NB I/B: Győrben biztosítottuk be a rájátszás részvételünket!

NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 24. forduló, Győr, mérkőzés összefoglaló

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – Vasas Akadémia 83 – 88 (24-28, 16-25, 29-22, 14-13)

Győr, 150 néző, vezette: Boros, Kulcsár, Tóth K. (ellenőr: Szabadvári)

A Győr legjobb dobói: Ruják B. 19/6, Geiger 15/6, Nárai 12

Vasas Akadémia: Moravcsik 21, Katona 25/12, Boros 13/3, Andrássy 7, Völgyi 15.
Csere: Kovács -, Sólyom 7/3, Csík Ri. -, Kelenföldi -, Steier -, Csík Ro. -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Az Oroszlány hazai legyőzésével teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy csapatunk – a szezon közbeni rengeteg sérülés dacára is – már hetekkel az alapszakasz zárása előtt biztosíthatja helyét a felsőházi rájátszásban – klubunk történetében második alkalommal. Ehhez sok forgatókönyv létezett a feldobás előtt, de a leggyorsabb és a legegyszerűbb az volt, ha legyőzzük a győrieket, akiket hazai környezetben csupán egy pontossal sikerült legyűrnünk egy sokáig emlékezetes derbi végén.

Kiss Barnabás és Kozma Norbert még mindig nem lehetett ott a pályán a társakkal, ám a visszatérése után néhány héttel egyre jobb formába lendülő Katona Róbert (25 pont, 4/11 triplából, 5 lepattanó, 2 szerzett labda) riadót fújt és kinti kosaraival sikerült magunkhoz ragadni a kezdeményezést.

Az első negyed után meglévő két egységnyi vezetésünk a félidő lefújása előtt már egészen 16 pontig is felkúszott, ám egy utolsó pillanatban bekapott triplával „csak” 13 volt közte a nagyszünetben – magasembereink szemszögéből pedig biztató volt, hogy ezúttal nem kerültek olyan korán olyan szintű faultproblémába, mint az utóbbi meccseinken kivétel nélkül mindig.

A fordulás után a szintén nagyot játszó Moravcsik Áron (21 pont, 5 gólpassz, 10 kiharcolt fault) agresszivitására  és tudatosságára támaszkodhattunk (11/14 büntetőből), a palánk alatt pedig a két hónapot után először ki nem pontozódó Völgyi Marcell (15 pont, 8 lepattanó) volt az úr. Ezzel együtt ebben a 10 percben 29 pontot kaptunk, amivel visszajött ütőtávon belülre a házigazda.

A negyedik negyedben már nem jöttek a kosarak a cseréktől sem (az első félidőben Sólyom Botond kiválóan szállt be a maga 7 gyors pontjával), így eléggé behúzta a kéziféket a Faragó-legénység, ám hiába jött számszakilag vészes közelségbe a Győr, végül nem volt már ideje az egyenlítéshez/fordításhoz, így a 13 pontos, 5 lepattanós és 5 labdát szerző Boros Márk, valamint társai örülhetek a lefújást követően, méghozzá 14. győzelmüknek az idei bajnokságban.

Innentől nagyjából az lesz a kérdés, hogy a 3. és a 7. pozíció között hol végez majd felnőtt gárdánk a hátralévő két a fordulót követően és így kivel kezdheti majd a playoffot.

Legközelebb ugyan nem hazai környezetben, de Budapesten lép pályára a Vasas Akadémia, méghozzá a Dózsa György úton, a Budapesti Honvéd ellenfeleként, pénteken 19:30-tól.

Fotó: Bornyi Márton