Eb-tapasztalat pasaréti alapokon

Kelemen Ádám képviselte a Vasas Akadémia színeit a Szkopjében megrendezett B divíziós U20-as Európa-bajnokságon. A magyar válogatott a 15. helyen végzett, Ádám a harmadik legtöbb időt töltötte a pályán 23,9 perces átlagával.

A pasaréti játékos már a két évvel ezelőtti Challenger-tornát nyert U18-as együttesnek is tagja volt, az a keret azonban mostanra alaposan megváltozott. Az Ivkovics Sztojan által irányított gárda soraiban többen is életük első kontinensviadalán léptek pályára. S bár ez az U20-as korosztály esetében általában ritka, hiszen a hazai legjobbakat már fiatalabb korukban kiválasztják, Kelemen Ádám szerint a felkészülés során jól összekovácsolódott a nagy részében új csapat.

„Minden a legnagyobb rendben ment az Eb-előtt, ezért nagy elvárásokkal vágtunk neki – tudtuk meg Kelemen Ádámtól, aki a válogatottbeli elfoglaltságai miatt csak most tud két hetet pihenni, az augusztus eleji pasaréti alapozás megkezdése előtt. – Úgy gondoltuk, hogy a legjobb nyolc közé mindenképpen be kell jutnunk, de ha szerencsénk van, és minden optimálisan alakul, akkor még jobb helyezést is elérhetünk. Így tehát érthető, hogy csalódott vagyok a végső helyezés miatt. Talán a nemzetközi tapasztalat hiánya volt a legnagyobb probléma, még én is izgultam az első meccsen, jóllehet két évvel ezelőtt már bekerültem a végleges utazó keretbe. Most viszont valóban voltak újoncaink, akik először léptek pályára nemzetközi válogatott tornán.”

A Vasas Akadémia 19 éves kosárlabdázója szerint taktikailag és technikailag nem voltak hátrányban ellenfeleikkel szemben, fizikálisan viszont annál inkább. Bár ez általános probléma, a többi korosztályos válogatott esetében is gyakorta merül fel, hogy a külföldi riválisok magasabb, erősebbek, gyorsabbak és ruganyosabbak nálunk.


Kelemen Ádám (fehérben) a portugál védők gyűrűjében tör kosárra

„A britek elleni meccs kulcsfontosságú volt számunkra, annak elvesztésében nagy szerepe volt annak, hogy egy nagyon magas szerkezettel álltak fel ellenünk – folytatta értékelését Kelemen Ádám. – A mi külső játékosaink jóval alacsonyabbak voltak a náluk hasonló poszton játszóknál. Ez elsősorban a lepattanók megszerzése, valamint a kiharcolt faultok terén volt nagy hátrány.”

Ádám ennek ellenére kifejezetten jó tapasztalatokkal tért haza Szkopjéból, hiszen a vártnál több időt, átlagosan 23,9 percet töltött pályán. Annak ellenére, hogy a szövetségi kapitány nagyon figyelt a cserékre, igyekezett az alapemberekről levenni a felesleges terheket. Ugyanakkor azt is kifejezetten élvezte, hogy a játékvezetői hozzáállás kitolta a fault-határokat, védekezésben jobban engedték a kemény játékot, támadásban pedig nem lehetett számítani könnyen kiharcolt személyi hibákra.

„Itthon előbb fújnak a bírók, akár kisebb vétségek esetén is. Nekem tetszett, hogy ritkábban állt a játék, ami így folyamatosabb lett. Úgy gondolom, hogy a védekezésben voltam leginkább hasznára a csapatnak. A támadásban is próbáltam eredményes lenni, de ott nem kaptam olyan nagy feladatokat. Összességében nagyon jó felkészülés volt számomra az idei felnőttek közötti idényem Pasaréten. Azon túl, hogy a hazai férfi másodosztályban hozzászoktam a keményebb küzdelemhez, a taktika kialakításánál is jobban értettem az összefüggéseket. Úgy gondolom, hogy jó évet zártam a Vasas Akadémián, szerintem a szakmai stáb és köztem kölcsönös a bizalom, úgyhogy a következő szezontól még többet várok. A csapat körül elég nagy volt a mozgás idén nyáron, ezért kíváncsian várom az alapozás megkezdését” – foglalta össze az Eb-n szerzett tapasztalatait Kelemen Ádám, miközben az NBI/B-ben eltöltött idényét is értékelte.

 

Fotók: FIBA