NB I/B: Nagyon magabiztos továbbjutás a kupában!

Férfi Hepp-kupa, második forduló, Sport11, mérkőzés összefoglaló

Vasas Akadémia – Budapesti Honvéd 90 – 55 (25-17, 27-14, 20-13, 18-11)

Sport11, 150 néző, vezette: Jurák, Győrki, Bódis

Vasas Akadémia: Moravcsik 8, Katona R. 9/6, Boros 12/3, Andrássy 10/6, Völgyi 8.
Csere: Kozma 11/9, Peringer 2, Sólyom 2, Kiss 10, Steier 6/3, Kovács 9/3, Kelenföldi 3/3. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

A Honvéd legjobb dobói: Stefán 12, Kováts 9, Valerio 8/6.

Faragó Péter vezetőedzőként először vezethette a klub edzőlegendájától, Saeed Armaghanitól átvett felnőtt csapatot, s bár a „régi” kezdővel futott ki (Boros visszakerült Steier helyére), mégis jópár változtatást láthatott a kilátogató közönség, ami a játékot és annak felfogását illeti. Az első támadás végén Boros verte be a triplát egy szépen kijátszott akció végén, ami remekül megadta az alaphangot a derbinek az idén még a bajnokságban nyeretlen fővárosi rivális ellen.

A csapat nagy sebességgel játszott, de gyorsan be is ütötte a „büntetlen” faultjait, Moravcsik Áron pedig hiába adott jó ritmust a társaságnak, két gyors személyije miatt hamar leülni kényszerült. A helyére beálló Kozma Norbert viszont ilyen szintén még tőle nem látott magabiztossággal irányította a csapatot, s habként a tortára 3/3 triplát bevágott az első etap végéig, ez pedig sok(k) volt a 2:1:2-es (!!!) zónával is megpróbálkozó ellenfélnek – bár 14 pontos hátrányból ekkor még büntetőivel visszakapaszkodott 8 egységnyire Puskás Artúr legénysége.

A második etapban viszont még egy lapáttal rá tudott tenni a 12-es (!) rotációval dolgozó Vasas, s lényegébe véve akárki is állt be a padról, minimum fel tudta venni a már pályán lévők ritmusát, sőt, szinte mindenki azonnal tudott látványosan lendíteni is a csapat játékán.

Ennek jutalma az lett, hogy a nagyszünetre 50 dobott pont fölé és 21 egységnyi előnyhöz jutott a gárda, mely 8/10-es triplamutatóval zárta az első 20 percet, ezzel gyakorlatilag teljesen demoralizálva az ellenfelet.

Ha ez nem lett volna elég, csapatunk a harmadik etapot három gyors kosárral kezdte a villámgyors akciókat vezető Moravcsik – Boros páros főszereplésével, ami után már a 30 pontos különbséget ostromoltuk, s ezt a távolról alaposan leromló dobóforma ellenére is csak tovább növeltük a lefújásig.

Az idény korábbi szakaszában, illetve a felkészülés során is óriási munkát végző, de ezt úgy igazán eredményes játékkal párosítani stabilan nem tudó csapat varázsütésszerűen feljavult a játék több fontos szegmensében, hiszen 32 mezőnykosarunkra 26 gólpassz jutott, míg lepattanózásban a 11-et lekapó Peringer vezetésével 47 – 28-as diadalt aratott a Faragó-Lekli páros edzette alakulatunk – így a továbbra is mérhetetlenül sok (27) eladott labdát is tudta kompenzálni a csapat.

Külön kiemelendő a felnőtt és NB I/B-s szinten 7,5 percnyi játék alatt agilis kosárlabdával és egy jó triplával bemutatkozó 17 éves saját nevelésű játékosunk, Kelenföldi Domonkos debütálása, valamint a vele egykorú Kovács Bálint Benedek 9 pontos, 10 lepattanós, 1 blokkos teljesítménye 15 percnyi lehetőség alatt.

A csapat összes játékosa dobott mezőnykosarat, többféle szerkezetben is dominálni tudtunk, ezzel pedig kétség sem férhetett a győzelmünkhöz három bajnoki vereség után, így a legjobb 16 között vagyunk a Hepp-kupában és szerdán egy egészséges önbizalom-töltettel várhatjuk a Bonyhád elleni, idegenbeli alapszakasz-csatát.

Fotó: Bornyi Márton