NBI/B – Ötödik meccs dönt a BKG ellen

A mérkőzés tétjéhez méltó óriási csatában győzte le együttesünk a BKG-t a playoff legjobb négy közé jutásáért zajló párharc negyedik meccsén. A döntés így az utolsó, ötödik találkozóra maradt, amelyet vasárnap, Szigetszentmiklóson játszanak.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Rájátszás. 1-8. helyért. 4. mérkőzés

Vasas Akadémia – BKG Príma Akadémia 69-64 (14-23, 21-8, 16-17, 18-16)

Vasas: Medve (18/12), Radics (7), Moravcsik (7), Boros (4), Andrássy (7). Csere: Bagó (12), Farkas (11/3), Dormán, Kerkai (3/3), Barócsi, Sólyom.

BKG: Nagy Botond (26/18), Nagy Benedek (6), Lakatos (2),  Allen (17/3), Buzás (9/3). Csere: Ormai, Halász (2), Szeleczki, Reizer (2), Szanyi.


A playoff legjobb négy csapata közé jutásért zajló párharcban a BKG volt lépéselőnyben a csütörtök esti, negyedik találkozó előtt. A tét nagy volt, hiszen abban az esetben, ha a Sport11-ben is sikerül nyerniük, akkor ők kerülnek a rájátszás felsőágára. Izgalmas összecsapásra volt kilátás, s a nézőknek nem is kellett csalatkozniuk, hiszen valóban színvonalas, férfias küzdelmet láthattak.

A vendégek szerezték az első kosarat, amelyre egy Moravcsik ÁronAndrássy Géza összjátékot követően, utóbbi felelt. Nagy Benedek hármasával ismét a BKG-hoz került az előny, ám Andrássy a rajta lógó és szabálytalankodó védők ellenére is eredményes tudott lenni, s a jogos plusz büntetővel ismét egyenlít. (5-5). Ezt követően sokáig fej-fej mellett haladt a két együttes, ám egy több mint három percig tartó gólszegény Vasas-periódus végén már hétpontosra nőtt a BKG előnye, amely a negyed végéig meg is maradt. Az utolsó pillanatokban pedig kilencre növekedett Allen erőszakossága révén.

A második negyed elején láthatóan feljavult akadémistáink védekezése, miközben a támadásban is pontosabban céloztak. Kerkai Ákos, Bagó Martin és Radics Gerzson kosarai révén minimálisra csökkent a hátrányunk, majd Medve Máté gyönyörű távolijával fordítottunk (26-25), Medve újabb hármasával pedig négypontosra nőtt az előnyünk. A bírók láthatóan hagyták a kemény küzdelmet, amely alaposan felrázta a csapatokat, ám a különbség már nem változott.

A szünet után a vendégek tértek vissza nagyobb lendülettel a pályára, hiszen egyetlen perc alatt 7-0-as sorozatot produkáltak, a 25. percre pedig már 11 pontot szereztek úgy, hogy mi nem tudtunk rá válaszolni. Ekkor Farkas Attila hárompontosa törte meg a kosárszegény időszakot, majd Medve távolijával, Farkas betörésével és Moravcsik büntetőivel fordítani tudtunk, sőt irányítónk újabb kosaraival négypontos vezetéshez jutottunk. Az utolsó percben Bagó értékesített egy büntetőt, amire Nagy Botond válaszolt, s így hárompontos előnnyel várhattuk a végjátékot.


A palánk alatt is óriási csata folyt a párharc negyedik mérkőzésén

Az utolsó játékrész Boros Márk kétpontosával indult, ám a vendégek sem hagyták magukat, s minden kosarunkra válaszoltak. Sovány, 1-4 pontos előnyünket ennek ellenére, a 39. percig folyamatosan meg tudtuk őrizni. Az utolsó percben azonban a vártnál izgalmasabban alakult a meccs. Három pontos előnnyel indulhattunk volna neki a támadásnak, de már a saját palánkuk alatt elveszítettük a labdát, amely egy passz után a fantasztikus napot kifogó Nagy Botond kezéből pottyant messziről a hálóba (64-64). De nemcsak ő emelkedett ki társai közül hidegvérével ezen a napon, hanem Medve Máté is, aki a következő támadásban, 44 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, szintén biztos kézzel talált be a hárompontos vonalon kívülről. Ekkor még volt idejük a vendégeknek egy támadásra, ám igencsak elkapkodták a befejezést, és Andrássy védő lepattanójából Medve támadhatott, akit Nagy Botond szabálytalanul próbált szerelni. A Vasas Akadémia csapatkapitánya két büntetőhöz jutott, s mindkettőt nyugodtan értékesítette. A hátralévő tizenhárom másodpercben a BKG már nem tudott változtatni az eredményen.

A legjobb négy közé jutás tehát vasárnap, Szigetszentmiklóson, az ötödik mérkőzésen dől el.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a játékosaimnak, hiszen szívvel-lélekkel küzdöttek a győzelemért, a csapatért és a büszkeségükért. Három negyeden keresztül nagyon jó védekezéssel találtuk szembe magunkat. Egy rossz első negyedet követően, a harmadikat is rosszul kezdtük, ám a fiúk erős személyiségének és tartásának köszönhetően sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, s így fontos győzelmet arattunk. Jól védekeztünk, a lepattanókat azonban nem sikerült kontrollálnunk, ami ahhoz vezetett, hogy tizenöt alkalommal dobtak kosarat második szándékból. Egy lépés van még hátra a párharcból, azt vasárnap meg kell tennünk. Ugyanakkor egy fontos dologról is beszélnünk kell, amennyiben a kosárlabda fejlődése valóban érdekel bennünket. A játékosok egészségi állapota nem lehet alku tárgya, és felette áll minden győzelemnek. Ennek érdekében igen határozott vonalat kell húzni az agresszív és a veszélyes játék között.”

Medve Máté, a Vasas Akadémia játékosa:

„Hatalmas küzdelem volt, nagyon örülünk a győzelemnek, reméljük, hogy vasárnapra tudunk még egy picit frissülni és pihenni, hogy nyílt sisakkal feszülhessen egymásnak a két gárda.”

Fotók: Bornyi Márton

Cikk: Gy. Szabó Csilla