U14/A – Hollywoodi forgatókönyv a „halálcsoportban”

Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság Selejtező I., Lakosa Ákos vezetőedző beszámolója:

Vasas Akadémia/A – Szombathelyi Sportiskola U14 69-83 (15-20, 8-13, 24-26, 22-24)

Vasas: Studniczky Cs. 14, Bogdán Á. 13/3, Horváth D. 11, Dávid R. 7, Bálint A. 4, Bóné L. 4, Hallgató G. 4, Réthelyi M. 4, Szöllősi M. 4, Karai B. 2, Majsai Cs. 2, Galavits L. –

Az idei U14-es bajnokság egyből egy nagyon fontos tornával kezdődött, melynek tétje a Felshőházba kerülés volt. Tudtuk, hogy nehéz csoportba kerültünk, mivel a Kecskeméttel és a Miskolccal is két-két nagyon kiélezett edzőmeccset játszottunk pár héttel ezelőtt. Így legalább három országos döntőbe vágyó csapatnak kellett osztozkodnia az első kettő (felsőházba jutást érő) helyekért.

A negyedik, számunkra eddig ismeretlen Szombathely csapatáról is pillanatokon belül kiderült: egyáltalán nincs lemaradva a csoport többi csapatától játéktudásban. Sőt! Nagyon szervezetten, ügyes kulcsjátékosaira támaszkodva, az összes negyedet megnyerve, magabiztosan vert meg minket szombat reggel. Mi sajnos elképesztő mennyiségű ziccert hagytunk ki, 1-1-ben nem tudtuk tartani a szombathelyi játékosokat, illetve buta eladott labdákkal könnyű helyzetbe hoztuk ellenfeleinket. Fájó vereség lett a vége, innen két győzelem kellett a továbbjutáshoz, és csak most következtek ismert riválisaink.

MEAFC Jezsuita/A – Vasas Akadémia/A 64-72 (16-18, 15-12, 17-27, 16-15)

Vasas: Studniczky Cs. 18, Bogdán Á. 12, Hallgató G. 11, Chapman M. 8, Szöllősi M. 8, Horváth D. 6, Dávid R. 4, Karai B. 3, Galavits L. 2, Bálint A. -, Bóné L. -, Réthelyi M. –

A hazai csapat szintén csalódott lehetett az első mérkőzést követően, hiszen vereséggel kezdtek a Kecskemét ellen. Feljavuló játékuk egypontos vezetést eredményezett. Sikerült azonban felállnunk a gödörből és nagy nehézségek árán, gyors játékunkra hagyatkozva megfordítottuk a mérkőzést. 

Vasas Akadémia/A – Kecskeméti KA/A 77-75 (13-30, 16-19, 13-17, 35-9)

Vasas: Bogdán Á. 22, Chapman M. 17, Hallgató G. 12/3, Studniczky Cs. 10, Karai B. 4, Bóné L. 3, Galavits L. 3, Horváth B. 3, Szöllősi M. 2, Dávid R. 1, Majsai Cs. -, Réthelyi M. –

Igazi ki-ki meccs lett a csoport utolsó ütközete, a tét a második hely és a felsőházba jutás volt. Ellenfelünk rendkívül élesen kezdett, közelről és távolról nem tudott hibázni, fizikális fölényüket tovább tetézte a nagyszerű hozzáállásuk, és a mi küzdeni tudásunk teljes hiánya.

A 30-13-as első negyed után két játékrészig semmi nem változott: a kecskemétiek tovább növelték előnyüket, a harmadik negyed végére már 24(!) pont volt a különbség. A küzdőszellemünk hiába javult fel, egyszerűen nem tudtunk felzárkózni. De (ekkor sem) adtuk fel mindig csak a következő labdabirtokláson járt az agyunk és szépen lassan pontról pontra megkezdtük a felzárkózást. Egyre jobban támadtuk a gyűrűt és ellenfelünk rengeteget faultolt, több kulcsemberük a kipontozódás szélére került. A mi önbizalmunk egyre nőtt, a kecskemétieké pedig a különbséggel együtt egyre csökkent. Az utolsó két percben már egylabdás meccs alakult ki, ahol a higgadtságunknak köszönhetően kikapartuk magunknak a győzelmet. Habár 24 éve a mindennapjaim a kosárlabda körül forognak egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen felállást láttam, ilyen rövid idő alatt ekkora hátrányból. Hatalmas élmény volt, egy örökre emlékezetes mérkőzés, amiből sokat lehet tanulni (az első három negyedből is 😊 )