Közös siker a fiúválogatott 5. helyezése

Soha annyi néző előtt nem játszott még a Vasas Akadémia három fiatal válogatott kosárlabdázója, mint a Románia elleni negyeddöntőben, az U16-os fiúk B divíziós Európa-bajnokságán. A magyar együttes, Hanzély Viktorral, Rosta Péterrel, és Zöldi Péterrel a soraiban, végül az ötödik helyen végzett.

Hétből öt mérkőzését megnyerte Pitestiben, a korosztályos B divíziós kontinensbajnokságon a magyar fiúválogatott, amelynek sikeréhez három játékosunkon túl, két pasaréti szakember, Mészáros Zalán csapatvezető és Kárpáti Dániel válogatott edző is nagyban hozzájárult. Az együttes remek szereplésére így többszörösen is büszke lehet a Vasas család, az akadémiai munka minőségéről pedig nem is lehetne jobb bizonyítványt kiállítani. Utóbbi ebben az esetben valamennyi játékost adó klubra érvényes.

„Nagyon sok munka van ebben a csapatban, és nem csak válogatott, de egyesületi szinten is – jelentette ki Kárpáti Dániel, a Vasas Akadémia U16-os csapatának edzője, aki a korosztályos nemzeti együttesben immáron második éve segíti Faragó Péter szövetségi vezetőedzőt. – A mindennapok kitartó és minőségi edzéseinek eredménye az a keret, amellyel az elmúlt egy évben dolgozhattunk, a klubokban kapott jó alapokra könnyű volt építkezni. A felkészülés során nagyon sok segítséget kaptunk, kiválóan megszervezett edzőtáborokban, minőségi edzőmeccsekkel hangolódhattunk az Eb-re. Mészáros Zalán csapatvezetőként nagyon sok terhet vett le a vállunkról, miközben széleskörű tapasztalatait is megosztotta velünk. Nekünk tényleg csak a kosárlabdával kellett foglalkoznunk. Úgy érzem, jó játékkal háláltuk meg ezt a törődést, hiszen több mint tíz éve nem ért el hasonlóan jó eredményt a magyar U16-os fiúválogatott. Nagyon büszke vagyok a srácokra, a végére egy igazán ütőképes és összetartó csapattá álltunk össze. Ám az öröm és a maximális elégedettség ellenére is ki kell mondanunk: nagyon közel voltunk a legjobb négy közé jutáshoz, és az A divízió sem volt messze.”


Az öröm pillanatai Pitestiben

 

Valóban, két nagyon szoros meccsen múlt csupán a még nagyobb siker. A nyitányon mindössze két ponttal kaptunk ki attól az Észtországtól, amelyet az ötödik helyért játszott, utolsón már öttel vertünk. A Vasas Akadémia szakembere szerint az döntött a baltiak javára, hogy ez már a második találkozójuk volt, sikeresen felvették az Eb-ritmusát, amivel mi ekkor még csak ismerkedtünk. Hiába került minden a helyére a második félidőben, túl nagy hátrányt gyűjtöttünk be az elsőben, amit nem tudtunk ledolgozni. Mivel a folytatásban már nem hibáztunk, így is játszhattunk a legjobb négy közé jutásért, ám a csoport másodikjaként a házigazda Románia lett az ellenfelünk. Ennek ellenére meg volt az esélyünk a továbblépésre, hiszen hosszabbításban maradtunk csak alul.

„Óriási lelki erőről tettek tanúbizonyságot a fiúk, amikor egy ilyen kiélezett meccsen elszenvedett vereséget követően talpra álltak és minden körülmények között meg akarták szerezni az ötödik helyet. Utolsó két meccsünkön a csehek és az észtek ellen fantasztikusan játszottak, két gyönyörű győzelemmel zárhattuk az Eb-t” – tette hozzá Kárpáti Dániel.

A csapat kapitánya, a Vasas Akadémia legígéretesebb korosztályos játékosa, Rosta Péter, májusban közel másfél hónapot hagyott ki egy sérülés miatt, a kontinensviadal kezdetére azonban így is sikerült jó formába lendülnie. Kárpáti Dániel szerint nemcsak a magyar válogatottnak, de az egész tornának az egyik legjobbja volt Piestiben, a románok elleni sorsdöntő mérkőzésen pedig kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A végig vezéregyéniségként játszó Rosta átlagosan 29,1 percet töltött a pályán, meccsenként 14,7 pontot szerzett, a hatékonysági mutatója pedig 19 volt. Mindhárom adatban a magyar csapat legjobbjának bizonyult.


