U18/ Válogatott fiúk Challenger-tornája elkezdődött

A héten elkezdődnek a FIBA Youth European Challenger tornák az U18-as fiúk számára is. Mint ismert, a mieink a szlovákiai Léván szerepelnek majd augusztus 3. és 8. között, tehát keddtől vasárnapig.

A magyar válogatott utazó keretébe a junior bajnok NKA Pécs két játékost ad Bánfi Balázs és Meszlényi Róbert személyében – utóbbi az alapszakaszban (13.8 pont, 7.5 pattanó, 8.1 gólpassz), a rájátszásban (9.9 pont, 6.4 pattanó, 5.4 gólpassz) és az országos döntőn (14.0 pont, 2.7 pattanó, 7.7 gólpassz) is rendkívül sokoldalú volt, míg előbbi 12-13 pontos átlagai mellett a lepattanózásból is kivette a részét. A másik döntőst, a DEAC Kosárlabda Akadémiát Kalassai Martin képviseli majd, aki főleg a kinti dobásokban jeleskedhet – a rájátszásban 10.2 triplakísérlete volt meccsenként, ezeket 41.2%-kal értékesítette.
 
A bronzérmes Vasas Akadémia legjobbjai közül hárman szerepelnek a 12-es keretben: a Kalassaihoz hasonlóan kintről veszélyes Várszegi Ádám, illetve a ponterős Dunai Zétény Péter mellett az alapszakaszban 18.7 pontot, a rájátszásban pedig 13.8 pontos, 10.0 pattanós dupla-duplát átlagoló Kelemen Ádám lesz majd ott csapatunkban. A Vasastól a bronzmeccsen egyetlen ponttal vereséget szenvedő Zsíros Akadémia Kőbánya képviseletében Vámos Ádámot láthatjuk, aki Kelemenhez hasonlóan a palánk alatt (is) hasznos. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia is delegál egy embert a válogatottba, a sokoldalú irányítót, Csendes Pétert, aki 12-13 pontot, valamint 8-9 pattanót és gólpasszt átlagolt az idény nagy részében, a döntőben pedig 17.7-re tudta növelni ponttermelését.
 
A csapatkapitány, Tóth Barna és Ivkovic Milán érkezik a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiától – az osztrákok elleni két edzőmeccsen előbb Ivkovic, majd Tóth voltak a legeredményesebb pontszerzők, de mindketten sokat segíthetnek a csapatnak lepattanózásban és védekezésben is. Ott lesz a keretben a Kaposvári Sportiskola legjobbja, Paár Márk is, aki már az alapszakaszban és a rájátszásban is nagyszerűen teljesített, a döntőben pedig 36.7 pont mellett 12 pattanó és 8.7 gólpassz került a neve mellé (55.3 VAL). A 12 fős állomány a Zalakerámia ZTE KK-nál játszó Csuti Kornéllal teljes, aki 15.7 pontos és 9.3 pattanós alapszakasz-mutatóit tudta jócskán 20 pont és 10 pattanó fölé tornázni a rájátszásra és a B döntőre.
 
A magyar csapat két felkészülési mérkőzést játszott – előbbi Ausztria U19-es (55-60), majd az osztrákok U18-as gárdáját (50-68) is sikerült legyőznünk idegenben.
 
Pethő Ákos együttese a D csoportban előbb kedden Bulgáriával, majd szerdán Írországgal találkozik. A csoportban az első két helyen kell végeznünk ahhoz, hogy továbbjussunk a keresztjátékra az E csoport első két helyezettje ellen – abban a négyesben Románia, Ukrajna, Szlovákia és Svájc foglal helyet. A további programunk ezt követően alakul majd ki – ha az első kettőben vagyunk, elődöntőt és helyosztót vívunk szombaton és vasárnap, ha a harmadik helyet szerezzük meg a csoportban, akkor viszont a másik csoport harmadik és negyedik helyezettjével is vívunk egy-egy mérkőzést hétvégén.