NB 1/B: Fordulópont?

NB 1/B, Piros csoport, Alapszakasz, Faragó Péter vezetőedző beszámolója:

Budafok – Vasas Akadémia 60-62 (21-18, 11-17, 16-15, 12-12)

Vasas: Moravcsik 3, Boros 8, SÓLYOM 21/12, Kovács 6 ANDRÁSSY 12/3.

Cserék: Katona 5/3, Kelenföldi 5/3, Kozma 2, Steier-, Barócsi-, Horváth-.

 

Egyből belevágok a közepébe, tekintve hogy végre nem vereségeink krónikásaként kell fellépnem. A kezdő ötösünkben változás történt, a folyamatosan jó teljesítményt nyújtó Sólyom került be a héten betegséggel küzdő Katona Robi helyére. Kovács Bubu is meggyőző teljesítményt nyújtott az edzéseken, nem maradt adós a meccsen sem a teljesítménnyel. A Budafok jól kezdte a meccset. Külön figyelmet fordítottunk és szenteltünk a Varga-Horváth páros kapcsolatára. Nem tetszett, hogy folyamatosan megtalálták egymást a palánk alatt nagyon könnyen. Egy fegyverünk maradt, a labdást kellett zavarni kint, ha már elmozdítani nem tudtuk őket a körtéből. Ezt részben megvalósítottuk és pár ilyen labdaszerzésből már ott voltunk a nyakukon. A második negyed hozta meg a védekezésünk gyümölcsét. Teljes mértékben lezártuk a magasak elől a helyet és a körtébe való passz lehetőségét. Pontosan egy Tursics bravúr tripla, 2 Puszta büntető és 3 Fehér fade away középtávoli. Ennyit engedtünk ebben a negyedben a Budafoknak. A támadó oldalon jól és mélyen törtünk be, magunkra vonva a segítő magasakat, majd az üres területre szépen léptünk be labda nélkül. Sajnos pont itt nem találtunk be kívülről, talán nagyobb előnyt is kiharcolhattunk volna de nem lehetek elégedetlen, mert nemcsak hogy álmos kezdés után visszajöttünk a meccsbe de még fordítottunk is. A harmadik negyedben elég sok büntetőhöz juthatott a Budafok. Összesen 19 büntető lehetőségük volt, ebből 10 biztos itt történt. Nem vitatom ennek jogosságát, egyszerűen csak nekünk szerkezeti hátrányunkból fakadóan minden mérkőzésen óriásit kell nyújtani védekezésben a magasak ellen. Nem csak én hanem a játékosaim sem értik hogy miért változik a felfogás minden negyedben. Nyilván nem fogunk feltartott kézzel védekezni, ott belül bizony fizikális harc megy a pozícióért. Egyébként a bíráskodásra most egy szavam nem lehet, nem azért mert nyertünk, hanem mert következetes volt. Ugyanazokat várhattuk el amiket kaptunk, ennek külön ürülök, korrekt játékvezetés volt, még ebben a nagyon fizikális csatában is sikerült józan döntéseket hozni. Visszatérve a mérkőzésre, a negyedik negyedben sikerült a védekezésessel és abból gyors támadásokkal szerezni egy 7 pontos előnyt, ez egy ilyen alacsony pontszámú meccsen soknak mondható. A Budafok ritmust váltott a statikus játékról egy még statikusabbra, be akartak erőszakolni minket a gyűrű alá, a pár büntető kivételével viszont készültünk erre és mindig megvoltak a segítések. Készültünk zóna ellen is (fejben):). Múltkori beszámolómban említettem már a zóna elleni játék fontosságát…

 

