NB I/B: A Honvédot idegenben is legyőztük!

NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 25. forduló, Simon János Kosárlabda Csarnok, mérkőzés összefoglaló

Budapesti Honvéd SE – Vasas Akadémia 66 – 74 (18-17, 11-15, 19-18, 18-24)

Simon János Kosárlabda Csarnok, 500 néző, vezette: Vida B., Józsa A., Nepp L. (ellenőr: Dernei G.)

A Honvéd legjobb dobói: Mucza 12/6, Stefán 12, Kováts 11/3

Vasas Akadémia: Moravcsik 15, Katona 8/3, Boros 16/3, Andrássy 12/6, Völgyi 1.
Csere: Kelenföldi 9/6, Csík Ri. 2, Sólyom 5, Barócsi 6, Kovács -, Csík Ro. -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Az alapszakasz 1-6-os kezdése ellenére az utolsó előtti fordulóban már úgy léphetett pályára Faragó Péter és Lekli József legénysége, hogy mindenképpen a felsőházi rájátszásban folytatja, a kérdés már csak az volt, hogy hol végez csapatunk az 5-7. helyek között. Ellenfelünknek ez a csata viszont élet-halál derbi volt, hiszen egy hazai győzelem esetén fővárosi riválisunk is bejuthatott volna még a legjobb nyolcba.

Ilyen módon egy nagyon jó hangulatú, közel telt házas, végig feszült hangulatú, de magas színvonalú derbit játszottunk és nyertünk meg egy olyan csarnokban, ahonnan ebben a szezonban eddig csak két vendég gárda tudott győzelemmel távozni előttünk.

Kiss Barnabás játékát hosszabb kihagyás után a felnőtt mérkőzésen még nem kockáztattuk meg, Kozma Norbert visszatérése pedig szintén várat még magára, ennek ellenére nagyon egységes és potens csapat benyomását keltette a miénk ezen az estén.

Érezhető volt, hogy ezt a rangadót az nyeri, aki tovább tud jól koncentrálni, s összességében talán a két kezdőirányító közötti különbség is döntő tényező volt – míg Moravcsik Áron (15 pont, 8 gólpassz, 5 szerzett labda) a fordulás után kezébe vette csapata sorsát, addig a volt vasasos Tóth Bence kritikus szituációkban nem tudott betalálni a végjátékban és rossz döntésekbe hajszoltuk korábbi játékosunkat.

Kiemelendő a hét percnyi játék alatt kipontozódó Völgyi Marcell helyett igen sokat pályán lévő, mindössze 17 éves Kelenföldi Domonkos (9 pont, 8 lepattanó) bátor és hatékony játéka, valamint az U20-as derbi végigrakkolása után is nagy elánnal játszó Boros Márk (16 pont, 5 kiharcolt fault, 4 gólpassz) kulcspillanatokban való remeklése, továbbá a két nagyon fontos hármast beszóró Andrássy Géza (12 pont, 6 kiharcolt fault) higgadtsága és a sérülésből visszatérő Barócsi Ádám (6 pont 8 játékperc alatt) plusza.

A hármas győzelmi szériában lévő Vasas Akadémia az alapszakasz záró fordulójában, jövő szombaton Nyíregyházán lép pályára, ahol egy győzelem esetén az ötödik pozícióban végez és onnan kezdheti meg az egyenes kieséses szakaszt.

Fotó: Bornyi Márton