Díjátadással nyitotta meg az új idényt a Vasas Akadémia

A Vasas Akadémia csütörtöki évnyitóján ajándékokkal köszöntötték az elmúlt idény legjobbjait, így a női csapatból Szerencsés Tamarát, a férfiból pedig Moravcsik Áront. Az év edzője Eördögh Edit, illetve Stephen Arigbabu lett, míg a legjobb csapatnak járó vándorserleget az U16-os leány, valamint az U18-as fiúegyüttes vehette át.

Akár idény előtti motivációs tréningnek is szánhatták volna a Vasas Akadémia vezetői a Pasaréti Sportcentrumban, megtartott évnyitót, hiszen a női és férfi szakosztály valamennyi játékosának részvételével, az elmúlt idény legsikeresebb pillanatait idézték fel. A bajnoki címek, a válogatottságok és a kiemelkedő teljesítmények nyomán odaítélt díjak pedig nemcsak azokat lelkesítette, akik kapták, de a csapattársak számára is inspiráló lehetett. Utóbbiak közül talán többen is megfogadták, hogy az új szezonban ők is mindent megtesznek azért, hogy egy év múlva hasonló elismerésben részesülhessenek.

A Vasas Akadémia idei évnyitója a hagyományokat követve családias légkörben zajlott, mégis rendhagyó volt. Valójában ugyanis a 2020/21-es szezont zárta, ám a koronavírus-járvány miatt hasonló eseményt korábban nem lehetett volna biztonságosan megtartani. Márpedig Pasaréten a pandémia alatt is az elővigyázatosság jegyében zajlott a munka, függetlenül attól, hogy éppen a legnehezebb vagy a picit könnyebb időszakát élték.

A Himnusz dallamával indult az esemény, a csend azonban az utolsó taktusok elhangzása után is a csarnokban időzött még néhány pillanatra. Így emlékeztek a néhány napja elhunyt kiváló utánpótlás-nevelő edzőre, Török Katalinra, aki több mint egy évtizeden át volt a mustármag-program egyik lelke, s ezáltal nagy szerepet játszott a most 14-17 éves korosztályok kiválasztásában. Munkája elismeréséül tapssal búcsúztak tőle a Vasas Akadémia jelenlegi játékosai, edzői és vezetői.


Az U14-es leány B csapatból Csercsa Eszter (balról) és Bori LIza (jobbról) kerültek az All Star csapatba, a különleges mezt Farkas Fannitól vehették át

„Érdekes esztendő volt az elmúlt egy év, hiszen a járvány miatt a minannapjainkat folyamatosan újra kellett szerveznünk, terveznünk, ám végül valamennyi bajnokságot sikerült befejezni – kezdte értékelését Bolyó Judit, a női szakosztály elnöke. –  Az iskolabezárások miatt nem volt könnyű megoldani az edzéseket, volt, akinek emiatt ebből kicsit kevesebb jutott, másoknak pedig hétvégén is gyakorolniuk kellett. Ezúton szeretném megköszönni a játékosok és a szüleik rugalmasságát ezen a téren. Furcsamód, mégis ebben a nehéz esztendőben jutottunk el a nevelőmunkánk csúcsára is, hiszen korábbi akadémistánk, Határ Bernadett bemutatkozhatott a világ legerősebb kosárlabda-bajnokságában, az amerikai WNBA-ben. Ennél feljebb pedig a mi sportágunkban nem lehet jutni. Büszkék vagyunk Tóth Orsi felnőtt válogatottságára is, hiszen ezzel tizenkettőre nőtt a nemzeti együttesbe is meghívást kapott Vasas-nevelések száma. A 3×3-as szakágban pedig Papp Klaudia és Bach Boglárka képviselte akadémiánkat. Természetesen a fiatalabbak is remekül megállták helyüket, valamennyi korosztályos válogatottban ott voltak játékosaink. A bajnoki eredményeink az idén kevésbé voltak kiemelkedőek, de a pandémia legnehezebb időszakaiban sokszor annak is örültünk, ha egyáltalán ki tudtunk állni a bajnoki fordulókra. Az élvonalbeli női csapatunk ugyanakkor egyetlen légióssal és a pontvadászat legfiatalabb csapatával az értékes hatodik helyen végzett. Mindenkinek köszönöm az áldozatos munkáját, s kívánok erőt, egészséget az új szezonhoz.”

