NB 1/B: Új idény, új arcok, új remények

A Vasas Akadémia NBI/B-s férfi együttesének első edzésén jártunk, amelyet már Vangelis Ziagkos vezetett. A csapathoz Kerkai Ákos és Sömenek Martin személyében tapasztalt játékosok csatlakoztak, akik minden tudásukkal a közös sikerért szeretnének dolgozni Pasaréten.

A Vasas Akadémia férfi kosárlabdázói az elsők között tértek vissza a pályára, szerda esti szezonnyitó gyakorlásukat pedig már új edzőjük, Vangelis Ziagkos irányította. Az edzés előtt a szakosztály igazgatója, Mészáros Zalán hivatalosan is bemutatta a 2021-2022-es bajnokságra készülő keretnek a görög szakembert, aki röviden elmondta, miért is mondott igent a Vasas felkérésére – erről a korábban vele készített interjúnkban olvashatnak – majd jó egészséget kívánt a csapatnak. Ezt az óhajt a június elején ujjműtéten átesett Boros Márk értette meg leginkább, hiszen nem kis szerencse kell ahhoz, hogy a szeptember végi bajnoki rajtra ismét tökéletesen használni tudja a jobbkezét. Az elmúlt szezonban a csapat legjobb dobóátlagát (14,7 pont) produkáló és a legtöbb időt pályán töltő játékos ennek ellenére ott volt társaival szerda este a Sport11-ben, s minden olyan gyakorlatban résztvett, amihez nem kellett a jobbkezét használnia.

A keretből csupán két játékos hiányzott, az U18-as válogatottal éppen Szlovákiában szereplő Kelemen Ádám, valamint az U20-as együttesben július végén kiválóan játszó Radics Gerzson. Utóbbi jövő héten csatlakozik társaihoz, egy rövid, de jól megérdemelt pihenőt követően. A juniorok közül Kelemenen kívül Lakatos Máté lépett még fel idén a felnőttek közé.

Először húzott magára Vasas-mezt két új igazolásunk, Sömenek Martin és Kerkai Ákos. Előbbi Salgótarjánból, utóbbi pedig a TF-BP-től érkezett Pasarétre. Az őket fogadó játékostársakat mindketten jól ismerik, hiszen az NBI/B Piros csoportjában nagy csatákat vívtak az akadémisták ellen. A legutóbbi idényben különösen a Salgótarjáni KSE elleni playoff-sorozat volt emlékezetes, amelyet három mérkőzéssel megoldott együttesünk, Sömenek Martin pedig az ellenfél egyik legjobbja volt.

„Igazi csapatként működtek együtt a srácok, szerintem ebben voltak jobbak nálunk, s ez volt a győzelmük kulcsa is – idézi fel a playoff első fordulóját a kosárlabdával Körmenden megismerkedő Sömenek, akit az általános iskolájában tanító Patonay Imre személyesen választott ki. A szakember jó szeme nyomán az elsőosztályos kisfiú néhány évvel később az élvonalbeli Körmendben kapta első profi szerződését. Később több csapatot is megjárt, játszott Pakson, Bonyhádon, Oroszlányban és Salgótarjánban. Utolsó klubjának azért is köszönhet különösen sokat, mert itt nyerte vissza az oroszlányi bajnokcsapat tagjaként megtépázott önbizalmát. – Az ország legjobb csapatában nagyon ritkán jutottam szóhoz. Márpedig egy játékos csak akkor tud igazán teljesíteni, amikor érzi a bizalmat, amikor számítanak rá. Ezt a lehetőséget kaptam meg Salgótarjánban. Hogy mégis miért fogadtam el a Vasas Akadémia ajánlatát? Új kihívásra vágytam, Pasaréten pedig ezt jó körülmények között találtam meg, s bevallom a csapat eddigi koncepciója is nagyon tetszett. Remélem az együttes hasznára leszek az új idényben, célom, hogy minél többet adjak hozzá a többiek játékához.”

A 28 esztendős kosárlabdázó számára nem lesz újdonság, hogy fiatalokkal kell együtt játszania, hiszen Salgótarjában is a legidősebb volt. Örömmel kóstolt bele az edzősködésbe is, mitöbb egy OKJ-s tanfolyamot is elkezdett, amelyet a koronavírus-járvány miatt nem tudott befejezni. Ám ez nem jelenti azt, hogy letenne hosszútávú tervéről, ezért most már a TF-et célozza meg az edzői képesítés megszerzése érdekében.

