor révén pedig kisvártatva vezetéshez is jutottunk (4-3). Nagy küzdelem alakult ki a pályán, szerencsére mindig volt válaszunk a házigazdák pontjaira, így, ha kis különbséggel is, de folyamatosan vezettünk. A 8. percre az addigi legnagyobb kilencpontos előnyhöz jutottunk, Andrássy, Farkas és Pleesz Ádám pontjai nyomán (19-10), s végül hattal zártuk a játékrészt.

A második negyedben Farkas Attila révén tovább növeltük az előnyünket, amelyet Medve Máté, Cseh Botond és Andrássy kosaraival tartottunk meg. A 15. perc végére azonban egy pontosra csökkent a vezetésünk, majd Bordács sikeres közelijével fordított a MAFC. Ezt követően felváltva vezettek a csapatok, az utolsó triplát Buzás dobta be, s ezzel hárompontos hátránnyal vonulhattuk a nagy szünetre az öltözőbe.


Takács (balról) nagyon jó játékkal járult hozzá csapatunk győzelméhez

A pihenőt követően nem sokáig késlekedett Takács Dániel a válasszal, hárompontosával pedig ismét egyenlő volt az állás. A két csapat folytatta a kemény küzdelmet, a 23. perc végén Buzás újabb triplájával először jutottak jelentősebb, hatpontos előnyhöz a házigazdák (52-46), a 27.-ben pedig már tizenöttel vezettek (65-50). A pontnélküliséget Rosta Péter törte meg, akihez Pleesz Ádám, Fekete és Kelemen Ádám csatlakozott, s ezzel nyolcra csökkent a hátrányunk (65-57). A negyedet azonban sikeres zárkózásunk ellenére is tizenkét pontos előnnyel zárták a házigazdák.

A hajrát Takács kosarával indítottuk, s ezzel visszajöttünk tízpontra, de a 34. perc végéig kellett várnunk, hogy elérhető közelségbe kerüljenek a vendéglátók. Ekkor Fekete közelijével csökkent négyre a hátrányunk (75-71), majd Bagó kosarával kettőre (75-73). A 38. perc elején ismét hattal, majd héttel vezettek a MAFC-osok, de Pleszdupljával, majd Takács triplájával kiegyenlítettünk (80-80), Cseh két büntetőjével pedig fordítottunk. A találkozó utolsó percében jártunk, amikor Takács faulttal együtt bedobta kosarát és a javára ítélt személyit is. (85-80). Ekkor jött a másik oldalon Katona triplája, amivel minimális két pontra csökkent az előnyünk. Takács ellen követtek el újabb hibát, s ő a kettőből egyet be is dobott, háromra növelve a vezetésünket. Fekete büntetőjével lett biztos a győzelmünk.

29-es VAL-értékével Cseh Botond volt a mezőny legjobbja.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

Gratulálok a fiúknak. Keményen harcoltunk, s bár a büntetőket nagyon rossz százalékos arányban értékesítettük, végig hittünk a győzelemben. Sok sikert kívánok a MAFC-nak a folytatásban!”

Fotók: hunbasket.hu

Cikk: Gy. Szabó Csilla