NB I/B: Nyíregyházán közel volt a bravúr

NB I/B, Piros csoport, rájátszás, 1-8. helyért, negyeddöntő, 1. mérkőzés, Nyíregyháza

Nyíregyháza Blue Sharks – Vasas Akadémia 71 – 59 (13-21, 11-10, 27-16, 20-12)

Nyíregyháza, 500 néző, vezette: Pozsonyi, dr. Mészáros, Lengyel, (ellenőr: Pázsitka)

A Nyíregyháza legjobb dobói: Czura 15/6, Fazekas 12, Sztojanovics, Czinger 11-11

Vasas Akadémia: Moravcsik 4, Katona 8/6, Boros 12/6, Kiss 5, Völgyi 14.
Csere: Andrássy 4, Sólyom -, Kovács 10, Kozma -, Steier 2, Csík Ro. -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József

Csapatunk hatodik kiemeltként kezdhette a rájátszást és így éppen azzal a Nyíregyházával vívhatja meg a negyeddöntő kört, mellyel az alapszakasz végén, ugyanebben a csarnokban mérkőzött meg utoljára. Az első percek után úgy tűnt, hogy a hazaiak irányítóját, Bus Ivánt 9 ponton, valamint 3 gólpasszon tartó és 7 eladott labdába kergető védekezésünk teljesen megfogja a harmadik kiemeltet és képesek lehetünk uralni a derbit.

Ám irányító poszton sajnos riválisunk is képes volt kihúzni csapatunk egyik „méregfogát” azzal, hogy az egész szezonban briliánsan teljesítő Moravcsik Áron (4 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 10 eladott labda) rövid passzait teljesen elvették a festékben, a dupla duplázó Völgyi Marcell (14 pont, 12 lepattanó, 2 gólpassz) pedig szép számai ellenére sokszor volt pontatlan a gyűrű közelében, a csereként beálló Andrássy Géza pedig gyorsan faultproblémákba keveredett.

Így egy összesen 21 pontot hozó negyed után előnnyel mehettünk el a nagyszünetre, de érezhető volt, hogy támadásban nagyon visszavettünk a Boros Márk (12 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 4 szerzett labda) diktálta hatalmas tempó után.

A fordulást követően egy támadásban teljesen más szellemű Nyíregyháza jött ki a pályára, behúzódó védekezésükkel pedig nem tudtunk mit kezdeni, a dobóink 4/18-as triplázással hozták le a mérkőzést, ilyen formán pedig szépen lassan felőrölt minket a két éve még az NB I/A-ban versenyző ellenfél és jobbára csak stabil és agresszív védekezésünkkel tudtuk meccsben tartani magunkat.

A negyedik etap derekán aztán már azzal sem, az első alkalommal, amikor elment a vendéglátó nyolc ponttal, még egyenlíteni tudtunk egy lendületes rohammal, ám másodjára már nem, ráadásul a végjátékban Katona Róbert is kiszállt ideje korán, a 10 pontos Kovács Benedeken kívül pedig nem maradt már érdemi tűzerő a csapatban a hajrára.

Így az egyik fél második győzelméig tartó párharc első felvonását megnyerte a Blue Sharks, így vasárnap 18:00-tól, a rendkívüli módon a Pasaréti Sportcentrumban megrendezésre kerülő rangadón már az életben maradás lesz a tét fiaink számára.

Fotó: Bornyi Márton