Somogyi Spanyolországba igazolt

A Vasas Akadémia korábbi növendéke, Somogyi Ádám, a spanyol első ligában szereplő MoraBanc Andorra együtteséhez igazolt, így szeptembertől a legerősebb európai mezőnyben fejlődhet tovább. A magyar férfi válogatottal éppen Kecskeméten edzőtáborozó kosárlabdázó maximálisan ki szeretné használni a kínálkozó óriási lehetőséget.

A pasaréti éveket karrierje legszebb és legmeghatározóbb időszakaként jellemző huszonhárom éves hátvédre két évvel ezelőtt már szemet vetettek a spanyol első ligából, akkor a Hereda San Pablo Burgos együttesével töltött el egy előszezont, ám játéklehetőséghez nem jutott a kosárlabdázás európai Mekkájában. Ádámot ekkor a hazai bajnokság egyik legjobbjának adták kölcsönbe, s tavaly tavasszal az ő nagyszerű teljesítményére is szüksége volt a Falco Szombathelynek a bajnoki cím megszerzéséhez. Két évvel az első lehetőséget követően, Ádám most egy újabbat kap Spanyolországban, s ő a lehető legelszántabban készül annak kihasználására.

Nem lesz teljesen ismeretlen a terep, hiszen Burgosban már volt szerencsém megismerkedeni az ottani légkörrel és edzésmorállal – tudtuk meg Somogyi Ádámtól, aki jelenleg a magyar férfi válogatottal készül Kecskeméten az augusztusi olimpiai előselejtezőre, amelyre augusztus 13. és 20. között kerül sor Lengyelországban. – Az Andorra az elmúlt tíz évből kilencet töltött a legmagasabb osztályban, két éve ugyan kiesett, de azonnal vissza is került. De hát azt pontosan tudjuk, hogy a spanyol élvonalnak még a legutolsó helyezettje is kimagaslik az európai mezőnyből. A célom most is az, ami általában: fejlődni és a lehető legtöbbet kihozni magamból. A körülmények vélhetően tökéletesek lesznek ehhez, én pedig a profi hozzáállásommal és a kitartásommal tudom hozzá tenni a magam részét. Nem beszéltünk játékpercekről, nem kaptam ezzel kapcsolatban ígéreteket, de az biztos, hogy minden áldott nap úgy készülök majd, hogy azonnal bevethető legyek. Nekem kell majd kiharcolnom a helyemet és én készen állok erre a csatára. Bevallom, hogy izgatottan várom a spanyol bemutatkozásomat.”


Somogyi Ádám volt a díszvendége az idei évzárónak Pasaréten. S bár akkor még senki sem tudta, hogy a nyár folyamán Spanyolországba igazol, a Vasas Akadémia fiataljai sorban álltak az autogrammjáért. Többen a cipőjükre kérték, hogy a pályán is velük legyen az értékes aláírás…

 

Ádámnak azonban előbb még a magyar férfi válogatottal kell helytállnia, s amennyiben a tervezett utat végig tudják járni, akkor egészen augusztus 21-ig megvan a programja. A BC Andorra együttese már 14-én megkezdi a felkészülését, ám a nemzeti együttesben való részvételt nagyon is igazolt hiányzásnak tekintik. Egykori akadémistánknak tehát bőven lesz része kihívásban, hiszen nem lesz könnyű a spanyol ritmust felvenni, ráadásul némi késéssel érkezve az alapozásra.

Két évvel ezelőtt a Burgosnál nem tudtak Ádám fejlődéséhez elegendő játékidőt garantálni, azért döntöttek akkoriban nagyon korrektül a magyarországi kölcsönszerződés mellett. Előbb a Falco Szombathelynél játszott, s lett bajnok, az elmúlt idényben pedig az Alba Fehérvárt erősítette.

„Talán most jobb lesz az időzítés, egészen más ember és játékos lettem a Burgosnál töltött előszezon óta. Nagyon sokat köszönhetek a szombathelyi és fehérvári szakembereknek és a társaknak, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most már érettebb, tapasztaltabb játékosként vághatok neki a spanyol kalandnak. Az Andorránál is egyes-kettes poszton számítanak majd rám, de az majd az edzői elképzeléstől és a csapat szerkezetétől függ, hogyan és miként kell játszanom. Én mindent megteszek azért, hogy megvethessem a lábam a spanyol első osztályban” – vonta le az elmúlt két év tanulságát Somogyi Ádám, aki most ugyan a válogatottban szeretne elsősorban bizonyítani, ám azt követően az ACB-ligában öregbítené a magyar kosárlabdázás, és azon belül a Vasas Akadémia hírnevét.

Fotók: Vasas Akadémia