U14: A soproni országos döntőben ezüstérmet nyert serdülő A csapatunk

Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság “A” Döntő, Nagy Zoltán vezetőedző beszámolója:

Nagy Zoltán beszámolója a május 24-27. között rendezett országos serdülő bajnokság fináléjáról

 

Vasas Akadémia – Zsíros Akadémia Kőbánya 67:51 (10:7, 12:19, 20:8, 25:17)

Cseh Botond, Kovács Simon 5, Szász Kevin, Tóth Balázs 6, Pleesz Gergő 2, Pleesz Ádám 20, Jámbor Marcell 10, Tóth Vilmos 4, Koloszár Bence 7, Várszegi Ádám 5, Agócs Bence 2, Deiana Sergio 6;

 Első mérkőzésünkön két fővárosi csapat mérkőzött meg. Az első negyed végig kiélezett volt, kapkodó támadó játékkal 3 pontos különbséggel vezettünk. A második negyed az elsőhöz hasonlóan szorosan alakult, de a Kőbánya jobban játszva a félidőben 22:26-re vezetett. A harmadik negyedben jobban védekezve, növelni tudtuk előnyünket (42:34). A záró negyedben már nem tudott közelebb férkőzni a Kőbánya, sőt fegyelmezett végjátékkal a vártnál nagyobb különbséggel, megérdemelten nyertünk.

 

Nagy Zoltán (Vasas):

„Kicsit megzavartak minket a körülmények, hogy a meccs félbe szakadt és a srácok is elkezdtek izgulni. Szerintem a második félidőben megérdemelten nyertünk, és várjuk a folytatást.”

Tápai Zsolt (Kőbánya): 

„Az első félidőben pontatlanul, de nagy elánnal kosárlabdáztunk. A másodikban összedőlt a védekezésünk és sajnos támadásban is elfogyott az ötlet. Nem lógatjuk az orrunkat, estére megfrissülünk. Gratulálok a Vasasnak, megérdemelten nyertek.”

 

Soproni Sportiskola – Vasas Akadémia 67:64 (15:16, 10:13, 22:24, 20:11)

Cseh Botond 2, Kovács Simon 6, Szász Kevin, Tóth Balázs 5, Pleesz Gergő, Pleesz Ádám 10, Jámbor Marcell 12, Tóth Vilmos, Koloszár Bence 3, Várszegi Ádám 12, Deiana Sergio, Józsa Bálint 6;

 

Az első nap utolsó mérkőzésén a 2 perces kosárcsendet a Sopron törte meg. A két csapat kiegyensúlyozottan játszott. Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett 1-2 ponttal. Fordulás után nagyszerű csapatjátékkal, hatékony védekezéssel állva hagytuk ellenfelünket. Sajnos a játékvezetői szemlélet és a sok szabálytalanság megtörte a ritmusunkat és elfogyott a több, mint 10 pontos előnyünk. Pár perccel a vége előtt, a soproniak pontosabb játékkal átvették a vezetést és végül ők hagyták el győztesen a parkettet.

 

Csátaljay Gábor (SSI KA):

„Nagyon sok hibával játszottunk, sok büntetőt hagytunk ki, de végig küzdöttünk a győzelemért. A mai két győzelmünk azt jelenti, hogy a holnapi meccs eredményétől függetlenül csoportelsők vagyunk. Gratulálok a csapatunknak.”

Nagy Zoltán (Vasas):

„Nem érdemeltünk vereséget, a végén nem volt egy kicsit szerencsénk. A fontos kosarakat a Sopron dobta. A tornán játszunk tovább. Gratulálunk a soproniaknak.”

 

Vasas Akadémia – MAFC 107:74 (18:20, 31:25, 31:15, 27:14)

Cseh Botond 6, Kovács Simon 18, Szász Kevin 3, Tóth Balázs 17, Pleesz Gergő 6, Pleesz Ádám 15, Jámbor Marcell 7, Tóth Vilmos 2, Koloszár Bence 16, Várszegi Ádám 1, Deiana Sergio 11, Józsa Bálint 5;

 

Mindkét csapat tudta, hogy a legjobb négybe jutás a tét. Pontatlanabbul kezdett a MAFC, így biztosan vezettünk a kezdés után. Ezután fegyelmezetlen játékkal, feltámasztottuk poraikból ellenfelünket, akik át is vették a vezetést. A folytatás kiegyenlített volt, de sokkal eredményesebbek voltunk büntető dobásokban és ezzel az előnnyel zártuk a negyedet. A második félidőben egy nagyot hajráztunk és óriási előnyt szereztünk, amit sikerült növelni a meccs végéig, így megérdemelten jutottunk be a legjobb négybe.