Sólyom 3 plusz 1-es akciója ébresztett fel minket és adott lendületet a csapatnak. És akkor a végjáték. Volt 5 támadásunk hogy lezárjuk a mérkőzést. Ebből 2 időkérés után közvetlenül. Értetlenül állok a megvalósítás előtt amit bemutattunk belőle. Sikerült azonban összekapni magunkat és nem búsulni bár bosszantónak bosszantó volt. 16 másodperc volt vissza, az eredmény 60-60. Budafok időkérés. Senki máshoz nem kerülhetett csak Tursicshoz. A kérdés az volt hogy elég messze tudjuk kergetni a félpálya felé a csapdához, mert a hosszú passzt elvesszük. A bedobás után már ment a blitz, Fehérhez került aki visszapasszolta Tursicshoz. A labdát átvette de Robi már azt is zavarta, megtörtént így hogy majdnem félpályán vette át. Robi megzavarta annyira, hogy a csapdára érkező Botival együtt együttes erővel elvegyék tőle mikor egyensúlyát vesztette. Boti pedig a felkapott labdával , a gyűrűre tört és dudaszó pillanatában dobott győztes kosarat. Végül ez a védekezés hozta meg a győzelmet számunkra és az hogy a szörnyű labdabirtoklásaink ellenére amit a végjátékban mutattunk, maradtunk stabilak. Ezek a srácok nem először és nem is utoljára hoznak el idegenből ismét nagyon fontos meccset. Azt hiszem nem érdemtelenül…

Kiemelendő és említést érdemlő teljesítmények:

Csapatszinten a lepattanóban alig maradtunk alul, ezt ilyenre vártam. 13/13 büntetőzésünk minden téren extrának mondható, főleg az eddigiekhez képest. Megvan már most az egyéni taskok eredménye. 20 eladott labdába kergettük a Budafokot, bár ennek egy része inkább ki nem kényszerített hiba volt a részükről. Összesen 55 mezőnykísérletet engedtünk és mi 60 felett voltunk ebben a mutatóban.

Egyénileg:

Moravcsik Áron ma támadásban kissé halványabb volt de Tursicson való védekezése említést igényel. Összesen 7 mezőnykísérleten tartotta az ellenfelét és magas szinten védekezett az egész meccsen úgy, hogy az ő fizikumával kellett elzárásokat áttörjön és kerüljön, majd pressure alatt tartani a labdafelhozatalt is. Extra munka volt.

Andrássy Géza ma támadásban és védekezésben is megtette a tőle telhetőt. Támadásban kevés mezőnykísérletéből ért el 12 pontot, valamint 9 lepattanót és extra védekezést mutatott. Egyszóval összeszedetten játszott. Nem volt vehemens és nyugodt tudott maradni a meccs végéig. Ezt várom tőle.

Sólyom Boti elbírta a felelősségét annak hogy nagyobb szerep hárul rá már nem először. A meccs elején és legvégén nagy energiákkal játszott , 6/4 triplája pedig nagyon jónak mondható. Kezdi megtalálni a játékát, legalábbis remélem és kezdi tudni hogyan lehet eredményes ebben a bajnokságban és hogyan használja adottságait.

Boris és Robi ma faultproblémák miatt kevesebbet játszottak, Boris elsősorban gólpasszokban és védekezésben jeleskedett ma. Robit azért emelném most ki mert 4 faulttal is fegyelmezett tudott maradni és érezte hogy szükség van rá a végjátékban, ahol elpiszkálta a labdát, hozzásegítve a csapatot a győzelemhez.

(Kovács)Bubu és K( Kelenföldi) szépen tartották magukat védekezésben, megcsinálták a megbeszélt feladatokat és segédpontokkal járultak hozzá a győzelemhez, ráadásul K az első félidőben triplát is dobott.

Külön örülök Kozma Norbi visszatérésének aki azzal együtt hogy első meccse volt stabilan játszott, nem kapkodott. Még a meccshiány látszik de agresszíven és okosan irányított abban a kis időben.

Legközelebb az MTK Törökbálint csapatát látjuk vendégül, jó lenne hazai pályán is közelíteni már az idegenbeli mérlegünkhöz. Kulcsfontosságú mérkőzés lesz ez is a rájátszás szempontjából.