NB I/B: A harmadik dobogóst is legyőztük!

NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 13. forduló, Sport11, mérkőzésbeszámoló

Vasas Akadémia – Nyíregyháza Blue Sharks 82 – 73 (20-18, 22-15, 18-21, 22-19)

Sport11, 100 néző, vezette: Surányi, dr. Szakáll, Kéri (ellenőr: Nagy J.)

Vasas Akadémia: Moravcsik 8, Katona R. 14/9, Boros 13/3, Kiss 9, Andrássy 10.
Csere: Kozma 2, Barócsi 11/3, Sólyom 2, Kovács 6, Steier 7/3. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

A Nyíregyháza legjobb dobói: Sztojanovics 28/9, Bus 21/3, Sitku 9/3.

A rövidebb „téli szünet” után újabb nagyon erős ellenfél, a mieinkhez hasonlóan győzelmi szériában lévő Nyíregyháza volt a Faragó-legénység vendége a Sport11-ben ezen az estén.

A motiváció a kisebb pauza után sem lett kisebb fiainkban, akik a napokkal korábban a MAFC NB I/A-s csapatához igazoló Peringer Balázs, valamint a sérülését kúráló Völgyi Marcell nélkül, de a betegsége után két hónapnyi kényszerszünetet követően újra bevethető Andrássy Gézával a soraiban vehették fel a harcot az előző évtizedekben jobbára az NB I/A-ban versenyző, s onnan két éve kieső szabolcsiakkal. Ennek az oka az volt, hogy az alapszakasz első felének végén egy győzelemmel nem csak, hogy idén először került kilátásba a pozitív mérleg birtoklása, de háromból a harmadik dobogós együttes skalpját is megszerezhették Boros Márkék a Veszprém hazai, illetve az Oroszlány idegenbeli legyőzése után.

Ennek szellemében saját nevelésű, 20 éves extra atlétánk rögtön meg is adta az alaphangot a derbinek és vezetésével korán kétszámjegyű előnyünk volt, ám 20-10 után egy 0-10-et engedtünk a legutóbb a kiállítás sorsára jutó Sztojanovics (28 pont, 6 lepattanó, 9 kiharcolt fault) fémjelezte riválisnak, így egy igazi húzd meg, ereszd meg csata kerekedett a ma esti találkozóból. Ezzel együtt minden lélektanilag fontos pillanatban uralta a meccset nagyon fiatal átlag életkorú felnőtt csapatunk és bár 15 pontos előnyről is visszajött a meccsbe, s egészen 4 egységnyire közelítette meg az utolsó percben a Blue Sharks a Vasast, higgadtak tudtak maradni fiaink úgy is, hogy a Moravcsik – Katona páros mindkét tagja 30 perc alatti játékidővel zárt.

Külön kiemelendő, hogy mind a 12 pályára lépő játékosunk szerzett pontot, valamint a hosszabb idő után újra játszó Andrássy Géza a maga 15 perce alatt is eljutott 10 pontig és 8 lepattanóig, a 17 esztendős Kovács Bálint Benedek szebbnél szebb megoldásokkal operált mindkét oldalon, csapatszinten pedig 49-33-ra sikerült hozni a lepattanó-harcot. 

Ezzel megvan zsinórban a hatodik bajnoki, s összességében a nyolcadik tétmérkőzésen aratott diadal. 

Amennyiben sikerülne hazai környezetben jövő szerdán megverni a Békést (Sport11, 16:00), majd a hétvégén a PVSK-Koronoszt idegenben, úgy már a negyedik (!) helyet is elfoglalhatja két hónapja még a kiesőzónából menekülő alakulatunk, mely a mai napon nem kifejezetten jó játékkal is gyakorlatilag végig vezetve tudta legyőzni a mezőny egyik legjobb csapatát.

Fotó: Bornyi Márton