 

Nagy Zoltán (Vasas): 

„Elkeseredettek voltunk a tegnapi soproni vereség miatt. Tudtuk, hogy nagy a tét, a legjobb négybe jutás. Az első félidő kiegyenlített volt, de a második félidőben nagyot hajráztak a srácok. Gratulálok a csapatnak!”

Nagy Kriszta (MAFC): 

„Két jó csapat játszott egymás ellen. A támadásaink nagyon statikusak voltak, ezáltal keveset is dobtunk be, ami miatt nagy különbség alakult ki.”

 

 

Debreceni KA – Vasas Akadémia 59:60 (20:17, 9:18, 13:8, 17:17)

Cseh Botond, Kovács Simon, Szász Kevin, Tóth Balázs 20, Pleesz Gergő, Pleesz Ádám 2, Jámbor Marcell, Tóth Vilmos 4, Koloszár Bence 17, Várszegi Ádám 2, Agócs Bence 4, Deiana Sergio 11;

 Az első elődöntőt a Sopron nyerte megérdemelten a Szombathely ellen és várta ellenfelét a fináléban

 A másik elődöntő mérkőzésre sem lehetett panasz, hiszen mindkét csapat legjobb tudása szerint próbált játszani. Ezt tükrözte az első negyed, szinte végig egál volt az állás, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. A második negyed a miénk volt, és átvettük a vezetést. A második félidő még intenzívebb játékot hozott és néhány pontos vezetéssel kézben tartottuk a mérkőzést. Egy izgalmas végjátékban egy kis szerencsével diadalmaskodtunk, így mi mérkőzhettünk meg másnap az aranyért a házigazda Sopron ellen.

 

Kovács Balázs (Debrecen):

„Nagyon büszke vagyok a csapatomra, szerintem győzelmet érdemeltünk, a többit pedig nem mondom el.”

Nagy Zoltán (Vasas): 

„Nagyon örülünk, hogy jól szerepeltünk és bekerültünk a döntőbe. Persze tudunk mi ennél jobban kosárlabdázni, de most nagy az öröm. Holnap megpróbálunk méltó ellenfele lenni a Sopronnak és visszavágni a csoportvereségért.”

 

 

Soproni Sportiskola – Vasas Akadémia 70:69 (21:19, 15:9, 13:20, 21:21)

Cseh Botond, Kovács Simon 1, Szász Kevin 2, Tóth Balázs 16, Pleesz Gergő, Pleesz Ádám 18, Jámbor Marcell 8, Tóth Vilmos 1, Koloszár Bence 10, Várszegi Ádám 1, Agócs Bence, Deiana Sergio 12;

 

4 nap alatt 5. mérkőzés ellenére nagy volt az elszántság a fiúkban, igaz a soproniakban is. A hazaiaké volt az első félidő. Pontosabban, energikusabban, agresszívebben játszottak és megérdemelten vezettek a mindkét negyed végén. Az első félidőben a Sopron jó teljesítményt nyújtva 8 pontos előnyt szerzett. A második félidőben mindent megtettünk a győzelemért, de a soproni tehetségeknek mindig volt egy csattanós válasza a mérkőzés fontos pillanataiban. Nekik állt a mérkőzés, mi kapaszkodtunk. Nagyon izgalmas véghajrában végül 1 pontos győzelmet aratott a házigazda Sopron csapata.

 

Csátaljay Gábor (SSI): 

„Fantasztikus mérkőzés volt, óriási öröm ez számunkra, köszönjük a szurkolók biztatását, fantasztikus élmény volt!”

Nagy Zoltán (Vasas): 

„Egy ilyen meccsen így kikapni nem túl jó érzés, de büszke vagyok a csapatomra. Gratulálok a Sopronnak, az összteljesítményük alapján megérdemelten lettek bajnokok, de úgy érzem, mi is győzelmet érdemeltünk volna. Szomorúnak tűnik a befejezés, de jól szerepeltünk.”

Gratulálunk a fiúknak! A második félévben tornáról tornára fejlődtünk. Az országos döntő ezt a fejlődést tükrözi, de ez csak egy állomása volt a folytatásnak.

 Nagy Zoltán

Fotó: Bornyi Márton