NB I/B: Nagyon fiatal csapattal nyertük meg a nyolcaddöntőt a kupában!

Férfi Hepp-kupa, nyolcaddöntő, Nyíregyháza, mérkőzésösszefoglaló

Sunshine-NYIKSE – Vasas Akadémia 73 – 77 (27-16, 15-20, 14-18, 17-23)

A Nyíregyháza legjobb dobói: Takács 16/9, Zajác 12/3, Asztalos I. 11.

Vasas Akadémia: Kiss 16, Katona R. 15/9, Boros 4, Völgyi 9, Peringer 2.
Csere: Sólyom 15/6, Kovács 5, Steier 2, Kelenföldi 2, Koflanovics 6/6, Bencsik 1. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Ugyan a legjobb 16 között még versenyben lévő, összesen kettő NB II-es csapat egyikét kapta a nyolcaddöntőben a Faragó-Lekli páros edzette felnőtt gárdánk, ám sem az ellenfél játékereje, szerkezete, tapasztalata, sem pedig a játékosaink jelenlegi állapota miatt nem lehetett (hurrá)optimista a gárda. Az utolsó három mérkőzését kiváló játékkal megnyerő Vasas „nyerte” viszont most is az lett, hogy az edzői stáb erre nem gondolt és nem lett ez által frusztrált, hanem sokkal inkább arra koncentrált a játékosokkal egyetemben, hogy ebből a helyzetből hozza ki a legtöbbet az NB I/A-ban légiósként (és előtte nemzetközi szinten is) tekintélyes karriert befutó, tavaly még a B-csoportot megnyerő Debrecen irányítójaként kezdő Brane Savic edzette rivális otthonában.

A felsőbb osztályba jutást maga elé célul kitűző és az előző fordulóban egy B-csoportos gárdát, az Egert legyőző Sunshine-NYIKSE ráadásul játékosként is a rutinos játékmesterre épít jelenleg és NB II-es tagsága „ellenére” napi rendszerességgel edz, így semmilyen tekintetben sem várhattunk osztálykülönbséget a derbin, pláne úgy, hogy a csapat első három (!) számú irányítója (Moravcsik Áron, Kozma Norbert és Csík Richárd) hiányzott kisebb sérülés vagy betegség miatt, ráadásul Andrássy Géza és két másik magasember, Csík Roland, valamint Barócsi Ádám sem volt hadra fogható.

Így – NB I/B-s szinten – sohasem látott átlag életkorú (bőven 20 alatti) kerettel futott neki ennek a meccsnek a Vasas, hiszen egy ’89-es születésű játékos mellett egy ’96-os, két ’97-es, két ’98-as, egy ’99-es és négy 2000-es ifjonc öltött ezen az estén mezt, s mindannyian érdemi lehetőséget is kaptak.

A csata nagyon nehezen indult a mieink számára, hiszen sokkal nagyobb tempót diktált az ellenfél, mely már a negyed derekán elérte a 20 dobott pontot és a kétszámjegyű különbséget, amit ezt követően másfél játékrészen át fokozatosan faragott csapatunk.

A két, felnőtt szinten tétmérkőzésen debütáló, saját nevelésű, 17 éves fiatalunk, Koflanovics Kristóf és Bencsik Barnabás is kiválóan szállt be, előbbi két fontos hármassal egyenesen kulcsfontosságú kosarakat is szállított, a náluk egy évvel idősebb, a felnőttek között eddig annyira kibontakozni még nem tudó Sólyom Botond (15 pont, 5/11 mezőnyből, 4 lepattanó) pedig bizonyos szakaszokban hátán vitte a gárdát a kisebb sérülés miatt kiváló Boros Márk cseréjeként.

A hajrában annak ellenére, hogy életkorát tekintve nagyon rutintalan kerettel álltunk fel, már keveset hibázott a vezetést addigra egész magabiztosan birtokló csapat, s Kiss Barnabás irányító- és mezőnymunkájának, valamint pontjainak (16 pont, 10 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 1 blokk, 1 szerzett labda) és Katona Róbert (15 pont, 6 gólpassz) hibátlan (6/6) büntetőzésével megnyerte a csatát és ezzel az utóbbi két szezonhoz hasonlóan ott lesz a legjobb nyolc gárda között a Vasas Akadémia!

Legközelebb holnap, azaz pénteken már a következő feladat vár fiainkra, akik a veretlen bajnoki listavezető Oroszlány otthonában lépnek fel este 19:00-tól.

Fotó: Bornyi Márton