NBI B: A négyes döntő a végcél

A Vasas Akadémia férfi kosárlabdázói már az alapszakasz vége előtt biztosították helyüket a playoffban.

Boros Márk szerint azonban mégsem dőlhetnek nyugodtan hátra. A csapatnak ugyanis nagy tervei vannak, a legjobb négy között szeretnének végezni.

Az NBI/B Piros csoportjának playoffjában már biztos a Vasas Akadémia férfi csapatának helye, a tabellán az előkelő harmadik helyen álló együttes számára mégis fontos lesz a hátralévő három meccs. A mögöttük sorakozó három gárda is velük azonos pontszámmal várja a végjátékot, a folytatás szempontjából pedig korántsem lesz mindegy, ki honnan vág neki az utolsó nagy menetnek. Különösen akkor nem, ha valakinek tervei vannak. Mint a Vasas Akadémia férfi kosárlabdázóinak.

„Egyénileg és a csapat számára egyaránt a négy közé jutás a cél – jelenti ki határozottan Boros Márk, aki a statisztika szerint együttesünk legponterősebb játékosa a maga 14,61-es átlagával. – Egy sportoló soha nem mondhat olyat, hogy mondjuk második szeretne lenni, ezért mi is mindig a győzelem reményében lépünk pályára, ám a realitás talaján állva a négyes döntőt várhatjuk el magunktól. Hogy ott végül mi történik, az már a pillanatnyi lelkiállapoton, formán és erőviszonyokon múlik. Nem dőlhetünk hátra, hiszen a mai Miskolc elleni hazai találkozó sem lesz könnyű, az azt követő Salgótarján elleni idegenbeli meccs pedig kifejezetten nehéz lesz. A koronavírus által meggyengített szigetszentmiklósiak ellen zárjuk majd az alapszakaszt, nagyon reméljük, hogy gyorsan meggyógyulnak, és jó meccset játszhatunk ellenük is.”

A pandémia az akadémistákat sem kerülte el, november hatodikát követően több mint egy hónapig nem tudtak pályára lépni a megbetegedett játékosok nagy száma miatt. Köztük volt Boros Márk is, igaz, ő vészelte át a legenyhébb tünetekkel a betegséget. A visszatérés ennek ellenére nem volt egyszerű. Sem neki, sem a csapatnak.

Moravcsik (6) és Boros (13) a MAFC ellen is remekül dolgozott össze

„Hét győzelemmel kezdtük a bajnokságot, egy rendkívül jó alapozást követően, kirobbanóan jó fizikai állapotban, meccsre éhesen vágtunk neki a pontvadászatnak – idézi fel a rajtot a huszonnégy éves játékos, aki szerint az együttes a kényszerpihenőt követően nagyon nehezen talált magára. – Mintha hullámvasútra ültünk volna. Azonnal belefutottunk három fájdalmas vereségbe, majd a MAFC ellen nagy hátrányból fantasztikusan fordítva nyertünk. Személy szerint nekem ez volt a legjobb meccsem, de a csapat is sok erőt merített belőle. A miskolci győzelem is igen fontos volt, hiszen a Nagykőröstől elszenvedett nagy vereség után mentünk hozzájuk. Arra viszont február közepéig kellett várni, hogy ismét úgy érezzem, addig darálunk, megyünk előre, amíg nem nyerünk. Ez volt a Veszprém elleni meccs. Ami pedig a betegséget illeti, hiába volt az esetemben könnyű lefolyású, a gyógyulást követően is két-három hétig kínoztak izomgörcsök, volt, hogy egyetlen perc után kifulladtam. Néha olyan érzésem volt, mintha egy másik sportágból jönnék és soha életemben nem kosárlabdáztam volna. Az első meccsen szinte kiszakadt a tüdőm. Most már jól vagyok, néha-néha azonban visszatér egy furcsa szúró érzés, amit korábban sohasem tapasztaltam. Összességében mégis szerencsés vagyok, szerintem jól jöttem ki ebből az egészből.”

Boros Márk szerint abban, hogy pillanatnyilag ő a csapat legpontosabban célzó játékosa, az egy évvel ezelőtti karanténnak is van szerepe. Az akkori szép időt kihasználva a kertjükben található palánknál gyakorolta a büntetődobásokat, amelyekben így legalább három-négy pontnyit is javult. Ugyanakkor a csapattársak szerepét sem lehet kisebbíteni, különösen Moravcsik Áronét nem, aki az együttes irányítójaként pontosan tudja, mikor kell csapattársát helyzetbe hozni. Különösen Márkot:

„Ötödik éve játszunk együtt, nagyon jól megértjük egymást, tökéletesen olvassuk a másik játékát. Éppen ezért azt is jól tudjuk kinek, mikor és hogyan kell teret adni. De általában is jellemző a csapatunkra, hogy igyekszünk egymás keze alá dolgozni, a másikat a lehető legjobb helyzetbe hozni. Kinek mi az erőssége, azt próbáljuk kiaknázni. Az ellenfeleknek nincs is könnyű dolga velünk, hiszen mindenkire figyelniük kell. Ezt az összhangot szeretnénk átvinni a playoffra is. Ha sikerül, már nagy baj nem lehet.”

Fotó: Vasas Attila

Forrás: https://www.vasassc.hu/hirek/21121/a-negyes-donto-a-vegcel