NBI/B – A palánk alatt erősítettünk

Centerposzton erősített a Vasas Akadémia férfi NBI/B-s csapata Olasz Ádám személyében, aki két hete érkezett Ceglédről Pasarétre. A zalaegerszegi születésű 201 centiméter magas játékos mind a TF-BP, mind pedig a Nyíregyháza ellen pályára lépett és értékes pontokkal, valamint lepattanókkal segítette együttesünket.

Olasz Ádám magassága ellenére csak igen későn, tizenhárom évesen kezdett kosárlabdázni, addig szülővárosában, Zalaegerszegen focizott. Utóbbit azonban egyre inkább unta, és az egyik unokatestvérének hívó szavára hallgatva váltott sportágat, amit azóta sem bánt meg.

„Igazából én sem értem, miért alakultak így a dolgok, hiszen más kisiskolásként is kilógtam a tornasorból, de ennek most már nincs is túl nagy jelentősége – idézte fel a kezdeteket Olasz Ádám. – A folytatásban ugyanis nagyon gyorsan felpörögtek az események, és már tizenhat esztendősen felkerültem az egerszegi felnőtt csapathoz, egy évvel később pedig már az első profi szerződésemet is megkaptam. Mivel első osztályban játszottam, a korosztályos válogatottba is bekerültem, az U20-asokkal Európa-bajnokságra is kijutottam. A folytatásban kosárlabdáztam, Oroszlányban, Pécsett, Szegeden, Jászberényben, a legutóbb pedig Cegléden. A CKE-nél azonban nem találtam meg igazán a helyemet, ezért mondtam örömmel igent a Vasas megkeresésének. Stephen Arigbabu személyesen hívott fel és nagyon tetszett az általa felvázolt koncepció. Leginkább az, hogy első körben nem vár el tőlem túl sokat, azt szeretné, ha lépésről lépésre épülnék be a csapatba. A Vasas Akadémiának van egy futós, gyors, fiatalos rendszere, ezt azért meg kell szoknia annak, aki máshonnan érkezik.”

A huszonhét éves kosárlabdázónak az is szimpatikus volt, hogy vezetőednőnk „csak” annyit kérte tőle, hogy adja önmagát, Pasaréten is elsősorban a nagy szívére lesz szükség és a lepattanóira. A német szakember ugyanis nem a statisztikai mutatók alapján értékeli játékosait és a győzelmet is kizárólag csapatként tudják megszerezni. Ebbe az elképzelésbe pedig nagyon is bele illik Olasz Ádám személye, aki a siker érdekében, a többiekért, akár „meghalni” is képes a pályán.


Olasz Ádámra (fehér 27-es) nagy szükség lesz a palánk alatti játékban

„Meglehetősen kritikus vagyok önmagammal szemben, így az eddig lejátszott két mérkőzésről is csak azt tudom mondani, ennél többre is képes leszek a folytatásban. Most az a célom, hogy minél többet juthassak szóhoz, és minél többet segítsek a csapatnak. A beilleszkedés nem tűnik nehéznek, hiszen a társak többségét már ismertem, játszottam ellenük, Farkas Attilával és Fekete Viktorral Zalaegerszegen, Homoki Donáttal pedig Jászberényben még csapattársak is voltunk. Az első benyomásaim nagyon kedvezőek és bevallom, örülök, hogy végre fővárosi csapathoz igazoltam. Barátnőm eddig is Budapesten dolgozott, és most végre életvitelszerűen is együtt lehetünk” – tudtuk meg OlaszÁdámtól, aki a hétvégi Nyíregyháza elleni hosszabbításos mérkőzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár végig hittek a győzelemben, azért azt már a találkozó előtt is tudták, hogy a házigazda gárda igen veszélyes együttes. A Vasas Akadémia közössége azonban ismét példamutató összetartásról tett tanúbizonyságot és ennek köszönhetően a tizedik bajnoki után is őrzi veretlenségét.

A Vasas Akadémia férfi csapata ma este 18:30-as kezdéssel a Jászberényi KSE ellen igyekszik folytatni eddigi nagyszerű sorozatát a Sport11-ben.

Fotók: Vasas Akadémia/Láng Győző

Cikk: Gy. Szabó Csilla