NB I/B: Oda-vissza vertük az Oroszlányt!

NB I/B, Piros csoport, alapszakasz, 23. forduló, Sport11, mérkőzés összefoglaló

Vasas Akadémia – OSE Lions 90 – 83 (21-21, 22-25, 19-17, 29-20)

Sport11, 500 néző, Vezette: Surányi, Esztergályos, Sabáli (ellenőr: Nagy János)

Vasas Akadémia: Moravcsik 13, Katona 17/15, Boros 13/3, Andrássy 10, Völgyi 7.
Csere: Kovács B. 12, Sólyom 5/3, Csík Ri 2, Kelenföldi -, Steier 9/6, Csík Ro. 3. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Az Oroszlány legjobb dobói: Kovács G. 31/9, Kiss K. 22/3, Madár 12/6

Magasan a legnagyobb nézőszám előtt lejátszott mérkőzésünk volt ez eddig hazai pályán ebben a szezonban, hiszen közel volt a telt házhoz a publikum – ez persze az óriási létszámban érkező vendégszurkolóknak is nagyban köszönhető volt. Ennek megfelelően szokatlanul jó hangulatban folyt a derbi, melyet a nagyon éles csapatjátékkal kezdő felnőtt gárdánk remekül indított, 6-0 után érezhető volt, hogy a Spagnolo nélkül érkező vendégek számára ez kőkemény csata lesz, hiába utazott ide listavezetőként az OSE.

Madár András és Kovács Gábor találataival a negyed derekán már utolérte a mieinket az idén is a bajnoki címre törő rivális, de a negyed vége 21-21-es döntetlen állást hozott – viszont hamar kiderült, hogy a nálunk játszó Kovács Bálint Benedek és két évvel idősebb, de még így is csak 20 esztendős testvére, Kovács Gábor közti fivérharc mindkét ifjoncot extra módon inspirálja – ekkor még inkább az oroszlányi vezér volt tarthatatlan.

A második etapban már érződött, hogy gond lehet a faultokkal, de a zseniálisan irányító Moravcsik Áron (13 pont, 9 gólpassz) és a két gyors hármast beverő, összességében 5/8-as triplázást hozó Katona Róbert vezetésével újra el tudott rugaszkodni a Vasas, viszont beindult a gépezet a Vavra-legénységnél is, a félidőre pedig már a vendégek mehettek el négy egységnyi fórral pihenni.

A nagy kedvvel játszó Boros Márk labdaszerzéseivel és agresszív betöréseivel hamar fordítottunk a harmadik etap elején, ám az ezen a szinten sohasem látott – egyébként teljesen következetes és egységes – alacsonyan vett faulthatárnak (2 órás mérkőzés 37, illetve 29 faulttal) köszönhetően sorra pontozódtak ki vezéreink, Moravcsik, Katona, Völgyi és Andrássy is kiszállt a mindössze hét játékperc alatt öt faultot begyűjtő Sólyom Botond mellett, ráadásul a két technikai után négy ponttal már az oroszlányiak mentek nem sokkal a negyed vége előtt, amikor is Steier Bence (9 pont, 4 lepattanó, 1 blokk) hűtötte le a kedélyeket és hozta vissza a csapatot egy pontra.

Ekkor nem hogy nem tört meg lélektanilag az igencsak fiatal (egy 97-es, egy 98-as, egy 99-es és két 2000-es születésű játékossal felálló) ötössel operáló Faragó-legénység, de óriási mentális erőt merített. Az utóbbi három szezonban a kilencedik egymás elleni tétmérkőzésen nyolcadik győzelmét arató csapatunk pedig a parádézó Kovács Bálint Benedek (12 pont, 5/5 mezőnyből, 2/3 büntetőből) és a higgadtan irányító, szintén 2000-es születésű Csík Richárd főszereplésével lehozta a végjátékot is. Noha a kétszámjegyű vezetésért is támadhatott a Vasas Akadémia, higgadt büntetőzéssel ugyan, de picit szűkebb lett a siker, ám így is fennállása egyik legemlékezetesebb diadalát aratta felnőtt gárdánk, mely ezzel a győzelemmel egy lépésre került a rájátszásba jutás biztosításától, ami óriási siker egy mindössze két nem U23-as korú játékossal felálló együttes számára.

Az alapszakasz hátralévő három mérkőzését egyaránt idegenben játssza csapatunk, elsőként jövő csütörtökön, Győrben lép fel a még mindig Kiss Barnabás és Kozma Norbert nélkül robogó alakulatunk.

Fotó: Bornyi Márton