Rostáék Európában bizonyíthatnak

Az U16-os fiúválogatott B divíziós Eb-szereplése különösen fontos lesz a Vasas Akadémia számára, hiszen Mészáros Zalán csapatvezető, és Kárpáti Dániel edző mellett három fiatal kosárlabdázónk, Hanzély Viktor, Rosta Péter és Zöldi Péter is a Romániába utazó szűk keret tagja.

A korábban éveken át Pasaréten dolgozó Faragó Péter szövetségi vezetőedző által irányított U16-os fiúválogatott már tavaly is ízelítőt adott képességeiből, az évvégi ORV-győzelemmel azonban már egy érettebb, tudatosabb szakasz kezdődött meg az együttes életében. A rendszeres összetartások mellett nem kevesebb, mint 22 felkészülési meccset játszottak, a gárda kiemelt menedzselésében pedig nagy része volt a csapatvezetői posztot december óta ellátó szakemberünknek, Mészáros Zalánnak is, aki időközben az MKOSZ elnökségének is tagja lett.

„Ez a korosztály új úton indult el tavaly ősszel, a szakmai vezetés célja az volt, hogy a modern kosárlabdázás követelményeinek megfelelő kereteket alakítson ki, és olyan játékosokat válogasson be, akik ezeknek a lehető legjobban megfelelnek – tudtuk meg Mészáros Zalántól, a Vasas Akadémia férfi szakosztályának igazgatójától, aki valóban mindent megtett azért, hogy a Faragó PéterKárpáti Dániel és Sipos Péter által alkotott szakmai stáb nyugodtan dolgozhasson. – Ennek szellemében biztosítottuk számukra a nemzetközi megmérettetés lehetőségét. Januárban görög élcsapatok ellen, a márciusi Szent István Kupán többek között a Real Madrid és a Stelazzurra Roma együttesével, majd Görögországban az A divíziós korosztályos válogatottal játszhattunk két meccset. A nyári felkészülés során a szlovénok, a bosnyákok, a britek, valamint a szlovákok legjobbjai ellen mérkőzhettünk, majd mindezek megkoronázásaként a szerbekkel. Utóbbira azért vagyunk különösen büszkék, mert a lengyel és a görög szakvezetéstől kapott információk alapján kifejezetten ellenünk szerették volna lemérni saját tudásukat. A csapat célja a csoportból való továbbjutás, s ezért mindent megteszünk majd.”

A Vasas Akadémia szakembere, Kárpáti Dániel már második éve dolgozik a legnagyobb egyetértésben Faragó Péter szövetségi vezetőedzővel. Miközben a sportágról kialakított véleményük nagyon is hasonló, a különbségeiket kihasználva remekül kiegészítik egymást a mindennapi munkában. Abban pedig mindig is szilárdan egyetértettek, hogy játékosaikból a lehető legtöbbet kihozva, minden nappal jobbak szeretnének lenni. Mindez a szakmai stáb harmadik tagjára, a hozzájuk idén csatlakozó Sipos Péterre is igaz.

„A felkészülés alapján úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobb csapatot sikerült összeállítunk, az eredeti tizenhatos keretből egyetlen játékosnak kellett menetközben, sérülés miatt elhagynia a tábort, amit természetesen sajnálattal vettünk tudomásul – értékelte a mögöttük álló heteket, hónapokat Kárpáti Dániel. – A pillanatnyi formát figyelembe véve, a tizenkét legjobban felkészült kosárlabdázóval utazunk Romániába. Nagy segítség volt számunkra, hogy ilyen sok edzőmeccset játszhattunk, ráadásul kifejezetten erős ellenfelekkel, akikkel szemben egyenrangú partnereknek bizonyultunk. Gyors, modern, ritmusos kosárlabdát játszunk, nagy intenzitású támadásokat vezetve, miközben folyamatosan támaszkodhatunk a szikla szilárd védekezésünkre. Nagyon röviden így jellemezhetném a stílust, amelyet behoztunk a fiúk életébe. Nem mondom, hogy könnyű volt, de mára mindenki tudja mi a dolga és hol a helye. Az ország legjobb fiatal játékosaival nem volt könnyű megértetni, hogy a briliáns támadásaikat követően alázatosan, s pontosan ugyanolyan lendülettel kell védekezniük is. A másik fontos dolog, amiből nem engedtünk, hogy mindig, minden körülmények között csapatként viselkedjünk. A pályán, a kispadon és a civil életben is. Az első igazi nagy próbánk most lesz, a kontinensviadalon, nagyon bízom az elvégzett munkában, és a srácokban is, akik nemcsak kiváló kosárlabdázók, de sportszerű, fegyelmezett, egymást szerető csupaszív emberek is. Ez pedig óriási erő!”


Kárpáti Dániel szövetségi edző (balról) a Vasas három játékosával, valamint klubunk mentorával ifj. Gyimesi Jánossal (fehérben) és Alain Boureaud francia szakemberrel az utolsó hazai gyakorlások egyikét követően

 

A Vasas Akadémia szakembere szerint a 2007-es korosztály – az utazó keretbe egyetlen 2008-as születésű játékos, mégpedig a pasaréti Zöldi Péter került be –, kifejezetten tehetséges évjárat, ám azt sohasem lehet tudni, hogy verseny körülmények között ki tudják-e magukból hozni ezeket a képességeket. S mivel a 16 évesek most lépnek ki először a nemzetközi színtérre, mindenki amolyan sötét lóként érkezik az Eb-re. Éppen ezért a magyar válogatott is lépésről lépésre halad majd, s bár minden meccsen a győzelmet tűzi ki célként, most még nem tudni, hogy ez mire is lesz elég. A szakmai vezetés azt szeretné, ha mindenki élvezettel, örömmel játszana. Ha valóban olyan jól dolgoztak, ahogy azt gondolják, akkor úgyis ott lesznek a végelszámolásnál.

Zöldi Peti az egyetlen kétezernyolcas születésű, neki az lesz a feladata, hogy amikor játékpercet kap, akkor maximálisan ellássa a feladatát, tehermentesítve a stabil embereket – kezdte a Vasas Akadémia játékosainak jellemzését Kárpáti Dániel. – Számára ez egy tanulóév, hiszen ő még jövőre is ebben a korosztályban játszik, s akkor nagy valószínűséggel ő lehet majd a tizenhat évesek egyik vezéregyénisége. Hanzély Viktor rövid idő alatt mindenkinek bebizonyította, hogy kiemelkedő fizikai adottságok nélkül is válhat valaki meghatározó, és példamutató játékossá. Ezt kizárólag a komoly és alázatos munkájának köszönheti, amivel társaira is jó hatással van, s akik követik ezt a példát. Neki az ellenfél legjobbjait kell majd megállítania, illetve semlegesítenie. Rosta Péter nevét itthon már szinte mindenki ismeri, az egyik legígéretesebb tehetségünk, most eljött az ideje, hogy Európában is megmutassa mit tud. Májusban sérült volt, emiatt kihagyott másfél hónapot, de már közelíti a legjobb formáját, a kontinensviadalra tökéletes állapotban lehet. Az ő esetében talán jót is tett most egy kis pihenő, de persze ez is csak a pályán, éles helyzetben dől majd el.”

A magyar U16-os válogatott a pénteki nyitónapon kapott pihenőt, első csoportmeccsüket ezért szombaton Észtország ellen játsszák, majd Ukrajna, Norvégia és Nagy-Britannia következik. A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe, a torna érmesei pedig jövőre az A divízióban folytathatják.