NBI/B – Ismét nagyot hajráztunk

Az utolsó negyedben mutatott jó játék elég volt a győzelemhez az Óbuda ellen. Csapatunk nehezen találta meg ritmusát a karácsonyi szünetet követően, de így is hozta a kötelezőt. Férfi kosárlabdázóink továbbra is a tabella előkelő második helyén állnak az NBI/B Piros csoportjában.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 14. forduló.

Vasas Akadémia – Óbudai Kaszások 78-74 (19-18, 16-23, 23-25, 20-8)

Vasas: Takács (9/3), Pleesz Á. (8), Fekete (8), Olasz (6), Rosta (6/3). Csere: Farkas (17/6), Medve (11/9), Andrássy (13), Kelemen, Pleesz G.

Kaszások: Supola (15/6), Boros (9/6), Steers (17/6), Balázsi (4), Szabó. Csere: Horváth (3/3), Armaghani (11), Lakosa (10/6), Pollák (5/3), Kolozsvári.


A bajnoki szezon őszi sorozatát ugyan vereséggel zárta férfi együttesünk Pécsett, ám ez egy tizenkét győzelmes sorozatnak jelentette csupán a végét. Csapatunk így a tabella második helyén állva kezdte az újévet, a 11.-ként karácsonyi szünetre vonuló óbudai kaszások ellen.

A vendégek triplája adta meg az alaphangot, amire Olasz Ádám, Fekete Viktor és Pleesz Ádám duplájával válaszoltunk (6-3). Andrássy Géza, majd Pleesz újabb kosara, valamint Farkas Attila büntetői révén a 6. perc közepén már hét ponttal vezettünk. Ekkor azonban akadozni kezdtek a támadásaink, és közel három percig nem tudtunk kosarat dobni. Ezt kihasználva a vendégek megfordították az állást (18-17). Takács Dániel azonban biztos kézzel értékesítette a negyed végén kínálkozó helyzetet, s így egypontos előnnyel zártunk.

A második játékrészben láthatóan a védekezésre fordították a csapatok a legnagyobb figyelmet, mindkét oldalon kevés pont esett. A mi részérünkről, öt percen át, csak a fiatal Rosta Péter talált be, egyszer büntetőből, egyszer pedig a hárompontos vonalon kívülről. A folytatásban Olasz, majd Andrássy és Farkas csatlakozott hozzá, a kaszások azonban tartották a negyed elején szerzett minimális egy-három pontos előnyüket, amely a végére hatra nőtt.

Olasz Ádám (27) az óbudai védők gyűrűjében

A szünet után játékosaink nagy lendülettel vetették bele magukat a hátrányuk ledolgozásába. Takács, Rosta és Fekete pontjai révén a 23. percben már csak eggyel vezettek a vendégek (44-43). Egyenlíteni azonban nem tudtak, sőt. A vendégek ismét növelték előnyüket, a 28. percben először vezettek nyolc ponttal (62-54), s ez a különbség meg is maradt a negyed végére.

A hajrára azonban egy másik Vasas lépett pályára. Farkas dupláját, majd Medve Máté két nagyszerű megmozdulását követően egyetlen pontra csökkent a hátrányunk. Ekkor ugyan még válaszoltak a vendégek, de Medve újabb triplájával a 34. percben végre egyenlítettünk. És itt még korántsem volt vége a jó sorozatnak. Takács büntetőivel két, majd Farkas kosarával négypontos vezetéshez jutottunk (72-68), amit sajnos ledolgoztak az óbudaiak. Izgalmas utolsó 3 percnek néztük elébe, amelynek alaphangját csapatkapitányunk, Medve Máté adta meg egy triplával (75-72). Andrássy kosarával ötpontosra nőtt az előnyünk (77-72), amelyre a 39. perc végén válaszoltak a vendégek. Az utolsó percnek tehát három pontos vezetéssel vágtunk neki.  Már csak tizenöt másodperc volt hátra, amikor Fekete büntetőhöz jutott, s a két lehetőségből az egyiket értékesítve bebiztosította a győzelmet.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. Kicsit hasonló volt a helyzet, mint a szezon első meccsén. A szünet után néha nehéz visszatérni a bajnokságba, több mint három negyedre volt szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk a ritmusunkat. Különösen igaz volt ez a védekezésünkre. Az utolsó negyedben viszont már úgy játszottunk, ahogy elképzeltem. Nincs sok időnk az elemzésre, mert három nap múlva már jön is a következő találkozó. Sok sikert kívánok az Óbudának a szezon hátralévő részében!”

Fotó: Vasas Akadémia/Láng Győző
Cikk: Gy. Szabó Csilla