NB I/B: Óriási veszprémi bravúrral döntősök vagyunk!

NB I/B, Piros csoport, rájátszás, 1-8. helyért, elődöntő, 3. mérkőzés, Veszprém

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Vasas Akadémia 69 – 71 (21-25, 15-16, 19-13, 14-17)
Veszprém, 500 néző, vezette: Tőzsér, Farkas G., Vida B. (ellenőr: dr. Gincsai)

A Veszprém legjobb dobói: Pavlovics 20, Körtélyesi 19/12, Kovács S. 16/6.

Vasas Akadémia: Moravcsik 18/6, Katona 14/6, Boros 17/6, Andrássy 3/3, Völgyi 8.
Csere: Kiss 8, Kozma -, Sólyom 2, Kovács 1, Barócsi -. Vezetőedző: Faragó Péter. Edző: Lekli József.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc győztese: A Vasas Akadémia 2-1-es összesítéssel.

Eljött az igazság pillanata, azaz tudvalevő volt, hogy aki nyeri ezt a derbit, továbbjut a B-csoport döntőjébe – ahol a Veszprém legutóbb tavaly, csapatunk pedig tavaly előtt járt. Papíron nagyjából semmi sem szólt fiaink mellett, ám erre Andrássyék folyamatosan fittyet hánytak ebben a szezonban, igyekeztek tehát most is rácáfolni a közvélemény várakozására.

A forgatókönyv nagyon hasonlóra sikeredett, mint jópár idei csatáé, hiszen jól tudtunk kezdeni, az első negyedben 25 pontot szórtunk a tarthatatlan Boros Márk (17 pont, 3 gólpassz, 8 kiharcolt fault) betöréseire építve, de Pavlovicsot most sem sikerült érdemben megfékezni támadásban, így „csak” négy pont volt az előny 10 perc után.

A második etapban visszább vett a tempóból mindkét gárda, de a veszprémiek a feljavuló Körtélyesin kívül kevés segítséget kaptak pontszerzésben – és több kulcsember a faultokat is gyorsan gyűjtögette, így tehát kontroll alatt tartotta a második kiemeltet a Faragó-legénység, a nagyszünetben hárommal mentünk.

A fordulás után jött a kritikus harmadik negyedbeli megingás, ahol számtalanszor esett már vissza markánsan a teljesítményünk és húztuk magunkra az ellenfelet, ez sajnos most is hasonlóképp történt, hiába tudtunk nyolc ponttal is ellépni, végül még a vezetést is megszerezte a záró etap előtt ellenfelünk, ráadásul nálunk is gyűltek Kiss, Völgyi és Moravcsik faultjai, ami óvatosságra inthetett a végjátékot megelőzően.

A negyedik negyedben viszont óriási erőtartalékokat mozgattak meg Katona Róberték (14 pont) és Pavlovics kiszállása után érezhető volt, hogy lehet keresnivaló a végső győzelem megszerzését illetően, pláne mivel Körtélyesi is kiszállt az etap közepén.

Ez a 10 perc minden tekintetben a küzdelemről szólt, s Boros 67-69-nél beszórt triplája újra Vasas-vezetést eredményezett, innen pedig hiába pontozódott ki Moravcsik és vétettünk több rutintalan hibát, Kiss Barnabás két jó büntetője után négy pontos fórnál úgy látszott, kézben lehet a meccs és a hazaiak rossz megoldásainak is köszönhetően az utolsó pillanatokban két támadást is kivédekezve nyert a Vasas Akadémia, mely története során másodszor döntőzhet az NB I/B-ben – most ráadásul minden idők egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatával, összesen két 22 évnél idősebb játékossal a keretében, ami példátlan a magyar férfi kosárlabda történelmében.

Ahogy az is példátlan, hogy két fővárosi, ráadásul egy és ugyanazon csarnokban edző és játszó csapat vívja a bajnoki döntőt – az Oroszlányt hatalmas meglepetésre szintén idegenben kiejtő TF-Budapest lesz az ellenfelünk a jövő szombaton kezdődő mindent eldöntő aranypárharcban, ahol tehát pályaelőnye sem lesz egyik félnek sem a Sport11-ben – így reményeink szerint igazi fővárosi kosárlabda ünnep lehet csarnokunkban!

Fotó: Bornyi Márton