Rosta bravúros bemutatkozása

Tizenhatodik születésnapjának előestéjén mutatkozott be a felnőtt csapatban a Vasas Akadémia egyik nagy reménysége, Rosta Péter. A fiatal játékos első labdaérintéséből kosarat dobott. Összesen nyolc percet töltött a pályán és négy pontot szerzett a Phoenix-MT Fót csapata elleni szombat esti bajnoki mérkőzésen. 

Az új idénynek megfiatalított csapattal nekivágó NBI/B-s férfi együttesünk vezetőedzője, Stephen Arigbabu, már a felkészülés során úgy gondolta, hogy évközben az U16-os B divíziós Eb egyik legjobbjának, Rosta Péternek is fokozatosan lehetőséget ad. A felnőttek közötti bemutatkozás feltétele azonban az volt, hogy fizikálisan is készen álljon a feladatra. Ennek fényében meglepetésként hatott, hogy már a múlt heti, harmadik fordulós BKG elleni találkozón bekerült a keretbe, szombaton pedig pályára is léphetett.

A tizenhatodik születésnapját megelőző estén Rosta Péter magabiztosan tette le névjegyét a felnőttek között, hiszen a tizenhatodik percben szólította őt vezetőedzőnk, s az első labdaérintéssel kosarat szerzett. Nem is akármilyent. A védője által magára hagyott ifjú akadémista üresen lépett be a palánk alá, s Bagó Martin passzát zsákolva juttatta a gyűrűbe. A kispad természetesen üdvrivalgással jutalmazta Rosta bravúros bemutatkozását.


Rosta Péter (háttal 8-as mezben) jó teljesítményt nyújtott első felnőtt bajnoki meccsén    Fotó:Vasas Akadémia/Bazsik Bence

„Már két-három hete látogatom a felnőttek gyakorlásait is, fel voltam készülve rá, hogy előbb utóbb velük is pályára lépek – idézte fel a szombati eseményeket Rosta Péter, aki már annak is nagyon örült, hogy egy héttel korábban bekerült a meccskeretbe és a kispadról figyelhette tapasztalt társait. – Azon azonban én is meglepődtem, hogy a mérkőzés ilyen korai szakaszában, a második negyed közepén szólít a mester. Megpróbáltam a lehető legnagyobb figyelemmel bekapcsolódni a játékba, jóllehet minden nagyon gyorsan történt. Beálltam és már szinte futottam is előre. Amikor a védőm besegített az egyik társának, teljesen egyedül maradtam, én pedig beléptem a palánk alá. Akkor persze csak arra figyeltem, hogy bedobjam, de utólag visszanézve tényleg szép akció volt. Nagy erőt és önbizalmat adott, hogy az első labdaérintéssel azonnal kosarat szereztem.”

Rosta Péter nem titkolta, hogy mennyire izgult a pályára lépés előtt. A meccshelyzet ugyanis mindig más, mint az edzések, amelyeken véleménye szerint megállta a helyét a felnőttek között. Maximálisan próbált alkalmazkodni a játék gyorsaságához, szorgalmával és a lelkesedésével ellensúlyozni a társak rutinját és fizikai fölényét. Ezt az igyekezetet díjazta a Vasas Akadémia vezetőedzője, Stephen Arigbabu is, aki nemcsak korán szólította pályára Rostát, de ezt követően kerek nyolc percnyi bizalmat szavazott meg neki. Egy ilyen fiatal játékos bemutatkozásakor pedig ez nem kis idő.

„Én is nagyon örülök ennek a nyolc percnek és a négy szerzett pontomnak, s bevallom, alaposan el is fáradtam. De hát azért vagyok itt, hogy fejlődjek és egyre jobb legyek, ami nem megy áldozatok nélkül. Természetesen én is érzem, hogy nagyok az elvárások velem szemben, a sok edzés azonban kellő önbizalmat ad ahhoz, hogy ezt a helyén tudjam kezelni. Tanulni és fejlődni szeretnék, amire most már a felnőtt közeg adja számomra a legjobb lehetőséget. Ugyanakkor a saját korosztályomban is örömmel játszom, közöttük is mindig arra törekszem, hogy megmutassam mire vagyok képes. Úgy érzem, nagyon jó helyzetben vagyok, mert a Vasas Akadémia a második vonal teteje, ebben a csapatban minden adott ahhoz, hogy a képességeimet maximálisan kibontakoztassam. Örülök, hogy szükség volt rám a felnőttek között, én pedig éltem a kínálkozó lehetőséggel. Remélem, hogy a folytatásban is kapok még bizalmat a mesterünktől” – foglalta össze szombati bravúros bemutatkozásával kapcsolatos gondolatait Rosta Péter, aki a felnőtt együttessel végzett gyakorlások mellett továbbra is edz és meccsel az U18-as csapattal, valamint az egyéni képzéseket is a jól meghatározott akadémiai tervek szerint folytatja.

Cikk: Gy. Szabó Csilla