NBI/B – Pécsett dől el a bronzérem sorsa

Nem tudta felnőtt férfi csapatunk kihasználni a szombati, pécsi győzelméből fakadó előnyét. A Rátgéber Akadémia együttese szerda este tízpontos sikert ünnepelhetett Budapesten, s ezzel kiegyenlítette a párharcot. A bronzérem sorsa szombaton este, Pécsett fog eldőlni.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Rájátszás a 3. helyért. 2. mérkőzés

Vasas Akadémia – NKA Pécs 75-85 (21-24, 18-22, 13-20, 23-19)

Vasas: Boros (17/12), Farkas (16/12), Dormán (2), Andrássy (13/3), Kerkai. Csere: Radics (14), Sólyom (5/3), Barócsi (3), Kelemen (2), Moravcsik (3/3), Lakatos.

Pécs: Djordevic (18), Sherer (12/6), Benke (10), Rátvay (5), Lados (8/6). Csere: Kollár (14), Kocsis (10), Váits (7/3), Molnár (1), Herger.


Nagy várakozás előzte meg a Vasas Akadémia és az NKA Pécs közötti párharc második mérkőzését, hiszen a szombaton, idegenben aratott győzelmükkel akadémistáink karnyújtásnyira kerültek a bronzéremtől, amelyet hazai pályán, szerdán este szerettek volna megszerezni. S bár a pécsi találkozón újabb játékosunk iratkozott fel a sérültek listájára Bagó Martin személyében, ismét számíthattunk elsőszámú irányítónk, Moravcsik Áron játékára. Ez a tény pedig még azzal a feltétellel is erősítésnek tűnt, hogy tíz percben maximalizálták idejét az orvosok. A bemutatkozásnál így is nagy tapsot kapott a tapasztalt játékos, aki a szintén sérült Medve Mátét nemcsak a játékban, de csapatkapitányként is helyettesítette.


Moravcsik Áron (6) visszatérése sajnos a vártnál is rövidebb időre, alig három percre sikerült

Az első támadást a vendégek vezették, ám nem sikerült pontot szerezniük belőle, Andrássy Géza viszont remekül szedte le a lepattanót, majd Dormán Balázstól Boros Márkhoz került a labda, ő pedig biztos kézzel, távolról szerezte az első kosarunkat. Sajnos a pécsiek is hármassal válaszoltak, majd egy duplával a vezetést is átvették. Boros újabb magabiztos hármasának köszönhetően azonban ismét mi jutottunk előnyhöz, majd Andrássy pöccintette be Dormán gyűrűről lecsorgó dobását és hárompontosra nőtt a vezetésünk. A pécsiek nem hagyták magukat és hamarosan fordítottak. Ekkor jött Moravcsik Áron, aki nem sokkal visszatérése után, a bal sarokból dobott egy szép triplát. Üldöztük a pécsieket, s a nyolcadik percben Barócsi Ádám révén sikerült egyenlítenünk, ám a vendégek ismét gyorsan visszavették a vezetést.

A második negyedben állandósult a 8-10 pontos pécsi előny, ám Andrássy, Boros és Farkas Attila tripláinak köszönhetően úgy tűnt, mégis közelebb tudunk ellenfelünkhöz kerülni. Sajnos ők is hármasokkal válaszoltak távoli dobásainkra, s végül hétpontos hátránnyal vonulhattunk vissza a nagy pihenőre.

A szünet után nem sokat változott a játék képe, próbáltunk támadni, de egyre tanácstalanabbul, játékosaink kezdeményezéseiből hiányzott az átütő erő. A pécsiek viszont szorgosan gyűjtögették a pontokat, s így lett tizennégy a különbség a harmadik negyed végére.


Boros Márk többször is a legjobb pillanatban a szerzett pontot

Az utolsó játékrész Boros újabb gyönyörű hármasával indult, majd ő folytatta egy duplával, s immár tíz pontnál kevesebb lett a két csapat közötti különbség. Agresszív védekezéssel és csapdákkal próbáltunk az ellenfelünk fölé kerekedni, de valahogy mindig kibújtak belőle és végül ők szereztek kosarat.  A 34. percben Andrássy zsákolása paprikázta fel a hangulatot, akadémistáink újabb elkeseredett rohamra indultak. A pécsiek pedig törvényszerűen hibázni kezdtek, ám amikor hatpontosra csökkent az előnyük, ismét pontosabban kezdtek célozni. Két perccel a mérkőzés vége előtt Farkas sikeres távolijánál csillant fel utoljára a remény az egyenlítésre, ám ekkor technikai hibát fújtak csapatunk ellen, amelyet az egyébként is jó napot kifogó Djordjevic rezzenéstelen arccal értékesített. A labda azonban maradt a vendégeknél, s mivel kosárral fejezték be a támadást, ismét nyolcpontosra nőtt az előnyük, jóllehet már egyetlen perc volt csupán hátra. Kollár két sikeres büntetőjével végül tízpontos győzelmet aratott a Rátgéber Akadémia felnőtt csapata a Sport11-ben, s ezzel kiharcolta a harmadik mérkőzés jogát, amelyen már biztosan eldől, melyik csapat nyakába akasztják majd a bronzérmet.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A kosárlabda egy gyönyörű és egyszerű sportág. Néha pedig még annál is egyszerűbb, mint ahogy gondolnánk. Ha egy mérkőzés során nem vagy elég hatékony a támadások legegyszerűbb helyzeteiben, mint amilyen a büntető és a ziccer dobás, akkor elég nehéz egy olyan jó csapat ellen nyerni, mint a Pécs. Gratulálok a pécsi együttesnek a győzelemhez, már csak egy esélyünk maradt arra, hogy kijavítsuk a hibáinkat és még egyszer utoljára ebben a szezonban, felülmúljuk önmagunkat. Tudom, hogy képesek vagyunk rá, s ezért még harcolni fogunk egy nagyot.”

Farkas Attila, a Vasas Akadémia játékosa:

„Elég harcos meccset játszottunk a Rátgéber Akadémia ellen, de sajnos sok könnyű kosarat kaptunk, és sok hibával játszottunk. Megyünk tovább, és szombaton mindent megteszünk azért, hogy hazahozzuk a bronzérmet.”

Fotók: Vasas Attila