Megkezdődött a fiú kadet bajnokság

A juniorok után megkezdődött a fiú kadet kosárlabdázók bajnokságának alapszakasza is. A csapatok két fordulón vannak túl, és meglepetésre a címvédő Alba Fehérvár a nyolcadik, azaz utolsó helyen áll. De amire még kevesebben számítottak: nem tudta sikerrel venni a selejtezőt a tavalyi negyedik helyezett Budapesti Honvéd, amely így nem vesz részt a bajnokság további szakaszaiban.

Megkezdődött a fiú kadet kosárlabdázók országos bajnoksága, amelyben az együttesek a selejtezők után két nyolc fős csoportba lettek osztva: a keletibe és a nyugatiba. Meglepetésre a tavalyi negyedik helyezett Budapesti Honvéd gárdája nem tudta sikerrel venni az első akadályt, így a folytatásban nem vesz részt a küzdelmekben. Pedig nagy célokkal vágtak neki a szezonnak.

„A csapat remekül teljesített tavaly, az idei szezonban is az országos döntő a minimum”‒ nyilatkozta az évad előtt honlapunknak Mészáros István, a Honvéd szakosztály-igazgatója.  Nos, nem lehetnek elégedettek a fővárosi klub vezetői.

A Budapesti Honvéd mellett a címvédő Alba Fehérvár okozott még némi meglepetést: a székesfehérváriak két forduló után a keleti csoport nyolcadik, azaz utolsó helyén állnak. Az első fordulóban hazai pályán szenvedtek 92‒71-es vereséget a Debreceni Kosárlabda Akadémia ellen, a második körben pedig a tavalyi ezüstérmes Vasas Akadémia tudott visszavágni nekik: a pasaréti klub 102‒40-re semmisítette meg a címvédő alakulatot.

“Tíz játékosunk is kiöregedett a csapatból, ráadásul Kovács Ákos még országot is váltott. Az olaszországi Umana Reyer Venezia tavaly figyelt fel Ákos teljesítményére”‒ nyilatkozta korábban Pethő Ákos,  aki a tavalyi évad bajnokcsapatát irányította. Ennek ellenére a szakember optimistán tekint a jövőbe.

„Bár sok kiváló játékosunk új korosztályba került, mégis úgy érzem, idén is erősek leszünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nyár végén megrendezett kolozsvári BL-torna, ahol még a Bayern München U16-os gárdáját is legyőztük. Ennek fényében bízom a csapatban és Antal Balázs kollégámban, aki remek munkát végez a fiúkkal.”

Üde színfoltja a bajnokságnak a tavalyi élen végző kvartett további két tagja: a Vasas Akadémia és a Szombathelyi SI Kosárlabda Akadémia. A szombathelyiek a GYKSE Szekszárdot 89‒52-re győzték le, de a kaposváriak ellen sem okoztak csalódást. Bár azt a mérkőzést szorosabb eredménnyel, 74‒68-ra nyerték meg. Egyelőre makulátlan mutatókkal áll a Vasas Akadémia is.

A Keleti csoport állása két forduló után: 1. Vasas Akadémia 4 pont, 2. MAFC 4 pont, 3. Debreceni KA 4 pont, 4. Kecskeméti KA 3 pont, 5. Szolnoki Sportcentrum 3 pont, 6. Zsíros Akadémia Kőbánya 2 pont, 7. Vásárhelyi Kosársuli 2 pont, 8. Alba Fehérvár 2 pont

A Nyugati csoport állása két forduló után: 1. Szombathelyi SI KA 4 pont, 2. Zalakerámia ZTE KK 4 pont, 3. Soproni Sportiskola KA 2 pont, 4. Kosárlabda Akadémia Pécs 3 pont, 5. AKMÉ Körmendi Törpördögök 3 pont, 6. Kaposvári KK 1 pont, 7. PVSK Nemzeti Akadémia 2 pont, 8. GYKSE Szekszárd 2 pont

Forrás: utanpotlassport.hu

Fotó: Bornyi Márton