NBI/B – Hosszabbításban nyertünk Nyíregyházán

Óriási izgalmak közepette őrizte meg veretlenségét férfi kosárlabdacsapatunk Nyíregyházán. Együttesünk egyetlen egyszer vette át a vezetést, mégpedig a hosszabbítás végén, s ezzel idén sorozatban tizedik győzelmét aratta.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 10. forduló.

Hübner Nyíregyháza BS – Vasas Akadémia 59-60 (16-12, 16-14, 8-14, 14-14, 5-6)

Nyíregyháza: Vaiangina (12/6), Bus (17/6), Végső (3), Tarján (9), Geiger (7/3). Csere: Nagy (3), Szobi (2), Völgyi (3), Glatz (3/3), Bonifert.

Vasas: Takács (7/3), Fekete (1), Cseh (23/6), Andrássy (8), Pleesz Á. Csere: Medve (2), Farkas (5/3), Olasz (8), Kelemen (4), Rosta (2).


A sereghajtó otthonába látogatott vasárnap délután NBI/B-s férfi együttesünk, amely az idei szezonban még nem szenvedett vereséget, kilenc találkozót nyert meg zsinórban. A találkozónak tehát akadémistáink voltak az esélyesei, ám a meccs kezdete korántsem a mi elvárásaink szerint alakult. A vezetést a nyíregyháziak szerezték meg, Cseh Botond két duplája révén azonban tartottuk a lépést a jobban támadó hazaiakkal, majd Takács Dániel kosarával egyenlítettünk (6-6). Ezt követően 8-8-nál volt ismét együtt a két csapat, mielőtt a Nyíregyháza ismét előnyhöz jutott.

A második negyedben Rosta Péter szerezte az első kosarunkat, ezzel három pontra jöttünk fel (17-14), de csak rövid időre. A hazaiak ismét pontosabban céloztak és a 13. percben már tíz ponttal vezettek (24-14). A két csapat közötti dobószázalékban megmutatkozó különbség az eredményben is tükröződött, hiszen a vendéglátók 50 százaléka állt szemben akadémistáink 28 százalékával. A folytatásban sem javult a helyzetünk, a 17. percben már tizennéggyel vezettek a nyíregyháziak (32-18). Takács büntetőivel, majd Olasz Ádám három közelijével faragtunk a hátrányunkon (32-26), s vonulhattak a csapatok hatpontos hazai vezetéssel az öltözőbe (32-26).

Farkas Attila triplájával indult a második félidő, majd ismét ő volt eredményes, és ekkor már csak egyetlen pontnyi hátrányban voltunk. A házigazdáknak ekkor meggyűlt bajuk a pontszerzéssel, közel négy és fél percre volt szükségük ahhoz, hogy Bús révén végre pontot szerezzenek. A helyzetet kihasználva Takács hárompontosával a 26. perc elején ki is egyenlítettünk (34-34), s a negyed végére sem tudott egyik csapat sem előnyhöz jutni (40-40).

Mintha új mérkőzés indult volna a negyedik negyed elején, semmi nem dőlt el az azt megelőző háromban. A hajrát a Nyíregyháza kezdte jobban egy sikeres távoli dobással, amire csak egyetlen ponttal tudtunk válaszolni, Fekete dobta be a személyit, egy a javunkra megítélt technikai hibát követően (43-41). A házigazdák két újabb távolival már nyolcpontos (49-43) előnyhöz jutottak a 33. percben, amire Stephen Arigbabu azonnal időt is kért. A folytatásban Cseh támadott sikeresen, sőt még egy büntetőt is értékesített, s ezzel ötpontosra csökkent a hátrányunk. Öt perccel a meccs vége előtt, azonban ismét nyolc ponttal vezettek a nyíregyháziak.

Szerencsére Cseh továbbra is pontosan célzott, így az utolsó 2 percre egyetlen pontnyi hátránnyal fordulhattunk (54-53). 18 másodperccel a meccs vége előtt a mezőny legeredményesebb játékosa, az akkor már húsz pontnál járó Cseh Botond ellen vétettek személyi hibát a házigazdák. A két büntetőből azonban csak az elsőt dobta be játékosunk, s ezzel 54-54 lett a rendes játékidő vége.

Az ötperces hosszabbítás első kosarát a nyíregyháziak szerezték (56-54), majd Bús büntetőjével hárompontra húztak el.  Medve Mátébetörésével szépítettünk, ám a vendéglátók sem maradtak el az azonnali válasszal (59-56). Másfél perccel a meccs vége előtt, Andrássy Géza tuszkolta be a kosárba a labdát, majd Cseh duplájával a mérkőzés folyamán először jutottunk vezetéshez (60-59). Mint utóbb kiderült a lehető legjobb pillanatban, ezt követően ugyanis már nem esett kosár. Ezzel csapatunk, ha izgalmas körülmények között is, de megőrizte vezetését, és veretlenségét is.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok mindkét csapatnak, szívüket-lelküket beleadták a mérkőzésbe! Kellet egy kis idő mire felismertük, hogy ellenfelünk sokkal jobb csapat annál, mint amit a tabellán elfoglalt helyük mutat. Sajnos a játékvezetők mindkét fél számára elrontották a mérkőzést. Nem szeretném kicsinyíteni a Nyíregyháza érdemeit, de minden kérdéses vagy egyértelmű ítélet ellenünk szólt. A játékosaim egész szezonban keményen dolgoznak, mégsem kapnak tiszteletet a játékvezetők részéről. Harminc éves kosárlabda pályafutásom során ilyet még sohasem tapasztaltam. Szeretnék sok sikert kívánni a Nyíregyháza csapatának a szezon hátralévő részében.”

Fotók: hunbasket.hu

Cikk: Gy. Szabó Csilla