Rosta Péter (15) nemcsak a magyar csapatnak, de a teljes Eb-mezőnynek is az egyik legjobbja volt

A vártnál jobban elhúzódó sérülésemet követően fokozatosan tértem vissza a rendes edzésmunkába, ami láthatóan jó döntés volt – idézte fel a felkészülés nehézségeit Rosta Péter. – Az Eb-re így már százszázalékos formában érkeztem.  Az összes meccs nagy élmény volt a számomra, jó érzés volt erősebb játékosok ellen játszani. S bár igen megterhelő volt kilenc nap alatt hétszer pályára lépni, végig erősek maradtunk fejben. A románok ellen óriási nyomás nehezedett ránk, de én ezt kifejezetten jól viseltem, hiába drukkolt ellenünk az egész csarnok, engem feldobott a hangulat. Soha, ilyen sok néző előtt még nem játszottam, fantasztikus volt. Sajnos kikaptunk, pedig szerintem jól játszottunk. A hosszabbítás nem jött csak össze, szerintem nem kellett volna annyira erőltetni a távoli dobásokat, a biztonságra is figyelnünk kellett volna. Különösen egy ilyen szakaszban, amikor már mindenki nagyon fáradt volt. Azt hiszem jó Eb-t zártam, de azért van még hová fejlődnöm, különösen a védekezés terén, azon belül is a gyorsaságban és a dinamizmusban. Mind az eredményünk, mind pedig a teljesítményünk motiváló a számomra, a kontinensviadal bebizonyította, hogy a sok edzés mindig kifizetődő.”

Hanzély Viktor is büszke lehet a Romániában mutatott játékára, hiszen átlagosan 26 percet töltött a pályán. S bár a statisztikai rangsorok élmezőnyében nem találkozhatunk a nevével, Kárpáti Dániel szerint nagyon is sokat tett hozzá a csapat sikeréhez. Amikor a pályán volt, mind az öt játékos jobban védekezett, ezen a téren egyértelműen vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Viktor az indulás előtt nem is gondolkodott azon, mennyi játéklehetőséghez jut majd az Eb-n, annak is nagyon örült, hogy a válogatott tagja lehet.


Hanzély Viktor (9) támadásban a csehek ellen

Az eséllyel élni akartam, bármit jelentsen is ez a gyakorlatban – beszélt az Eb előtti elhatározásáról Hanzély Viktor, aki a Vasas Akadémián rendre az ellenfelek legjobb játékosainak semlegesítését kapta évközben feladatául, így a válogatottbeli társakat is jól ismerte. – Már az első meccsen boldog voltam, hogy bizalmat kaptam a szakvezetéstől, s nyomban huszonöt percet játszhattam. Egy kisebb sérülés miatt sajnos a következő, ukránok elleni találkozót ki kellett hagynom, de gyorsan sikerült visszaszereznem a már említett bizalmat és a románok elleni negyeddöntőn harminchat percet voltam pályán, ami a meccs fantasztikus hangulata miatt is felejthetetlen élmény lesz a számomra. Úgy gondolom, hogy a rám osztott feladatokat megoldottam, bár nem volt könnyű, ezen a szinten ugyanis a legjobbak már tökéletesen olvassák a védőket is. Korántsem tehettem azt, amit elgondoltam, figyelembe kellett vennem, mit enged a támadó, miközben az edzői filozófiát is követni kellett. Hatalmas motivációt jelent a számomra ez az Eb, nagyon szeretnék válogatott játékos maradni. Hosszú és fárasztó szezonon vagyunk túl, de olyan jól szervezett volt a felkészülésünk, hogy szinte észre sem vettem, úgy elröppent. Ami a személyes fejlődésemet illeti, a jövőben nagyon szeretnék a támadójáték terén is előrelépni.

Az U16-os fiúválogatott egyetlen 2008-as születésű játékosa, Zöldi Péter számára, egyértelműen a tapasztalatszerzés volt a legfontosabb cél a kontinensviadalon. S bár ezeket vélhetően jövőre, a saját korosztályában tudja majd csak igazán hasznosítani, most is a csapat javát kellett szolgálnia azokban a percekben, amikor játéklehetőséghez jutott. A szakvezetés három meccsen szavazott neki bizalmat, az ukránok ellen 18, a norvégok ellen 12, a csehek ellen pedig 9 percet töltött a pályán.

„Nem számítottam ennél többre, szerintem végül nagyon jól jött ki a lépés számomra is – értékelte szereplését Zöldi Péter. – Bátran kijelenthetem, hogy életem legnagyobb élménye volt a románok elleni negyeddöntő, még úgy is, ha csak a kispadról követhettem az eseményeket. Elképesztő hangulat volt a csarnokban. Nem volt könnyű dolgom, mert a meccsek sokkal fizikálisabbak voltak, mint ahogy azt itthon megszoktuk, ráadásul az én posztomon nagyon sok jó játékos van előttem. Az ő vállukról igyekeztem levenni a terheket, amikor a helyükre léphettem. Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy lelkileg nagyon komolyan fel kell készülni a fontos meccsekre, soha nem szabad a biztos siker reményében pályára lépni. Szerencsére már hozzászoktam ahhoz, hogy az idősebbek között is helytálljak, így amikor a saját korosztályomban játszom nem nyomaszt, hogy többet várnak el tőlem, vezéregyéniségként kell viselkednem. Ennek ellenére úgy érzem, hogy ez a szezonom volt az eddigi legfárasztóbb, jól fog esni most néhány nap pihenés.”
 

Fotók: Vasas Akadémia, MKOSZ és FIBA