Páratlanul eredményes szezon

Túlzás nélkül mondható, hogy várakozáson felüli szezont zárt a fiú szakág. A felnőtt csapat a Hepp-kupa elhódítása után hatalmas bajnoki menetelésbe kezdett az NB I/B-ben, Sárosi Bulcsú tanítványai a bajnoki döntőben az Oroszlány gárdáját is legyőzték, így jövőre Pasaréten élvonalbeli férfi mérkőzésekre kerülhet sor.

Az U20-as csapat hatodik helyen zárt, az U18-as juniorok pedig klubtörténeti bajnoki címet nyertek. Szintén a dobogón legfelső fokán végzett az U16-os kadetcsapat, Somogyi Ádám vezérletével, aki az egész magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb ígéretének számít. Ez a korosztály egyébként áprilisban egy rendkívül nívós nemzetközi tornán a negyedik helyen végzett Szerbiában.

Az U14-es bajnokságban a serdülőknél szintén jutott érem a Vasasnak, hiszen Magyar Zoltán csapata a harmadik helyen végzett.
Részletesebben Zöldi-Skoumal Judit szakosztályvezető értékelt honlapunknak:

A felnőtt csapat kapcsán nem számítottunk rá, hogy ilyen hamar jön a siker, de az új koncepció, az úgynevezett mentorjátékosok foglalkoztatása minden várakozásunkat felülmúlta. Ezt a rendszert Zsivera Gábor honosította meg nálunk, a lényege az, hogy néhány idősebb játékos folyamatosan terelgeti a fiatalokat, legyen szó meccshelyzetekről vagy edzésekről. Nálunk az úgynevezett mentorok Faragó Péter, Surmann Gábor és Surmann Péter voltak, akik remek egységet alkottak a fiatalokkal.

A junior döntőt is sikerült megnyernünk, ez pedig szorosan összefügg a felnőttek szereplésével, hiszen több fiatal játékosunk az NB I/B-ben tudott edződni, ami rengeteget számított. Nem volt egyszerű éve a korosztálynak, hiszen ősszel edzőváltás volt, így nagyon mélyről kellett felkapaszkodnia a csapatnak. Tizenhárom évnyi működés után nyertünk ebben a korosztályban, amire nagyon büszkék vagyunk.

A kadett csapatunk sikere több összetevőből áll, egyrészt fantasztikus a közösség, másrészt itt játszik Somogyi Ádám, aki az akadémiánk legnagyobb tehetsége. Ezt a korosztályt rangos nemzetközi tornákon is versenyeztettük, Szerbiában például olyan csapatokkal kerültek szembe, mint a Barcelona, a Real Madrid, a Fenerbahce vagy Partizán Belgrád. Ádám ilyen mezőnyben is MVP tudott lenni, ami hatalmas érdem. A játékára már Spanyolországban is felfigyeltek, elképzelhető, hogy hamarosan meghívást kap egy sevillai akadémiára. Nem véletlen, hogy megkapta a Vasas fiú kosár All Star díját, amit idén először osztottunk ki az akadémiánkon belül.

A serdülőink harmadikak lettek, az elődöntőben elvesztettünk egy ki-ki meccset, de utána a bronzcsatát már magabiztosan hoztuk. A serdülő „b” csapatunk az idősebbek között állt helyt tisztességesen, a gyerek és kenguru korosztályokban pedig folyamatosan benne voltunk a legjobb hatban a legfelsőbb ligában, sőt nemzetközi tornán is megmutathatták magukat.

Összességében tavaly azt hittük, nem lehet überelni a szezonunkat, de ahogy látható, ez mégis sikerült. Fontos azonban, hogy a Szövetség elsősorban nem a bajnoki címeket veszi figyelembe az értékelésnél, hanem azt, hogy hány NB I-es felnőtt játékost nevel ki egy-egy Akadémia. Ennek megfelelően folytatjuk a képzést, már most elkészült egy tizenhét faktorból álló lista, amely alapján kiválasztjuk a játékosokat.