NBI/B – Veretlenül menetelünk tovább

Továbbra is százszázalékosak férfi kosárlabdázóink, a negyedik fordulóban az újpestieket verték tizenhat ponttal. A találkozó gyakorlatilag az első negyedben megszerzett nagyobb vezetésre épült, ezt tudták játékosaink taktikus kosárlabdával végigvinni.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 4. forduló.

Vasas Akadémia – Phoenix-MT Fót 97-81 (25-14, 25-23, 26-21, 21-23)

Vasas: Takács (9/3), Fekete (9/6), Cseh (20/3), Pleesz Á (8), Bagó (4). Csere: Andrássy (24/3), Farkas (9/3), Medve (5/3), Rosta (4), Filipovic (5), Hanzély.

Phoenix: Kinney (20/6), Markovic (20/3), Bálint, Varga (6), Richter (3/3). Csere: Tichov (16/12), Szabó (12/6), Békési (2), Kékesi (2).


Cseh Botond dupláival indult az újpestiek elleni mérkőzés, s bár úgy tűnt már ekkor sikerül jelentősebb előnyhöz jutnunk, a negyedik percre kiegyenlítettek a vendégek (6-6). Ezt követően Cseh folytatta jó szériáját, de továbbra sem sikerült jelentősebb vezetéshez jutnunk (12-11). Az utolsó három perc azonban a miénk volt, és végül tizenegy pontos előnnyel zártuk a negyedet.

A második játékrészben nagy küzdelem alakult ki a csapatok között, de folyamatosan tízpont fölött tartottuk az előnyünket. Mindkét oldalon sűrűn estek a kosarak, a pályán lévők ekkor nem a védekezésben jeleskedtek. A negyed egyik fontos eseménye volt a tizenhatodik életévét még be sem töltött Rosta Péter bemutatkozása, aki a 16. percben egy zsákolással szerezte első felnőtt pontjait. A negyed végére már tizenhárom ponttal vezetett csapatunk.

A szünet után kicsit magunkra engedtük ellenfelünket, tízpontra csökkent az előnyünk (52-42). Farkas Attila hárompontosai azonban a lehető legjobbkor jöttek és máris tizenhéttel voltunk jobbak ellenfelünknél. A találkozó 27. percében Fekete Viktor triplájával alakult ki az addigi legnagyobb különbség 70-48-as állásnál.

Az utolsó játékrész elején újabb hullámvölgybe kerültünk, amely szerencsére nem tarott sokáig, a 35. percben Takács Dániel triplájával ismét lendületbe jöttünk. Kevesebb, mint két perc volt hátra, amikor tízpontra megközelítettek bennünket az újpestiek (89-79). Ám ekkor érkezett Andrássy Géza, aki a hátralévő rövid idő alatt egymaga nyolc pontot szerzett, amire a vendégek csak kettővel válaszoltak. Nem véletlen tehát, hogy ő lett a találkozó legjobbja huszonnégy szerzett pontjával és 40-es VAL-értékével.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A Phoenix mindig egy jól irányított, kemény ellenfél. Ezt bizonyítja, hogy időnként sikerült kizökkenteniük a ritmusunkból, ilyenkor nem úgy kosárlabdáztunk, ahogy szerettünk volna. Ám amikor a saját játékunkat játszottuk, akkor mi irányítottuk a találkozót. Ezért mindenképpen gratulálnom kell a csapatomnak. Rövid volt a padunk, s mivel végig nagy intenzitással kellett játszanunk, a fáradtság sem került el bennünket. De ezeket az időszakokat is átvészeltük. Harminc gólpasszt osztottunk ki, és mindössze tíz labdát adtunk el. Ez egyrészt nagyon elégedetté tette a szakmai stábot, másrészt azt is megmutatta, hogy igazi csapatként játszottunk. Sok sikert kívánok az újpestieknek a bajnokság hátralévő részében!”

Rosta Péter, a Vasas Akadémia játékosa:

„Az első negyedet igen lendületesen, jó védekezéssel kezdtük, ennek köszönhettük a kisebb előnyt, amelyre szert tettünk. A második játékrészben hasonló felfogásban folytattuk a játékot. A harmadik negyed elején kicsit kiengedtünk, ezért az ellenfélnek sikerült feljönnie, de a folytatásban mi is feljavultunk és megtartottuk az időközben visszaszerzett magabiztos előnyünket.”

Fotók: Vasas Akadémia