NBI/B – Nagy cstában vertük a Ceglédet

Izgalmas, küzdelmes találkozón nyert a Cegléd ellen férfi csapatunk, s ezzel sorozatban a hetedik győzelmét aratta. Játékosaink tökéletesen időzített hajrával, igazi csapatmunkával szerezték meg a győzelmet, amely így különösen értékes a számukra.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Alapszakasz. 7. forduló.

Vasas Akadémia – Cegléd 79-73 (20-23, 21-21, 18-16, 20-13)

Vasas: Fekete (12/6), Cseh (15/3), Andrássy (15), Kelemen (4), Takács (10). Csere: Farkas (16/6), Medve (5/3), Pleesz Á., Pleesz G. (2).

Cegléd: Herendic (15/3), Csaba (15/9), Velkey (4), Olasz (8), Horváth Á. Csere: Dragasevic (8/6), Csorvási (12), Horváth M. (11/6), Berkics, Fodor.


A bajnoki tabellán egy győzelemmel és öt vereséggel utolsó előtti helyen álló ceglédieket fogadták eddig veretlen akadémistáink szombaton este a Sport 11-ben. A papírforma győzelmet ígért, ám a vendégek nyomban bizonyították, többet érnek annál, az eddigi eredmények alapján reméltnél. Az első két kosarat ugyan mi szereztük Kelemen Ádám és Fekete Viktor révén, ám a ceglédiek a sarkunkban maradtak, a 3. perc végén egyenlítettek, majd fordítottak is. Ezt követően fej-fej mellett haladt a két együttes, a végén pedig a vendégek számára jött ki jobban a lépés, és három pontos előnnyel zárták az első játékrészt.

A második negyedben is ők találtak be elsőként, s ezzel ötpontos vezetéshez jutottak, a 15. percre pedig már hattal. Cseh Botond triplájával, Takács Dániel, és Andrássy Géza pontjaival azonban tartottuk magunkat, Farkas Attila távolijával pedig a 17. percben végre sikerült egyenlítenünk (37-37). A ceglédiek azonban a folytatásban is pontosabban céloztak nálunk, és ismét három pontos előnnyel zárták a negyedet.


Cseh Botond (23) a ceglédiek ellen is kiemelkedően játszott

A szünet után sem jött az általunk annyira várt, nagy változás, a vendégek őrizték a vezetésüket, kosarainkra mindig eredményes kísérletekkel válaszoltak. A negyed vége felé többször is úgy tűnt sikerült egyenlíteni, de csak csökkenteni tudtuk a hátrányunkat, Cseh Botond duplája, majd értékesített személyije nyomán egyetlen ponttal maradtak előttünk a ceglédiek (60-59).

Az utolsó negyed elején ismét a vendégek szerezték az első két kosarat, nekünk pedig ismét zárkóznunk kellett, ami Andrássy és Farkas dupláival sikerült is, a menetrendszerinti ceglédi tripla azonban újból öt pontnyi hátrányba kényszerített minket. Andrássy azonban tovább szórta a pontjait, hozzá csatlakozott Farkas Attila egy triplával, s ezzel a 34. perc végén egyenlítettünk (68-68). Óriási volt a tét, hiszen már nem volt sok hátra a mérkőzésből, több mint egy percen át nem is esett pont egyik oldalon sem. Végül Cseh talált be közelről, s ezzel hosszú idő óta először vettük át a vezetést (70-68). A vendégek pontos válasza ezúttal elmaradt, Olasz kihagyta a triplát, Andrássy pedig megszerezte a lepattanót, s az ebből indított támadást Fekete fejezte be sikeresen (72-68), aki nem sokkal később távolról is betalált. Így nőtt hétpontosra az előnyünk. Fordult tehát a kocka, a ceglédiek kezdtek rohanni az eredmény után, s bár továbbra is biztosan értékesítették a hárompontos lehetőségüket, Andrássy válasz duplájával maradt a hatpontos vezetés, másfél perccel a mérkőzés lefújása előtt.


Farkas Attila (9) tizenhat pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa volt

Az utolsó perc a vendégek kosarával kezdődött, majd Medve Máté ellen hibáztak kétszer is. Másodjára már járt is érte a büntető, kapitányunk pedig mindkettőt hidegvérrel értékesítette, s ezzel ismét hatpontosra nőtt az előnyünk, tizenöt másodperccel a meccs vége előtt. Ez pedig már egyik csapatnak sem volt elegendő a pontszerzéshez.

A mezőny legjobbjának Cseh Botond bizonyult 27-es VAL-értékével.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Egész héten azt hangsúlyoztam a fiúknak, hogy a Cegléd sokkal jobb játékerőt képvisel, mint amit a tabellán elfoglalt helye mutat. Eltartott egy ideig, mire rájöttünk, mit is kell tennünk a ma esti meccs megnyeréséért. Az első félidőben túlságosan passzívak voltunk, és nagyon könnyű pontszerzési lehetőségeket engedtünk ellenfelünknek. A második félidőben azonban megmutattuk az igazi arcunkat és fel tudtuk annyira gyorsítani a játékot, hogy az nekünk kedvezzen. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez, s ahhoz, hogy megtalálták a hozzá vezető utat. Sok sikert kívánok a Ceglédnek a következő mérkőzésekhez és a bajnokság hátralévő részéhez.

Farkas Attila, a Vasas Akadémia játékosa:

„Egy nagyon küzdős és fizikális meccset játszottunk a Cegléd ellen, amely sokkal jobb csapat annál, mint amit a tabellán elfoglalt helyezésük mutat. Az első félidőben a védekezésben nem sikerült megvalósítanunk a tervezett taktikát, a másodikban azonban sokkal agresszívebbek lettünk, és mindenki hozzátette a maga részét a győzelemhez.”

Fotók: Vasas Akadémia/Láng Győző

Cikk: Gy. Szabó Csilla