Fontos győzelemmel mutatkozott be felnőtt csapatunk az NB I. B Piros csoportban.

Fontos győzelemmel mutatkozott be felnőtt csapatunk az NB I. B Piros csoportban.

Nagyon érdekes mérkőzés várt a Vasas Akadémia felnőtt csapatára, hiszen a tavalyi bajnokság meglepetés csapata –  a Budafok –  helyett az indulási jogot megszerző Rátgéber Kosárlabda Akadémia csapata látogatott el a Sport11 csarnokába az 1. fordulóban, így esélylatolgatásra nem igazán volt mód, hiszen eddig csak utánpótlás mérkőzéseken találkoztak a két Akadémia csapatai.

Az már a névsorok böngészésekor nyilvánvaló volt, hogy Ivica Mavrenski együttese komoly feladat elé állíthatja fiainkat, hiszen Dobrijevics és Rosics személyében két szerbiai származású kosárlabdázó is pályára léphetett a korábbi budafoki Lados Erik, a debreceni Gáspár Mátyás, illetve a már régebb óta az Akadémián pallérozódó Benke, Váits, Scherer, Fekete négyesre építő vendégeknél.

A mérkőzés elején a pécsi fiúk kapták el jobban a fonalat, de a 10 embert rotáló szakmai stábunknak sikerült a friss emberek bevetésével a mérkőzés menedzselését a kezükbe ragadni, így 9 pontos előnnyel ért véget az első negyed, majd a második is. A félidőben némi hiányérzetünk lehetett, mert többször is 10 pont feletti előnyre tehettünk volna szert, de a kihagyott ziccerek és büntetők után legtöbbször hárompontossal büntetett ellenfelünk, így egy megnyugtató előny helyett látótávolságon belül maradtak a pécsi fiúk.

A második félidőben hasonló mederben zajlott a mérkőzés, hiszen a vendégek felzárkózásai után mindig sikerült lerázni magunkról ellenfelünket, majd ismételt, könnyelmű hibáink után megint csak azt konstatálhattuk, hogy ott lihegnek a nyomunkban. Az utolsó negyed vége felé 79-72-es vezetésünknél támadhattunk és zárhattuk volna le a mérkőzést, ehelyett könnyelmű eladott labdák, kihagyott ziccerek borzolták a kedélyünket, ami még mindig belefért volna, ha az utolsó két percben nem hibázzuk el a meccsnyerő büntetőket. Így aztán egy pécsi hárompontos után Medve Máté szinte azonnali válasza kellett ahhoz, hogy úgy tűnjön, megnyerjük a mérkőzést, amikor az utolsó másodpercekben egy véleményes fújás után Váits állhatott a büntetővonalra és mivel nem hibázott, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás egy pécsi hármassal kezdődött, de utána a Medve Máté, Moravcsik Áron kettős kézbe vette az irányítást és újra elhúztunk, de a győzelemhez a végjátékban a mindössze 18 éves Radics Gerzson két fontos kosara kellett.

Összességében elmondható, hogy a hibák ellenére egy rendkívül jó színvonalú mérkőzést nyertünk meg úgy, hogy a pályára lépő 10 játékosunk mindegyike legalább 11 percet játszott és valamennyien hozzátettek a sikerünkhöz. Csapatunk mellett a vendégek is dicséretet érdemelnek, mivel  a nagy iramú, élvezetes, változatos összecsapáson méltó ellenfeleink voltak és így a két együttes nagy élményt nyújtott a kilátogató szurkolóknak.

Faragó Péter : A legfontosabb, hogy nyertünk. Nagyon örülök, hogy sok elkövetett könnyű hibánk ellenére győztünk a mai meccsen, ez jelenleg a legfontosabb. Ebből fogunk építkezni! A Rátgéber Akadémiának gratulálok, mert egy jó csapat és egy jó ellenfél voltak! Mi tavalyról kellemetlen emlékeket őriztünk a hosszabbításokról, amiknek ezennel vége.

Ivica Mavrenski: Először is gratulálok a Vasas Akadémia csapatának a győzelemhez és a legjobbakat kívánom nekik. Ez volt az első meccsünk és volt esélyünk a győzelemre, de voltak hibáink. Alapvetően a Vasas sok támadó lepattanót szerzett és a végén ez jelentette a különbséget.

Vasas Akadémia–RKA Pécs 95-90 (31-22, 22-22, 15-23, 16-17, 11-6) – hosszabbítás után

Férfi kosárlabda NB I. B Piros csoport. Vasas Akadémia: Radics 9, Moravcsik 7, Medve 20/12, Debreceni 7, Kelenföldi 5/3. Csere: Boros 16/3, Andrássy 14, Sólyom 6, Farkas 3/3, Barócsi 8/6. Vezetőedző: Faragó Péter. RKA Pécs: Lados 14/9, Rosic 8/6, Benke 11/3, Gáspár 4/3, Dobrijevic 25/3. Csere: Váits 19/9, Scherer 6, Fekete 3, Fülöp Zs. Vezetőedző: Ivica Mavrenski.

Fotók: Bornyi Márton