NB 1/B: Dupla mérkőzés, első győzelem hosszú idő után

NB 1/B, Piros csoport, mérkőzés beszámoló:

Január első hetében szerda-szombat ritmusban kezdtük meg a 2021 évet. Mivel decemberben szakmailag túl korán kellett visszatérnünk, nagy kérdés volt, hogy az ünnepek alatt végzett munka már az első mérkőzéstől kezdődően, vagy majd csak később fog látszani.

2021-ben az első mérkőzésünk az NKA Pécs csapata ellen volt idegenben. Ellenfelünk a téli szünetben bosnyák légióssal erősödött és mivel ellenünk mutatkozott be, így a felkészülésünk nem lehetett teljes. Sajnos a mérkőzésen ez döntő faktort jelentett, hiszen Sedin 20 perc játékperc alatt 20 pont, 13 lepattanó, 6 kiharcolt falt és 31 VAL mutatókkal jelezte, hogy igazi profi, melyet csapatunk – jelen állapotában még – nem tudott kezelni.A mérkőzés egyébként teljesen kiegyenlített volt, négyből három negyed is egyenlő lett, viszont a pécsieknek a 3. játékrészben sikerült ellépniük valamelyest, amely után többször is feljöttünk néhány pontra, de a hazaiaknak mindig volt ezekre válaszuk, így végül megérdemelten nyertek. A vereség mellett a meccsen egyébként jól játszó Barócsi Ádi sérülése fájt legjobban…

Csapatunknak nem volt ideje sokáig a kihasználatlan győzelmi lehetőségen tűnődnie, hiszen a csütörtök hajnali fél 2-es érkezés után délutántól már a MAFC elleni összecsapásra kellett készülnie. A srácainkon érezhetően a szokásosnál nagyobb feszültség látszott, hiszen 7 zsinór győzelem után 3 bajnoki vereséget szenvedtünk ugyancsak zsinórban, mely után a feladat nem volt más, mint visszatalálni a győzelmi ösvényre. Ezt leírni könnyű, elérni annál nehezebb és a MAFC játékosainak is volt hozzá 1-2 szava. Szombati ellenfelünk az első negyedben inkább csak tapadt ránk, a másodikban viszont már kiváló játékkal szinte lejátszottak minket a pályáról és hiába vezettünk a 9. percben még 25-20-ra, ha utána egy 3-21-es etap következett a mi szempontunkból és mire felocsúdtunk, a félidőben már 15 ponttal vezettek ellenünk. A félidei agymosás igen rövidre, de hatásosra sikerült, a fiaink szokatlan módon 12 percet melegítettek a második félidő előtt és nem tudni, hogy emiatt-e, de  gyakorlatilag 5 perc alatt eltüntettük a -15 pontos különbséget és ezután sem álltunk le.

A nagyszerű támadómunka kiváló védekezésre épült, könnyű, gyors kosarakkal sokkoltuk a MAFC-ot és 35-9-re hoztuk a játékrészt, megnyugtatónak tűnő 11 pontos előnnyel zárva azt.

Támadásban Borisz lubickolt, Krasovec Ádi a hosszú sérülése utáni első mérkőzésén kiválóan, okos játékkal mutatkozott be, vele párhuzamosan pedig végre Kelenföldi Doma is újra szárnyra kapott és először nyújtott jó teljesítményt a novemberi COVID helyzet miatti leállás óta. A negyedik negyedben aztán  tovább növeltük a különbséget, a 34-35. perc tájékán többször vezettünk már 21 ponttal is, de a végére valamelyest visszaestünk, ami nem is csoda ezután a talpra állás után. Végül 15 lett közte és hosszú idő után megérdemelt győzelemnek örülhettünk. A mérkőzés tanulsága számunkra az volt, hogy hiába várunk arra, hogy egyszer csak visszatér a korábbi formánk, mert magától nem fog megtörténni, ahhoz rendkívül sok munka, alázat, a csapat érdekében tett önfeláldozás és 40 percen keresztüli megalkuvást nem tűrő védekezésre lesz szükség. Amennyiben ezek összeállnak, akkor beszélhetünk arról, hogy a mezőny első feléhez tartozunk-e hosszabb távon.

NKA Pécs – Vasas Akadémia  84-79 (20-20, 22-22, 22-17, 20-20)

Férfi kosárlabda NB I. B Piros csoport. NKA Pécs:  Fülöp Zs., Benke 15/3, Scherer 17/3, Kocsis 12/6, Gáspár M. 8/3. Csere: Váits 10, Karavdic 20/3, Rosic, Kollár 2, Fekete Vasas Akadémia:  Radics G. 8, Moravcsik Á.13/6, Boros M. 21, Debreceni D. 2, Sólyom B. 9/3. Csere: Barócsi Á. 17/6, Farkas A. 2, Kelenföldi D. 2, Dormán B. 5/3. Vezetőedző: Faragó Péter, edző: Stephen Arigbabu,

Ivica Mavrenski : Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez! Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz. Negyven percen keresztül küzdöttünk egy erős ellenféllel, s mentális szempontból nagyon fontos számunkra, hogy hazai pályán végre meg tudtunk nyerni egy mérkőzést. Sok sikert kívánok a Vasas Akadémia együttesének a továbbiakban!

Faragó Péter : Gratulálok a hazai csapatnak! Mi még nem vagyunk az igaziak, ami meg is látszott a teljesítményünkön. Hajtottunk, de ez ma erre volt elég.

Vasas Akadémia – MAFC 101-86 (25-25, 12-27, 35-9, 29-25)

Férfi kosárlabda NB I. B Piros csoport. Vasas Akadémia: Radics 3, Moravcsik 9/6, Boros M. 30/9, Kelenföldi D. 20/3, Debreceni D. 11, Csere: Krasovec Á. 13, Farkas 7/3, Dormán B. 6, Steier B. 2, . Vezetőedző: Faragó Péter, edző: Stephen Arigbabu, MAFC: Herló 6/6, Polgárdy 22/6, Tóth 20/3, Csapai 20, Bíber 5, Csere: Komma 8, Németh 5, Pfandler -, Vezetőedző: Garai Péter

Faragó Péter:  Számunkra nagyon furcsa volt az első félidő, kicsit kiábrándultam, de utána azt mondtam a srácoknak a szünetben, hogy a harmadik és a negyedik negyedet nyerjük meg nyolc-nyolc ponttal, ez a cél. Ez sajnos nem sikerült a végére, de tetszett, ahogy a rutinosabb játékosaink a harmadik negyedben megadták a védekezés alaphangját, majd többiek csatlakoztak hozzá. Ebben a szezonban először volt olyan szinten éles a csapat védekezésünk, ahogy ezt már szerettem volna viszont látni a gyakorlások alapján. Ezzel egyetemben az addig jól játszó MAFC kissé vissza is esett, de ez semmit nem von le az érdemünkből. Ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, és gratulálok, hogy így nyertük meg. A MAFC-nak sok sikert kívánok.

Vendég edző nyilatkozata
Garai Péter : Gratulálok a Vasasnak.

 

Fotó: Lang Győző