U14/A-Minőségi erőfelmérő

Nemzetközi Torna 2021.10.23-27. Nanterre, Franciaország, Márkus Attila vezetőedző beszámolója:

Serdülő csapatunk az őszi szünetben sem tétlenkedett, hiszen a Nanterre92 meghívásának eleget téve Franciaországba látogatott. Utazásunk legfőbb célja az volt, hogy a nemzetközi tapasztalatszerzésen túl bepillantást nyerjünk egy olyan kosárlabda kultúrába, amely a világ élmezőnyéhez tartozik.  

Ennek jegyében első állomásunk a Nanterre 92 csarnokába vezetett, ahol megtekinthettük az U21-es, illetve a felnőtt csapat mérkőzéseit. A Nanterre 92-Marseille összecsapás igazi rangadónak számít a francia PRO A ligában, amely ennek megfelelően magas színvonalú és jó iramú mérkőzést hozott, amit csapatunk játékosai nagy átéléssel figyeltek. Az est fénypontját mégsem a mérkőzés, hanem a hazai csapat leköszönő elnökének, Jean Donnadieu-nek a köszöntése jelentette, aki 44 éves pályafutást tudhat a magáénak. Legszebb eredményeiről a megnyert trófeák és egykori játékosok társaságában emlékeztek meg.

A második napon közös edzésen vettünk részt a Nanterre U13-as csapatának tagjaival, amit egy kis közös játékkal zártunk le. A harmadik napon lejátszottuk első mérkőzésünket a hazaiak U15-ös csapata ellen. Az új közegben idegesen kezdtünk, nehezen találtuk a saját játékunk ritmusát. A pontatlanságok, ki nem kényszerített hibák révén ellenfelünk hamar előnybe került. A 2. és 3. negyedben feljavult a védekezésünk és a dobáshatékonyságunk is, így vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, de a végére elfáradtunk és nem tudtuk megfordítani azt.

A negyedik napot párizsi sétával kezdtük. A Diadalív és az Eiffel-torony megtekintése után jóízűen elfogyasztottuk ebédünket a gyönyörű Szajna partján. A délutáni pihenő után egy régiós válogatottakból álló csapattal mérhettük össze a tudásunkat, amely egyetlen közös edzéssel hangolódott a találkozóra. Az 1-2 évvel fiatalabb játékosokból álló ellenfelünk emiatt kevésbé volt szervezett, de technikailag és fizikálisan is magas szintet képviselt. Elsősorban az 1-1 támadásra épülő játékukkal rengeteg borsot törtek az orrunk alá, de a lapattanóknál is nehezen boldogultunk a magasabb játékosokkal. Összességében végig uraltuk a mérkőzést, így a győzelmünk egy pillanatig sem forgott veszélyben. A nagy különbség ellenére nagyon hasznos mérkőzés volt abból a szempontból, hogy alapvető hiányosságainkra fény derüljön és orvosolhassuk azokat.

Az utolsó napon egy kis átmozgató edzést követően ellátogattunk a Nanterre 92 székházába, ahol a klub technikai vezetője körbe vezette a csapatot és megmutatta a megnyert trófeákat. Délután a Le ChesnayVersailles csapatával mérkőztünk meg, amely igazolt játékosait és hagyományait tekintve az egyik legnagyobb és legrégibb Franciaországban. Jelenlegi U14-es csapatukból 6 játékos a régiós korosztályos válogatott tagja. Az 1. negyed kiegyenlített küzdelmet hozott. A 2. negyedben stabilizáltuk a védekezésünket, amiből tudtunk labdákat szerezni és könnyű kosarakat dobni, de felállt védelem ellen türelmetlenül és sok hibával játszottunk. A félidőre kiharcolt 10 pontos előnyről tudtuk, hogy nem lesz elegendő a végéig, ezért a 2. félidőben igyekeztünk még nagyobb intenzitással védekezni és türelmesebben támadni. Mind ezek eredményeképpen növelni tudtuk előnyünket, ami a végére magabiztos győzelemhez segítette a csapatot.  

Összegezve:

Miután csapatunk zöme a selejtező óta nem tudott tétmérkőzésen bizonyítani, nagyon jókor jött a lehetőség egy magas színvonalú erőfelmérőre. A selejtezős időszak tapasztalatai után szerettük volna megtudni, hogy mennyire vagyunk versenyképesek egy idegen közegben, messze a megszokott komfortzónánkon túl. Célunk, hogy folyamatosan előre tudjunk lépni, amihez minél több ehhez hasonló mérkőzést kell játszanunk. Ezt a nagyszerű lehetőséget igyekszünk kihasználni arra, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket és erőt merítsünk a folytatásra. Köszönjük a Vasas Akadémia vezetőségének, illetve a szülőknek hogy megteremtették számunkra a lehetőséget! Köszönjük Kárpáti Dániel és Karatka Lajos edzők munkáját! Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a Nanterre 92-nek a szívélyes vendéglátást!  

Nanterre U15-Vasas Akadémia U14 64-51

Vasas: Halasy Ö. 14, Zöldi P. 10, Korompay H. 6, Kiss B. 4, Maszlag T. 4, Szöllősi B. 4, Imre M. 4, Szalontai M. 3, Reményi B. 2, Müller M. -, Elek D. -, Karda A. -, Kovács L. –

Haut de Seine 92 Régió-Vasas Akadémia U14 39-89

Vasas: Szalontai M. 17, Zöldi P. 14, Maszlag T. 12, Halasy Ö. 10, Müller M. 7, Kiss B. 6, Kovács L. 6, Korompay H. 4, Reményi B. 4, Imre M. 4, Szöllősi B. 3, Elek D. 2, Karda A. –

Le Chesnay Versailles-Vasas Akadémia U14 47-74

Vasas: Zöldi P. 9, Halasy Ö. 7, Kiss B. 4, Szalontai M. 13, KorompayH. 8, Maszlag T. 9, Szöllősi B. 2, Reményi B. 6, Imre M. 6, Müller M. 2, Elek D. 4, Karda A. 2, Kovács L. 2

Hajrá Vasas!