A játékosok ismeretében Martin szerint reális célkitűzés lehet a legjobb négy közé jutás, azt követően pedig bármi elképzelhető. A kosárlabdában lényeges kérdés a folyamatos megújulás, a Vasas pedig erre volt képes az elmúlt idény rájátszásában. A végső döntő pillanatokban pedig már csak a fej számít.

„Azt hiszem elég jól tudom kezelni ezeket a kiélezett helyzeteket, amit leginkább a rutinomnak köszönhetek. A hosszú évek alatt kialakítottam a saját mentális kapaszkodóimat, amelyek nagyon sokat segítenek a nehéz pillanatokban. Sokat jelent számomra a kosárlabda, amiben az is közrejátszik, hogy tizenhét és féléves koromban elveszítettem az édesanyámat, aki addig mindent megtett azért, hogy sikeres játékossá váljak. Az ő emléke lendít túl a nehézségeken, ad erőt a folytatáshoz és a jobbnál jobb teljesítményhez. Utóbbiból remélem a Vasas Akadémia profitálja majd a legtöbbet.”

Az elmúlt idényben Kerkai Ákos 35 perces átlagával az NBI/B Piros csoportjának nyolcadik legtöbbet foglalkoztatott játékosa volt. De a pontszerzésben is jeleskedett, a MAFC ellen például 41-et szórt. A zalaegerszegi kisfiú nyolc-kilenc évesen ismerkedett meg a kosárlabdával, s a ZTE-nél lett élvonalbeli játékos. Hat évvel ezelőtt költözött a fővárosba, akkori döntésében pedig nemcsak a jó ajánlat, de tanulmányai is fontos szerepet játszottak. A Testnevelési Egyetemen elvégezte a sportszervezői alapszakot, majd a sportmenedzser mesterképzést is. S bár későbbi szakmájában minél előbb szeretne gyakorlatot szerezni, most még a kosárlabda pálya élvez elsőbbséget.

„Környezetváltozásra vágytam, hiszen egy rövid veszprémi kitérőt leszámítva, jó pár idényt töltöttem a TF-BP csapatánál – beszél a klubváltás okairól Kerkai Ákos, aki olyannyira ismeri új társait, hogy az elmúlt évek során két fontos fináléban is játszott ellenük. A playoff és a Hepp Kupa-döntőben egyaránt korábbi csapata bizonyult jobbnak, most mégis Pasaréten látja biztosítottnak a fejlődését. – A Vasas Akadémia jól felépített egyesület, ahol kiváló szakmai munka folyik, számomra pedig ez a két dolog különösen vonzó volt. Koromnál fogva természetesen nem számítok gyökeres változásra, de számtalan apróság van, amiben azért szeretnék előbbre lépni. Egyénileg tehát mindenképpen a fejlődés a célom, de legalább ilyen fontosnak tartom azt is, hogy a csapat sikeres legyen és a mérkőzések után győztesen hagyjuk el a pályát. A Vasas kerete erős, minden posztra legalább két-három azonos képességű, jó kosárlabdázója van. Ennek a csapatnak szeretnék én is hasznos tagjává válni.”

Kerkai Ákos szerint az idei piros-kék keret valamennyi mérkőzésének a győzelem lehetőségével vághat neki, a játékosok képességei alapján joggal reménykedhetnek egy jó helyezésben. Az NBI/B Piros csoportjában sok tapasztalatot szerző játékos úgy véli, az alapszakasz ugyan megmutatja az erőviszonyokat, ám a legfontosabb mégis a playoff, ott kell igazán összpontosítani, a formát arra kell időzíteni. Ahogy azt az akadémisták is tették az elmúlt szezonban.

„Szeretek szinteket lépni. Az életben és a kosárlabdapályán egyaránt. Úgy érzem erre most van is lehetőségem, hiszen jó csapatba kerültem, ahol a fejlődés lehetősége is biztosított lesz a számomra” – összegzi elvárásait Kerkai Ákos.

A két játékost természetesen az új edző, Vangelis Ziagkos személyéről is kérdeztük. Sömenek Martin és Kerkai Ákos egyet értettek abban, hogy bár egy jól összeszokott közösséghez csatlakoznak, gyakorlatilag mindenki nulláról indul a görög mester szemében, így egyáltalán nem lesznek hátrányban a többiekkel szemben. Újaknak és régieknek egyformán kell bizonyítaniuk, amire ők a klubváltás pillanatában már egyébként is fel voltak készülve lélekben. Alig várják, hogy megismerjék az új mester módszereit és elképzeléseit.

Fotók: Vasas Attila

GY. SZABÓ CSILLA, 2021.08.05.