A férfi szakosztály eredményeit, annak igazgatója, Mészáros Zalán ismertette, ám előbb Határ Betti amerikai bemutatkozásához, valamint Madár Eszter U19-es világbajnoki bronzérméhez gratulált a női szakág munkatársainak. A férfi csapatok eredményeinek sorolása előtt azonba arra is felhívta a figyelmet, hogy az akadémia sikeressége a képzésben, vagyis a sokoldalú kosárlabdázók nevelésében mérhető csak igazán. Persze a kettő nagyon is összefügg, és a befektetett munka az együttesek szintjén is előbb vagy utóbb világosan mérhetővé válik. Mint ahogy az az elmúlt idényben is történt.


A férfi szakosztály legjobb edzőjének Stephen Arigbabut választották, a díszes serleget Nagy Zoltán szakmai igazgató adta át a német szakembernek 

„Rendkívül sikeres évet zártunk, hiszen két arany- és egy bronzérmet nyertek korosztályos csapataink – emelte ki a 2020-21-es szezonban győztes U 14-es és U16-os, valamint a harmadik helyezett U18-as gárda teljesítményét Mészáros Zalán. – A serdülő csapatunk ráadásul egyetlen mérkőzést sem veszített, amire már jóideje nem volt példa. A legnagyobbak bronzérme számunkra egyértelműen felér egy arannyal, így bátran jelenthetem ki, korosztályos szinten ennél többet nem lehetett volna kihozni az évből. A felnőtt csapat is jól szerepelt, egy hajszállal maradt csak le a harmadik helyezésről. Én most mindezek ellenére azt tartom a legnagyobb eredménynek, hogy végig vittük az évet, és senkit nem veszítettünk el a koronavírus-járvány miatt. Továbbra is az egészség a legfontosabb a számunkra, s ennek megőrzésében a sport kiemelkedő szerepet játszik.”

A rövid méltatást követően Mészáros Zalán büszkén mutatott a bajnoki címeket megörökítő zászlók sorában a két legújabbra, amely az U14-es és az U16-os fiúk idei győzelme nyomán került fel a csarnok falára, majd az U19-es női világbajnokságon bronzérmes magyar válogatottban nagyszerű teljesítményt nyújtott Madár Esztert köszöntötték.

Az ajándékozás a kiemelt díjak átadásával kezdődött meg. Az év edzője címet a női vonalon Eördögh Editnek, a férfiaknál pedig Stephen Arigbabunak ítélték oda, míg a csapatok közül az U16-os leány, valamint az U18-as fiú együttes vehette át az akadémia vándorserlegét. Ezt követően a Vasas Akadémia All-Star csapatát hirdették ki, amelybe az együttesek idei legjobbjai kerültek. Harminckét különleges mez talált ebből az alkalomból gazdára, tizenhét leány és tizenöt fiú kosárlabdázó kapott helyett a 2020-21-es szezon Vasas All-Star csapatában.

Az NBI/A csoportjában szereplő felnőtt női együttes legjobb játékosaként Szerencsés Tamarára esett a szakemberek választása. Krivacsevics Dragoljub szakmai vezető szerint személyében az akadémia egyik legszorgalmasabb játékosához került a díj, aki kemény munkájának köszönhetően jutott el a felnőttek közé, ahol nagyon hamar a csapat hasznos tagjává tudott válni.

„Borzasztóan meglepődtem amikor meghallottam a nevemet, egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre. Számomra ez most egy komoly motivációs erő a további munkához, szeretnék minél többet fejlődni az előttünk álló idényben” – mondta mosolyogva az évzáró-évnyitót követően Szerencsés Tamara.

A felnőtt férfi gárdában ugyanez a megtiszteltetés Moravcsik Áront érte, aki Mészáros Zalán szerint olyan karizmatikus irányító, akire nemcsak a saját társai, de a fiatalabbak is felnézhetnek. S amennyiben a pandémia ezt lehetővé teszi, akkor az új szezonban személyesen is sokat tanulhatnak játékából az akadémisták, ha kilátogatnak a „nagyok” mérkőzéseire.

„Sajnos nem tudtam részt venni az ünnepségen, s mivel nem sejtettem, hogy díjazni fogják a legjobbakat, ezért kétszeresen is meglepett, amikor a többiek gratuláltak – mondta Moravcsik Áron, aki az All Star csapatba választását is igazi irányítóként értékelte honlapunknak. – Úgy gondolom, hogy a kosárlabda egy csapatsport, s bár nagyon örülök minden egyéni elismerésnek, de többiek is óriási része van benne. Éppen ezért úgy tekintek rá, mint az egész gárda tavalyi munkájának elismerésére, úgyhogy nemcsak a saját, de az ő nevükben is köszönöm, hogy rám gondoltak!”

Fotók: Bornyi Márton