U12 – Ulm-ban járt az U12-es csapatunk

Nemzetközi Torna, Ulm, Kozma Norbert vezetőedző beszámolója:

A 2010-es csapat nemzetközi szereplésére nem volt alkalom a tavalyi szezonban, idén azonban sikerül bepótolni ezeket. Decemberben saját rendezésű tornánkon mértük föl, hogy hol is tartunk, akkor a francia Nanterre 92 volt a vendégünk a Körmend mellett, sajnos az Ulm csapata nem tudott eljönni. Helyettük a 2009-es csapatunk ugrott be negyedik résztvevőként versenyen kívül. Most viszont mi kaptunk meghívást Németországba, szerencsére nem jött közbe semmi, így hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.

A 12 órás buszút után vacsoráztunk és pihentünk másnapra, amikor egy látogatás az edzőközpontba, az Orange campusra, egy edzés és egy edzőmeccs volt a program. A körbevezetésnél megnézhettük, milyen körülmények között dolgoznak az ulmi kosarasok, és a csapatnak volt lehetősége kipróbálni néhány edzéshez használt eszközt is. Ezután egy edzéssel szoktuk a kinti körülményeket, készülve az előttünk álló 4 mérkőzésre.

Péntek este az Ulm U13-as csapatával játszottunk edzőmeccset. Ez jó alkalom volt arra, hogy az ellenfél fizikalitását és sebességét megtapasztaljuk, valamint ízelítőt kaptunk a kinti fújásból, ami keményebb játékot engedett, mint amihez itthon szoktunk. Az ellenfél magas szerkezete és behúzódó védekezéséhez nehezen alkalmazkodtunk. A végeredmény 47-29 lett az ulmiaknak, annak ellenére, hogy kicsit pontosabban játszva meccsben lehettünk volna, de a cél a felkészülés volt.

Orange Basket-Vasas Akadémia U12  45-72 (11-13, 14-16, 12-15, 8-18)

Vasas: Poyraz A. 8, Szokolik G. 9, Szöllősi M. 10, Sborgi D. 2, Nagy N. -, Klemencsics D. -, Skoumál G. -, Galavits L. 8, Bori N. 11, Gomes D. 2, Bálint A. 6, Radácsi A. 11

Szombat délelőtt jött a torna első ’éles’ meccse, a két U12-es csapatból az Orange-al játszottunk. 3 negyeden keresztül kiegyenlített volt a mérkőzés, főleg a körülményekhez kellett alkalmazkodnunk, és a saját játékunkra koncentrálnunk. Az ellenfélből 3 olyan játékosra kellett figyelnünk, akik a legponterősebbek voltak, ez jó feladat volt a csapatnak. A negyedig negyedben aztán javult a védekezésünk, ami jó alapot adott a támadásunknak is. Egy negyedben 8 ponton tartani az ellenfelet szép eredmény, összességében pedig a 45 kapott pont is nagyon jó. A meccs után az ellenfél edzője gratulált nekünk, mondván, hogy tehetséges, kemény csapat vagyunk. Ez jó visszajelzés volt arról, hogy jó úton haladunk.

Vasas Akadémia U12 – College Basket  167-30 (37-6, 53-10, 32-8, 44-11)

Vasas: Poyraz A. 19, Szöllősi M. 12, Szokolik G. 13, Sborgi D. 10, Nagy N. 12, Klemencsics D. , 10, Skoumál G. 8, Galavits L. 13, Bori N. 27, Gomes D. 13, Bálint A. 15, Radácsi A. 15, Tompa G. 6

Minden olasz csapat az utolsó pillanatig küzd, és fizikálisan, kitartóan nyomja az ellenfelét az eredménytől függetlenül, ezt tudtuk előre biztosan. A College Basket elleni meccs mást hozott, mint amit először vártunk volna, hiszen ellenfelünk nálunk jóval alacsonyabb szerkezettel, sok fiatalabb játékossal érkezett a tornára. Az első perctől kezdve már látszott, hogy nagy különbség van a csapatok között, így a félidőig a csapat szabadon játszhatott, igyekeztünk sok pontot dobni, mindenkinek lehetőséget adni. A második félidőben változtattunk, és a csapat külön feladatokat kapott. Sikerült mindenkinek szóhoz jutnia, és több lehetőséggel élni a pályán. Innentől már a vasárnapi meccsre készültünk előre. Az eredmény sem kedvetlenítette el az olaszokat, de végig kontrolláltuk a mérkőzést, és a csapat dobott pontrekordjával (167!) nyertünk.

Ulm U12 – Vasas Akadémia U12  49-67

A torna ’döntőjét’ vasárnap délelőtt játszottuk. A két ulmi csapatból a legjobbakat tették egybe, és ezzel a csapattal mérkőztünk meg. Lassan kezdtünk, kellett egy kis motiváció a csapatnak, hogy felgyorsuljunk. Ezután már mindenki több energiával lépett a pályára, és nem nekünk kellett az ellenfél után ’futni’. Helyre raktuk a védekezésünket, innentől pedig hol jó sebességgel és indításokkal, máskor türelmesen több passzból és betörésből találtunk helyzeteket. Az egész torna alatt sok kontaktot engedtek, kevés faultot fújtak, ami szerintem jót tett mind a játéknak, mind nekünk és az utolsó mérkőzésre már bátrabban viseltük, hogy odaütnek, megütköznek minket, fizikálisan játszanak. Ezeken a körülményeken végül minden meccsen felül tudtunk kerekedni, és az utolsó találkozón 18 ponttal nyertünk.

A tornán összességében jó tapasztalatokat szereztünk, a saját bőrünkön éreztük, milyen más stílusban játszanak külföldön, ezt majd itthon is szeretnénk hasznosítani a hazai bajnokságban. Elégedettek lehetünk, mert a szereplésünket megalapozta a jó hozzáállás, elszántság és a kitartás, megérdemelten nyertük meg ezt a 3 mérkőzést. A jövőben fogunk még részt venni hasonló tornákon, ott is a most megszerzett rutint szeretnénk majd bővíteni, addig is folytatjuk a szereplést az U12-es bajnokságban.